5.-6. oktober, 2023
Akademija za glasbo,
Kongresni trg 1,
Ljubljana

PRVI DAN – 5. OKTOBER, 2023
10.00-11.30: BIG SEE debata: Odraščanje z oblikovanjem
12.00-13.00: BIG SEE debata: Kje pa naj to kupim?
14.00-16.00: Oblikovalski forum

DRUGI DAN – 6. OKTOBER, 2023
9.00-17.00: Predstavitve BIG SEE nagrajenih projektov
13.00-14.00: Trendi oblikovalske zrelosti v Srednji in vzhodni Evropi 2023
14.00-16.00: Glavna predavanja: Prihodnost te gleda

Vstopnice za Oblikovalsko konferenco

Nalagam...
0
* Obvezno polje

Oblikovalski forum: Prihodnost

Na Oblikovalskem forumu bodo uveljavljena oblikovalska podjetja, oblikovalci in arhitekti predstavljali svoje vizije, strategije in ideje, kako se odzivati skozi oblikovanje in arhitekturo na  izzive, ki jih prinaša prihodnost.

BIG SEE debata: Odraščanje z oblikovanjem

Igrače so bistvena sestavina razvoja otrok, saj omogočajo in spodbujajo različne oblike otroške igre. Trg igrač v Evropi znaša letno približno 25 milijard, na vsakeka otroka pripade okrog 200 evrov letno za igrače. Za Slovenijo ni natančnih podatkov, podatki pa kažejo, da imajo otroci igrače na voljo v 99% slovenskih gospodinjstev. Oblikovanje igrač ima svoje posebnosti: morajo biti varne, spodbujati morajo kreativnost, dobrodošla je didaktična nota, dovoljevati različne načine uporabe, … Za oblikovalca predstavljajo poseben izziv z oblikami, barvami in materiali pa tudi z drugačno ergonomijo otrok. O Kolikšen delež igrač pa je pri nas slovenskega izvora – tako po oblikovanju kot po proizvodnji?  Koliko je izkoriščen tržni potencial oblikovanja in proizvajanja igrač? Kako narediti igrače bolj trajne – ne le za eno generacijo? Kako igrače vkjučiti v cikle krožnega gospodarstva? Kaj so primerni in trajnostni materiali? Kakšne so specifike oblikovanja igrač? kakšne so sodobne igrače in otroška oprema?

Sodelujoči:
Klavdija Höfler, Inštitut za razvoj igrač
Mateja Panter, arhitektka in oblikovalka
Ervin Presiček, Gogix  
Natalija Lapajne, Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Kuratorka in moderatorka
Kristina Dešman

BIG SEE debata: Kje pa naj to kupim?

Eno ključnih vprašanj, ki se zastavlja med oblikovalci, je prodaja, trženje izdelkov končnim uporabnikom. Kdo prodaja slovenske oblikovalske izdelke? Kako so oblikovane trgovineKako poteka prodaja? Kako odpreti oblikovasko trgovino? Kako organizirati prodajo, trgovino? Kaj oblikovalci pričakujejo od trgovine? Kakšen servis jim pride prav?

Predavatelji / Lecturers:
Jelena Pirkmajer; Cliché
Katjuša Kranjc; Raketa
Karin A. Košak; Galerija KAR=IN

Curator: Taja Legat Lokar

Moderator: Kristina Dešman

Trendi oblikovalske zrelosti v Srednji in vzhodni Evropi 2023 – raziskava Univerze za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy (MOME), Budimpešta

Inovacijski center v okvirju Univerze za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy iz Budimpešte je tristo vodilnih gospodarstvenikov iz Madžarske, Slovaške in Poljske povprašal o uporabi oblikovalskih metod v njihovih organizacijah ter o njihovih lastnih pogledih na vlogo oblikovanja v poslu. Predstavljeni bodo ključni izsledki tega obsežnega gradiva pa tudi izzivalna študija na temo oblikovanja storitev, ki vodstvom podjetij lahko pomaga boljše razumevati konkurenco ter razmišljati o inovativnih načinih uporabe oblikovanja za poslovno rast.

Več: mome.hu/en/use-of-design-in-business-research

Predavatelj: Péter Molnár

Glavna predavanja: Prihodnost te gleda

Konferenca ponuja prostor za interdisciplinarni dialog o vlogi oblikovanja v luči neizbežnih globalnih sprememb.
Konferenca raziskuje odnos med kakovostnim oblikovanjem, inovacijami, spreminjajočimi se zahtevami in odzivom v oblikovanju danes. Predavatelji bodo predstavili, kako ti spreminjajoči se odnosi oblikujejo prakso danes in v prihodnosti.

Namen konference je problematizirati zastarele koncepte, provocirati in navdihniti z novimi idejami ter odpreti prostor za vizionarska razmišljanja kot odgovor na izzive 21. stoletja.
Med predavatelji pričakujemo oblikovalce, managerje in strokovnjake za blagovne znamke, zato je konferenca tudi priložnost za mednarodno mreženje.

Predstavitve BIG SEE nagrajenih projetov

Seznam nastopajočih tukaj.

Partnerji

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

www.gov.si

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

www.gov.si

Mestna občina Ljubljana

www.visitljubljana.com

Mestna občina Ljubljana

www.visitljubljana.com

Turizem Ljubljana

www.visitljubljana.com

Go to Top