Vloga arhitekta pri načrtovanju interierja je nedvoumna. Še bolj premišljene rezultate dobimo, če arhitektu zaupamo pri nakupu stanovanja, saj lahko preveri naše želje pred nakupom in jim začne dajati obliko. Čiste oblike pohištva, bela barva in enostavni materiali definirajo minimalistično ozračje stanovanja, skrbno oblikovani detajli pa vanjo vnašajo lahki angleški pridih.

 

 

Nič odvečnega, nevsiljivi angleški pridih

V procesu nastajanja novega doma s svojo vlogo velikokrat nastopi tudi arhitekt. Njegov prispevek k funkcionalnosti in inovativnim rešitvam je nam kot sveže pečenim stanovalcem v veliko pomoč, še posebej če se to sodelovanje začne že na samem začetku. Ob nakupu stanovanja.

 

 

Riba je arhitekturni dvojec, ki ga sestavljata Janja Brodar in Goran Rupnik. Lastnikoma novega stanovanja sta svetovala že ob nakupu. Preverba tlorisa je pokazala, da bosta arhitekta na dani kvadraturi lahko ustvarila funkcionalno in še vedno prostorno štirisobno  stanovanje ter ga obogatila z osebno noto lastnikov.

 

 

Angleški pridih je nevsiljiv, a vendar opazen takoj, ko vemo, h komu domov prihajamo. Sivo obarvane stene tvorijo mehko zavetje okrog svetlega, lahkotnega, minimalističnega pohištva z detajli, ki pripovedujejo svojo zgodbo. Že na vhodu nas pozdravijo črno-bela tla. Po celotni dolžini stene stoji garderobna omara, katere fronte so oblečene v ogledalo, ki vhodni del vizualno poveča. Osrednji prostor je velik in svetel. Na sredini ga ločuje stena, ki se kot lahkoten paravan spušča od stropa proti tlom in tvori ločnico med dnevnim in jedilniškim delom prostora. Sivi toni se v dnevnem delu okrepijo, podprejo z udobno sedežno garnituro v obliki črke L. Ob vhodu je delovna miza, za sedežno je dolga knjižna omara, ob oknu kitara.

 

 

 

To je prostor za delo, sprostitev, druženje, glasbo. Jedilniški prostor je svetel, bel, toplino vnaša lesena miza in domačnost klop ob njej. Bela kuhinja se staplja z belino stene v ozadju in se z jedilno mizo povezuje s svojimi lesenimi detajli. Vse deluje lahkotno in prijetno za druženje ob hrani. Iz dnevnega prostora je mogoče vstopiti v vse tri spalne prostore. Glavna spalnica je povezana z notranjim hodnikom, ki vodi do dveh otroških sob, ima svojo kabino za prhanje in ločen WC ob stranskem vhodu. Poleg velike kopalnice ob vhodu tako lahko starši uporabljajo ločeno prho in WC, ki sta vezana na spalnico. Detajli, kot so  risotnost barv, vzorcev, opeke in ponekod pridih angleških vrstnih hišk z vrtom, dajejo posebno noto interierju ter so dokaz, da sta arhitekta oblikovala z upoštevanjem želja naročnikov.

 

 

 

Odgovarjata arhitekta Janja Brodar in Goran Rupnik

 

 

 

 

Oba sta arhitekta, ki sta delovala na področju grajene arhitekture, ukvarjata pa se tudi z oblikovanjem interierjev. Kakšne so bistvene razlike oz. ali sploh so?
Arhitektura je kot črna linija pri pobarvanki, interier pa med konture tlorisa in prereza vnese barvo in občutke.

Projektiranje interierja doma je specifična veja oblikovanja interierja. Kako na projektiranje domovanj gledata vidva?
Vsak prostor in s tem tudi prostor doma ima neki genski zapis, ki ga je treba razvozlati, in pri tem lahko arhitekt zelo pomaga, če mu naročnik zaupa. V dobrem interierju se mešajo pogum, inteligenca, zabava ter čut za lepo in domačno.

Kakšno vlogo v prostoru igrajo barve in kje jih je smiselno uporabiti?
Vsaka duša je druge barve, drugače vibrira. Nekatere stvari pa so objektivne in izhajajo iz kulture in okolja: Mediteran denimo  tradicionalno ljubi belo barvo, ker odbija sonce, medtem ko so skandinavske lesene ribiške koče vseh mogočih živih barv. Načeloma je pri vseh stvareh v arhitekturi boljša redukcija kot dodajanje, in tako je tudi z barvo – imamo pa doma v kuhinji turkizna tla in rožnate stole, pa je vseeno super! Praviloma je najbolje, če ima material svojo barvo – če je les pač lesene barve, omet apnene, beton betonske, volneni tapison umazano bele, guma pa je lahko tudi lila.

Kaj je novi center doma, kateri prostor je najpomembnejši za človeka, ki živi s tempom današnjega časa?
Danes vsak živi svojo zgodbo. Pri nekem naročniku za stanovanjsko hišo se je vse vrtelo okoli kurilnice, drugi pa si je že pred prenovo stanovanja kupil poleg velikega ameriškega še hladilnik za vino, da med prenovo ne bi morda zmanjkalo denarja za najvažnejše. Ljudje smo si različni, in četudi vsak zase misli, da živi povsem običajno, je za naš biro življenjski slog naročnika vedno izhodišče.

Kje in kako lahko prihranimo pri opremi svojega stanovanja in pri čem nikakor ne smemo gledati na stroške?
Najlažje tako, da se oglasite v našem biroju – upam si trditi, da smo v tem res dobri. Tudi z zelo malo denarja znamo narediti presežek. Prihranimo lahko čisto povsod. V sodobni družbi cena ni več nujno vezana na kakovost, ampak na to, po kakšni ceni nekdo želi nekaj kupiti. Prihranite tako, da zaupate zasnovo arhitektu, ste sam svoj mojster, v hiši starih staršev pobrskate za čim, kar ima dušo in korenine, potem pa si morda lahko privoščite kak izjemen oblikovalski kos.

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, Lahki angleški pridih interierja
Besedilo: Špela Leskovic, Nič odvečnega, nevsiljivi angleški pridih
Fotografije: Janez Marolt

B&B, prenova stanovanja, Ljubljana
Avtorji projekta: Janja Brodar, Goran Rupnik, Manica Lavrenčič; RIBA, Rupnik in Brodar arhitekti
Površina stanovanja: 100 m2
Elektroinštalacije: Pivk Electric, d. o. o.
Strojne napeljave: Koprivec Franc, s. p.
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Kemal Ibričić, s. p.
Dobavitelj stavbnega pohištva: Mizarstvo Košak, d. o. o.