Ali je res, da so najlepša jutra v Kamniku? Po navedbah arhitekta Benjamina Hafnerja se že zdi tako. Pred petimi leti je namreč načrtoval prenovo mansarde enostanovanjske hiše v prostorno in svetlo stanovanje s čudovito jutranjo svetlobo. Prostori stanovanja so višinsko ločeni, kljub temu pa se medsebojno prepletajo in vabijo sonce skozi veliko fasadno odprtino.

 

 

Svetloba bivanja, Hiša ob soncu

V neizkoriščeni mansardi hiše z višinsko zamaknjenim prerezom si je mlada družina poiskala nov dom. Bivanje na višini, nad naseljem, ponuja prelepe poglede na Kamniško-Savinjske Alpe, zato je bila želja naročnikov čim bolj odpreti bivalne prostore in predvideti površine za uživanje na prostem. Načrt hiše je bil popolnoma prevetren, tako da so bile odstranjene vse notranje stene, namesto njih pa je arhitekt zasnoval novo konstrukcijo iz armiranobetonskih okvirjev s konzolno obešenima terasnima površinama.

 

 

Tako so se lahko mali prostori zlili v veliko, odprto celoto, ki lahkotno, za pol etaže, prehaja med prostori hiše: v najnižjem delu je otroška soba, pol etaže više spalnica s knjižnico, najbliže soncu pa je velik dnevni prostor. Stopnjo zasebnosti namesto vrat uravnavajo veliki leseni paravani na stiku posameznih prostorov in višinski zamik med različnimi bivalnimi funkcijami. Vzhodna in zahodna fasada sta v celoti odprti navzven, pred soncem in pogledi pa ju ščitijo poteze obeh balkonov. Vzdolž južne fasade poteka neprekinjena, linijska poteza oken: od tod je moč spremljati ulični vrvež spodaj in tu se vsako jutro znova odvije igra sončnih žarkov, ki po tleh hiše rišejo svojo pot skozi svetli interier.

 

 

 

Odgovarja Arhitekt Benjamin Hafner

 

 

Kako težka je bila odločitev za popolno prostorsko in konstrukcijsko prenovo hiše?
Na to težko odgovorim. Mislim, da bi to morali vprašati naročnika. Rečem lahko samo, da je bila bistvena naloga arhitekta skozi logično konstrukcijsko prenovo narediti prostor svetel, prezračevan in fleksibilen glede na potrebe naročnikov, tako da bodo lahko z njim dvignili raven kakovosti bivanja v obstoječi hiši.

 

 

Kaj je največja odlika stanovanja?
Upoštevanje želja naročnikov glede na njihov življenjski slog, prilagajanje odlikam krajine, v kateri stoji hiša, in seveda izraba potencialov obstoječe hiše v prid prenovi, ne da bi rušili kakovost obstoječega. Eden izmed teh potencialov je tudi zamaknjenost plošč v prerezu, ki omogoča prehodnost prostorov in odpiranje pogledov.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, Raumplan v mansardi
Besedilo: Eva Štrukelj, Svetloba bivanja, Hiša ob soncu
Fotografije: arhiv biroja Hafner Arhitekti
Arhitektura: Hafner Arhitekti, Benjamin Hafner

Prenova enodružinske hiše v Kamniku – mansardno stanovanje
Mansardno stanovanje: 120 m2
Parcela: 600 m2
Pozidana površina: 120 m2
Statika: dr. Branko Bandelj, Stane Štrekelj
Lokacija: Kamnik
Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2016