Nekdanji dom za avto je postal dom sodobne družine s panoramskim razgledom iz dnevne sobe čez celotno odprtino za garažna vrata. Kako vo enodružinsko hišo iz sedemdesetih prebivati sodobno? Ekipa Celovito se je domislila garaže in pred dvema letoma končala zgodbo, v kateri se »industrial look« prepleta s toplim pohištvom, ki sodobni družini omogoči prijazen pobeg domov.

 

 

Garažni loft po slovensko, nepričakovana svoboda bivanja

Reševanje stanovanjskega problema mladih družin je velik problem slovenske nepremičninske realnosti. A ker so slovenske enodružinske hiše iz sedemdesetih, osemdesetih let praviloma prevelike, jih je s pravim, čeprav mestoma zahtevnim načrtovanjem mogoče spremeniti v dve ločeni stanovanjski enoti. V eni takih hiš na obrobju Ljubljane je mlada družina potrebovala samostojen dom. Na voljo je bila garaža za avtodom, zaradi svoje prvotne funkcije neobičajne višine – in ravno to se je izkazalo kot izhodišče za zanimivo ureditev notranjosti in pridobitev dodatnih, nepričakovanih funkcij prostora.

 

 

 

Ekipa Celovito je prvotni značaj hiše kot rdečo nit peljala skozi vse prostore hiše. Tehnični značaj prostora – beton, kovina in vidni kabli – je postal leitmotiv stanovanja, ki ga mehčajo tople hrastove obloge tal in vgradnega pohištva. Funkcionalno zasnovo je narekoval višinski prerez prostora: v višjem delu so organizirani dnevni prostori in otroški sobi, nizek strop nekdanje kurilnice pa je namenjen spanju in kopalnici. Velika garažna vrata so bila odličen izgovor, da je novi dnevni prostor dobil panoramska okna navzven, v naravo. Dnevni del je odprt, od vhoda ga simbolično ločuje le velik betonski steber – spomin na garažno zapuščino, referenca na prostrana loft stanovanja. Po njegovih jeklenicah se namreč povzpnemo nad delovni kotiček v skriti spalni kot.

 

 

Dnevni del pa prosto steče v jedilnico, v neprekinjenem nizu v kuhinjski pult in spet ven; na vrt, uživat na leseno teraso. Otroški sobi sta po površini majhni, a zato razviti v višino – vsaka s svojim podestom in zamreženim kotičkom v zgornjem delu. Prava odločitev za živahno otroško domišljijo, saj vertikalna hiška znotraj sobe ustvarja različne ambiente in poglede na svet: »Če se povzpnem na vrh, sem višji kot ati!« Zakonska spalnica je nizka, zato pa je kar najbolj izčiščena.

 

 

Edini dekorativni element izhaja iz njene kurilniške osvetlitve – elektrika steče po tekstilnem kablu igrive vijugaste inštalacije ob vzglavju vse do žarnice na stropu. V kopalnici po meri izdelana oprema pospravi nujne naprave bele tehnike in očem ostaneta vidna le masiven lesen pult in zgodba o betonu: tla prhe so obdelana s cementnim mikrotopingom, ki se nadaljuje na tleh. Za udobje bivanja družine so bili ovojni zidovi in tla toplotno izolirani, nameščena sta bila tudi talno gretje in rekuperacija. Skratka: stanovanje je lep primer, kako je mogoče znotraj povprečnih izhodišč ustvariti izrazito sodoben in svoboden način bivanja – in to tak pravi, z zgodbo!

 

 

Odgovarajo arhitekti iz biroa Celovito

Vidni beton, kovina, tehnologija. »Lepo, samo ne za (naš) dom.« Je bilo težko prepričati naročnika, da je to tista prava zgodba?
Ne, ravno nasprotno. Lastnika sta bila zelo odprta za takšne rešitve. Že v začetni fazi načrtovanja, ko smo si ogledovali primere interierjev, sta izpostavila prav ambiente, ki imajo npr. vidno staro opeko ali industrijske detajle v kovini. Prav tako sta oba lastnika tudi v koraku s časom in tehnologijo, zato so elektronske naprave del njunega vsakdana. Končni videz torej ni naključje, je rezultat njunih želja, načina življenja in seveda prostora, v katerem je nastal njun dom.

Do kolikšne mere je mogoče naročnika »izobraziti«, mu razložiti, pokazati možnosti – ali pa so »pravi« naročniki pač le naravna danost?
Ni »pravih« ali »nepravih« naročnikov. Obstajajo le naročniki, ki ti zaupajo bolj, in takšni, ki ti zaupajo manj. Naša naloga pa je, da si z izkušnjami, strokovnostjo in razumevanjem potreb naročnika zaupanje pridobimo. Vsak naročnik je drugačen, zato se je treba vsakemu prilagoditi in poiskati rešitve, ki so najboljše zanj.

 

 

Prizidek (oz. preureditev) vs. nova gradnja? Kje vidite prednosti in slabosti? Stalnost ali začasno reševanje problemov?
V Sloveniji je veliko prevelikih hiš, ki so slabo zasnovane in slabo izkoriščene. Prednosti prenove so vsekakor manjši vplivi na okolje, manjša poraba energije in podobno, saj stavbo pravzaprav »recikliramo«. Prenove so običajno tudi hitrejše od novogradenj, predvsem če za posege ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Pogosto je prednost obnove tudi ta, da jo lahko izvajamo postopoma in v obsegu, ki ga dopušča finančni okvir. Navadno so starejše hiše tudi pravi zaklad presenečenj, na katera lahko naletimo med prenovo. Zato je potrebna velika mera izkušenj, da že vnaprej predvidimo, kaj nas lahko doleti oziroma kako rešiti morebitne zaplete. Nova gradnja je na drugi strani bolj predvidljiva, zahteva pa več energijskih, materialnih in seveda finančnih virov. Vsako načrtovanje mora biti čim bolj trajnostno, to velja tako za prenove kot za nove gradnje. Naročnike zato spodbujamo, da ne razmišljajo le o reševanju trenutnih potreb, pač pa razmislijo, kako bodo živeli čez dvajset ali trideset let, in jim nato pomagamo poiskati rešitve, ki bodo čim bolj trajnostne.

 

 

Odgovarja investitor

Kaj vas je pri procesu projektiranja najbolj presenetilo? Ste si lahko predstavljali, da je mogoč takšen kvalitativni preskok od garaže k sodobnemu stanovanju?
Najbolj naju je presenetilo to, kako obsežno je pravzaprav takšno načrtovanje, na kaj vse je treba pomisliti, kaj  načrtovati vnaprej, koliko odločitev sprejeti, da je na koncu rezultat takšen, kot si si na začetku zamislil. Pred  začetkom sva seveda upala, da je takšen kvalitativni preskok od garaže k sodobnemu stanovanju mogoč, a naju je rezultat kljub temu presenetil, saj je sprememba ogromna. Zdaj smo že skoraj pozabili, kako je bilo prej, ko je bila na tem mestu garaža. Se pa brez pomoči arhitektov česa takega ne bi lotila, saj je bil projekt zahteven, za kaj takega pa potrebuješ znanje in izkušnje, ki jih midva nimava.

 

 

V čem je vaša hiša boljša od kataloških tipskih hiš?
V tem, da je narejena po meri. Da je prav vsak kotiček skrbno premišljen, prilagojen našemu načinu življenja,  potrebam, željam, stvarem, ki jih imamo, od vtičnic do polic, omar ipd. In tudi zato se v tem domu tako dobro počutimo – ker nam je pisan na kožo.

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, Pelji v garažo!
Besedilo: Eva Štrukelj, Garažni loft po slovensko, nepričakovana svoboda bivanja
Fotografije: ekipa Celovito

Ko stara garaža postane udoben dom
Avtorji projekta: ekipa Celovito, Ajda Kolenbrand in Jure Judež s sodelavci
Površina: 85 m2
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015–2016