Petra Zakrajšek

GAO arhitekti

GAO arhitekti
Mednarodno nagrajeni arhitekturni biro GAO arhitekti je leta 1999 ustanovila Petra Zakrajšek, ki še danes ostaja njegova direktorica in vodilna arhitektka. Skupaj z ekipo izkušenih arhitektov, oblikovalcev in mojstrov se biro posveča ustvarjanju prostorov, ki presegajo običajno ter sledijo edinstvenemu slogu, okusu in osebnosti naročnika.
“Naše poslanstvo je z oblikovanjem ustvariti svojevrstno zgodbo o prostoru, mu vdahniti značaj in poiskati tisto rdečo nit, ki stanovanje preobrazi v toplo zavetje, poslovni prostor v osebno identiteto podjetja ali plesno dvorano v drugi dom.”
Pri biroju GAO arhitekti smo prepričani, da je oblikovanje interierja ljubezen – ljubezen do lepih stvari, lepo osvetljenih prostorov, dišečih domov, pa tudi spoštovanje do ljudi, ki prostore uporabljajo in v njih živijo.
Naša prepoznavnost je odprtost za različne načine življenja in dojemanja funkcije ter estetike prostorov. Vsak projekt nam prinaša svojevrstne izzive, ki nam skozi oči naročnika ter naše profesionalno znanje in izkušnje vselej utirajo nove poti in pristope oblikovanja svetlobe, pohištva, barv, tekstur, materialov in nepogrešljive likovne podobe prostorov.

Petra Zakrajšek
Petra Zakrajšek je študirala arhitekturo na Univerzi v Ljubljani. Leta 1998 delala pri SDG (Structural Design Group) na Japonskem, kar ji je za vedno spremenilo življenje. Beseda “gao” izvira iz kitajščine in pomeni “onkraj.” Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila studio za notranje oblikovanje GAO arhitekti, ki je bil v zadnjih letih večkrat nagrajen tako na domačih tleh kot tudi mednarodno.
Petra notranje oblikovanje vidi kot reko življenja. Obožuje ljudi in ob srečanjih z njimi postavi njihove različne življenjske sloge in zaznave prostora ter estetiko kot svoj največji navdih. Prostor jo vodi, saj se vedno loti oblikovanja z določeno intuicijo. Zanima jo vse – poti, razgledi, svetloba, funkcije in tisti neoprijemljiv ravnovesni element v prostoru, ki določa vse čustva. Ta čustva so se usedla v njej že med bivanjem v Japonski in zaznamujejo njen azijski del, ki je vedno prisoten tudi v studiu in njegovih oblikovalskih zgodbah.