Blago in geometrijske forme so bile receptura za i29 l interior architects ko so na nizozemskem zasnovale pisarniške prostore za oglaševalske agencije DDB. Tkanina ki pokriva skoraj vse prostore od stropa do stole, se je iskazala za ustrezni odgovor pri ustvarjanju prijetnega povezovalnega prostora za kreativno delo. Gre za en zanimiv primer kako nekdaj drzne a enostavne pristope prispevajo za elegantno identiteto interierja.

 

 

Tri na en mah!

Ko pomislimo na pisarne, je naša prva asociacija pust, siv prostor z mračnimi hodniki in medlo svetlobo, v korist čim večje učinkovitosti zaposlenih oropan vseh privlačnih čutnih dražljajev.Vrsta »white collar« uslužbencev na sakodnevni tlaki plačuje davek za svoje udobno življenje.

 

 

Danes je kreativni svet oglaševanja in oblikovanja, tekstopiscev in drugih ustvarjalcev eden bistvenih dejavnikov pri ustvarjanju pozitivnega finančnega prispevka podjetij. Tempo življenja je hiter, ustavimo se le še ob privlačnih impulzih, na katere lovijo kreativni posamezniki. V primerjavi s pridnostjo so ustvarjalnost, inovativnost in drznost pridobile vrednost. Namesto introvertiranih celic, ki preprečujejo medsebojne stike, sodobne pisarne spodbujajo socialne interakcije in ustvarjalnost.

 

 

Prostori za pisarniško delo so danes svetli, pregledni in živahni. Novi prostori oglaševalske agencije DDB Amsterdam so urejeni v starejši stavbi. Obsegajo 80 delovnih mest. Nizozemski arhitekti i29 so želeli ustvariti delovno okolje, ki spodbuja sodelovanje zaposlenih ter na majhnem prostoru omogoča čim več fleksibilnih delovnih mest in ima prostran odprt osrednji prostor. Vzdušje naj bo dostopno in igrivo, obenem pa resno in profesionalno.

 

 

Privlačen, živahen ambient, ki ne bo oviral dolgih ur skoncentriranega ustvarjalnega dela. Arhitekti so iskali enovit odgovor na vse zastavljene zahteve. Z eno pravo potezo so želeli zadostiti zahtevam funkcionalnosti, oblikovne identitete, akustike in požarne varnosti. Preprosta, a učinkovita rešitev se je pojavila v drzni izbiri materiala. Arhitekti so kot glavni oblikovni element izbrali blago. Tkanina povezuje vse dimenzije novega posega. V celoti prekriva novi strop, pohištvene elemente, svetila in vidne konstrukcijske elemente stavbe. Blago je postalo močan nosilec identitete. Pisarniški prostori so kot kokon spredeni v enotno, mehko, varno strukturo. Dosledno izpeljana ideja ustvarja eleganten, a drzen prostor. Deluje samoumevno in pušča vtis, da je mogoče samo tako in nič drugače. Pisarniški prostori s karizmo.

 

DATOTEKA
Uvodnik:Eva Vasileska, včasih se splača biti drzen
Besedilo: Nina Štrovs, tri na en mah!
Fotografije: i29 l interior architects

Tri na en mah
Office 04, Amsterdam, Nizozemska
Naročnik: Tribal DDB Amsterdam
Arhitektura: : i29 l interior architects
Površina: 650 m2