Tadej Juran

Atelje Juran

Tadej Juran, rojen 4. julija 1988, je odraščal v družini z dolgotrajno mizarsko tradicijo. Študiral je v Ljubljani in na Nizozemskem (Eindhoven University of Technology) in leta 2016 zaključil študij na Fakulteti za arhitekturo.

Leta 2017 je ustanovil atelje Juran, v katerem postavlja v ospredje ustvarjanje celostne arhitekture – umetniških del, ki povezujejo oblikovanje prostorov, predmetov in naravnega okolja v ubrano celoto, ob tem pa odražajo spoznanja materialne narave, ki so neodtujljivo povezana tudi s človekovo notranjostjo. Arhitekturo doživlja kot umetnost grajenja in prebivanja, ki s svojo uporabnostjo ne zadovoljuje samo fizičnih potreb ljudi, temveč nas napeljuje tudi k višjim vrednotam. Tako kot druge umetnostne zvrsti tudi arhitektura bogati življenje človeka in poživlja njegovega duha. Vizija ateljeja Juran je snovanje prostorov, ki ponujajo tišino, vzbujajo občutke lepote, vabijo k zavedajoči se prisotnosti in navidez ločeno materialno ter duhovno plat človeka povežejo v harmonično celoto.

Tadej je ob drugih nagradah in priznanjih prejel tudi Plečnikovo odličje za svoje magistrsko delo ter Red Dot Award: Product Design 2023.