Ohranjanja vredna očiščena struktura je pogost pojav pri prenovah starih meščanskih hiš, za katere vemo, da lahko v njih pričakujemo naravne materiale in romantične konstrukcije. V centru Maribora je staromeščanska hiša ponudila svoje opečnate stene, arhitekti pri AB objekt pa so jih nadgradili s presenetljivo oblikovanim pohištvom, namenjenim zabavi, ki v vsaki sobi izziva drugačno dejanje.

 

 

Prenova z odvzemanjem, nevsakdanje in privlačno

Arhitekti biroja AB objekt so se prenove stanovanja v historičnem jedru Maribora lotili temeljito – do temeljev, do osnove. Stanovanje, malce manjše od 100 m2, je del meščanske hiše na Mladinski ulici v Mariboru in je bilo pred prenovo zelo dotrajano.

 

 

Arhitekti so v prostor stopili na svojevrsten način, ki je obenem povsem razumljiv in po svoje zelo osnoven. Odločili so se za koncept popolnega očiščenja obstoječega namesto dodajanja novega. Ko so olupili ves omet, se je ponudila veličastna struktura gradnikov konstrukcije – opeka in njene sestavljanke so postale močan element prostora. S tem je nastala tudi zanimiva časovna alegorija. Vidna konstrukcija v opeki staromeščanske stavbe izziva uporabo danes priljubljenih vidnih betonov v sodobnih objektih.

 

 

Opeka je izjemno lepo ohranjena, saj je bila celo stoletje zaščitena za sloji ometa. Prostor so nato še popolnoma odprli, odstranili vse obstoječe predelne stene in vsa vrata, v edinem ohranjenem konstrukcijskem zidu pa so ohranili kakovostne lesene podboje. Avtorja projekta Boštjan Matul in Vita Posinek pravita, da se tak koncept pogosto izkaže za najboljšega – da lahko arhitekt k višji kakovosti bivanja prispeva z odvzemanjem namesto z dodajanjem. Tudi inštalacije so dosledno skrite, njihov potek so predvideli večinoma v tleh in ponekod v ometanih stropnih predelih. Tla so obložili s staranimi hrastovimi deskami. Bogate lesene podboje so obnovili in prebarvali v belo.

 

 

Osvetlitev je zamišljena kot sicer kvantitativno zadostna, a obenem intimna, svetilke so minimalistične, nepoudarjene. V tak ambient so nato posegli z opremo, kjer prevladuje nevtralno bela s črnimi poudarki. V skladu z naročnikovimi željami so ustvarili prostor igre za neskončne možnosti scenarijev. Naročnik, mariborski nogometaš, je želel dobiti prostor za kratkočasno bivanje, za zabavo, za uživanje. Sam z družino stanuje drugje in zato oblikovanje interierja prostorov na Mladinski ni bilo namenjeno temu, da bi zadostilo klasičnim značilnostim doma (več (zaprtih) sob ali družinsko zavetje).

 

 

Nasprotno, oprema je namenjena uživanju in  večnamenski uporabi. Poleg tega je bil namen prenove tudi ustvariti tržno naravnanost stanovanja – za oddajanje in mogoče občasno za zabave, pogostitve ali posebne dogodke. Naročnik je oblikovanje popolnoma prepustil arhitektoma. Skozi delo in sodelovanje se je pokazalo, kako zelo pomembno je zaupanje v arhitekta, saj se je naročnik tudi pri končnih detajlih, kot so slike in različni dodatki, z arhitektoma posvetoval in sledil njuni ideji.

Odgovarjata arhitekta Boštjan Matul in Vita Posinek iz biroja AB objekt

Od kod ideja o »čiščenju« interierja?
Takoj sva videla, da sta celotna hiša in staromeščansko stanovanje kakovostno grajena. Funkcionalna zasnova stanovanja je bila dobro koncipirana. Tako sva vedela, kaj je treba ohraniti, kaj je smiselno poudariti, pa tudi, da bi želela prostoru samemu čim manj dodajati. Torej sva začela predvsem odvzemati.

 

 

Kako je idejo sprejel naročnik?
Z naročnikom smo bili usklajeni. Lahko bi rekla, da sva se v bistvu odločila za minimalne posege. Ideja odstranjevanja ometa in poudarjanja opeke mu je bila takoj všeč. Strinjal se je s tem, da v ospredje stopi samo konstrukcijsko bistvo stavbe.

Večina opreme je narejena po meri – kako ste se lotili projektiranja in izvedbe? Gre namreč za zanimive poteze povezave spalnice s kopalnico in jedilne mize z biljardno mizo.

Želeli smo narediti nekaj nevsakdanjega, drugačnega, nekaj, kar ni nujno smiselno, je pa privlačno in se obenem navezuje na ambient. Torej naj bi bila oprema skladna z željo, da ustvarimo prostor za zabavo. Ekstravagantna oprema mogoče v družinski hiši ne bi bila ravno uporabna, tu pa ustreza tipu prostora, ki ne želi skrivati, da je v svojem bistvu »pozerski«.

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, Stari ovoj in nova zabava
Besedilo: Mateja Panter, Prenova z odvzemanjem, nevsakdanje in privlačno
Fotografije: Matej Lozar
Avtorja projekta: AB objekt; Boštjan Matul in Vita Posinek

Stanovanje Mladinska, Maribor
Avtorja projekta: AB objekt; Boštjan Matul in Vita Posinek
Površina: 99,42 m2
Lokacija: Maribor
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2016
Stoli in naslanjač: Pedrali
Kopalniška oprema: Catalano, Kolpa san
Ponudnik blagovne znamke Pedrali: NIK-LES, d.o.o.
Ponudnik blagovne znamke Catalano: TOPDOM, d.o.o.
Ponudnik blagovne znamke Kolpa san: KOLPA, d.d.