Levstikov trg v Ljubljani že leto “skriva’ v svojih opečnatih stenah posebno stanovanje. Ana Grudan je arhitektka, vendar v tem primeru nastopa kot pisateljica zgodb, saj nas čez hodnike popelje v različna obdobja in odkriva vedno nove “junake” pohištva. Tako predstavi presenetljiv roman o načinu bivanja, ki nas vedno prepriča, da magija obstaja!

 

 

Stanovanje kot kalejdoskop, Arhitektura, ki piše življenjske zgodbe

Spoj obnovljenega, najdenega, starega, novega, mehkega, bleščečega … in še bi lahko naštevali. Stanovanje, kjer te svetloba poišče in popelje skozi prostore. V staromeščanski stavbi v središču stare Ljubljane že ob vstopu v stanovanje začutimo scenografsko pripoved interierja s posluhom za preteklost in potrebe sedanjosti.

 

 

Svetlobo v temnejših delih dneva v prostor vnašajo svetila iz različnih obdobij, z neposrednim ali posrednim načinom osvetlitve. Številna ogledala, kot denimo tisto nad kuhinjskim pultom, ogledalo v zlatem okvirju ali s svetilko obdano ogledalo iz sedemdesetih v kopalnici, dajejo prostorom dodatno globino in odboj svetlobe. Prvotni materiali so ohranjeni še v obliki obnovljenih vrat in vgradnih omaric, teraca na hodniku ter parketa, položenega v obliki ribje kosti, v prostoru kuhinje z jedilnico, dnevni sobi in otroški sobi. Tla kopalnic sestavljajo stare cementne ploščice iz istega zgodovinskega obdobja, pripeljane z drugega konca Evrope. Racionalnejši del stanovanja zaznamuje predelna stena med dnevno in otroško sobo, kjer so niše, dimenzijsko prilagojene cenovno ugodnemu tipskemu pohištvu. V vsakem prostoru se med seboj mešajo stari in novi kosi pohištva in tekstila. Arhitektka z ekipo je ob snovanju tega interierja postala “pisateljica”, njene besede pa so bile stene, novi in stari elementi ter kosi pohištva, ki skozi uporabo pišejo svoje nove življenjske zgodbe.

 

 

 

Odgovarja arhitektka Ana Grudan

 

 

Ob pogledu skozi prostore stanovanja je mogoče opaziti veliko premišljenih detajlov. Bi katerega želeli še posebej izpostaviti?

Ovalno leseno okno iz 19. stoletja nad vrati hčerkine sobe. Prineseno je bilo iz Berlina. Stare cementne ploščice na tleh kopalnic, ki s svojim vzorcem dajejo kontrast novim stenskim ploščicam in spominjajo na pretekla obdobja.

 

 

 

Pred letom dni ste se po več kot desetletju delovanja v Berlinu vrnili v Slovenijo. Kakšna je razlika med snovanjem konceptov interierja ter strankami v Sloveniji in Berlinu?

Vse je nekako podobno in različno. Ljudje smo danes povsod precejšnji individualisti. Vsakič gre za zgodbo zase.

 

 

 

DATOTEKA

Uvodnik:Eva Vasileska, Alica v čudežni deželi
Besedilo: Tina Semolič,Stanovanje kot kalejdoskop, Arhitektura, ki piše življenjske zgodbe
Fotografije: Primož Korošec

Stanovanje Levstik, Ljubljana
Avtorica projekta: Ana Gruden
Sodelavka: Tina Semolič
Lokacija: Levstikov trg, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Investitor: Ana Gruden
Površina stanovanja: 85 m2