Se zdi da je nekakšna magija v lesu ki vedno znova pričara občutek domačnosti, tudi takrat ko to ni pričakovano. Skupaj z odkritimi opečnatimi stenami prinašajo toplo vzdušje doma.  To mansardno stanovanje v Mariboru ima precej zanimlivo zasnovo ker ponuja nepričakovane cone za sprostitev in komunikacije,  programsko zasebne od dnevnega prostora. Nepreambiciozni pohištveni kosi v kompozicijo s presenetljivo oblikovanimi detajli dosegajo šarmantno atmosfero.

 

 

POPOLNA PREOBRAZBA
Intimna kultura znotraj zidov

Najpomembnejπi je prostor znotraj domačih sten. Dom je osebno okolje, ki si ga vsak uredi po lastnih čutenjih in željah. Ker zaradi natrpanega vsakdanjika nimamo dovolj časa za uživanje zasebnega prostora, je želja po udobnem domovanju toliko večja. Tudi će zunanjost objekta in bližnja okolica ne vzbujata občutka pripadnosti, lahko investitorjeva razgledanost in arhitektov senzibilni občutek za prostor pričarata vzdušje, ki ob vstopu v notranjost preseneti. V Košakih, severnem delu mesta Maribor, kjer se individualna gradnja prepleta z industrijsko cono, se blizu hitre ceste proti Gradcu, na podstrešju večjega objekta, razprostira oaza mlade čtiričlanske družine. Notranjost urejenega podstrešja je pravo nasprotje neprijaznega okolja z neposredno bližino čtiripasovnice in železnice. Njena lahko berljiva zasnova je ločena na dve lameli, večjo in manjšo, ki sta narekovali klasično delitev stanovanja na spalni in bivalni prostor. Vendar je tu bivalni del nekaj posebnega. Zaznamuje ga predvsem njegova dolžina (8 metrov širine in 25 metrov dolžine), ki se izteče na z macesnovimi deskami krito teraso in nadaljuje v urbani razgled prek železniških tirov, vse do zelenega pročelja Pohorja.

 

 

 

Arhitekt je želel obdržati enoten volumen bivalnega dela, ambiente pa razdeliti brez postavljanja predelnih sten. Z razmestitvijo različno velikih pohištvenih kubusov, med katerimi se vije komunikacijska pot, je ustvaril posamezne bivalne cone. Vhodni predel, integriran v enoten bivalni prostor, ne vabi le k vstopu v domovanje, temveč takoj odstre atmosfero dnevnega prostora in celotnega stanovanja. Dnevni prostor je središče domovanja, komunikacij, stišišće vseh poti in aktivnosti. Tu se člani družine snidejo, tu se prehranjujejo, sproščajo, tu se sprejemajo gosti. Nizki sivi kubusi, prvotno naj bi bili usnjeni, delujejo kot navidezne predelne stene, služijo pa kot odprte omare (v prostoru ni drugih omar) in ohranjajo zračnost prostora. Stanovanje zaradi njihovega enotnega videza (razlikujejo se samo po volumnu) ne izgubi enovitosti, pridobi pa delno intimo in dinamiko dogajanja. Dnevni in spalni prostori so po tleh kriti z oljenimi in voskanimi hrastovimi deskami. Stene so kontrastno bele, le pri prehodu iz dnevnega prostora v spalne, kjer je kuhinja, je odkrita opečna stena. Tako smo priča zanimivi metamorfozi industrijskega objekta v topel dom.

 

 

 

 

DATOTEKA:

Uvodnik: Eva Vasileska, Te lepe mansarde
Besedilo: Mateja Katrašnik, Manica Klenovšek Musil, Popolna preobrazba, Intimna kultura znotraj zidov
Fotografije: Matej Lozar

Arhitekt: Miha Miholic ˇ
Lokacija: Maribor
Projekt in izvedba: 2003
Površina: 300 m2