Ko se zasnove stanovanja lotimo s premislekom in veliko občutka do že obstoječega, lahko zakon o zaščiti kulturne dediščine postane zaveznik na poti do prave rešitve. Že več kot 10 let obstaja v srednjeveški hiši v centru Ljubljane sodobno prenovljeno stanovanje s pogledom na grad. Rekonstrukcija strehe in odpiranje k hribu sta zagotovila dovolj svetlobe, da bi znotraj odprtega tlorisa prostor artikulirale zanimljive pohištvene kosi. Posebej zanimiva je zasnova terase, saj je njen zunanji prostor vgrajen v hrib, notranji pa je v dnevni sobi.

 

 

ŠARM STAREGA MESTA
Sodobno bivanje v srednjeveški Ljubljani

Življenje v starih mestnih jedrih ima poseben šarm, saj srednjeveška središča nosijo bogato kulturno, politično, arhitekturno, sociološko ter številne druge tradicije. Bogata dediščina, ki jo danes ustrezne ustanove na različne načine varujejo in ohranjajo za naše zanamce, je tudi velik turistični magnet za popotnike.

 

 

Historični kontekst je izjemno občutljiv za sodobne razvojne posege. Prav zato morajo tovrstna zahtevna urbana območja postati  generator kakovostne nove arhitekture, in ne izgovor za slabe arhitekturne rešitve. Tik nad ljubljansko tržnico je v spomeniško zaščiteni
hiši že pet let urejeno sodobno stanovanje. Prenova temnega, zatohlega podstrešja, za katero je moral lastnik zbrati precej poguma, je postala kar novogradnja. Propadajočega ostrešja ni imelo smisla prenoviti, saj zaradi neprehodnih tramov ne bi omogočalo ureditve kakovostnega bivalnega prostora. Nova strešna konstrukcija je statično popolnoma drugače zasnovana. Novi nosilci z veliko večjimi statičnimi zmogljivostmi omogočajo sodobno, odprto zasnovno stanovanja, brez odvečnih podpor, nosilnih stebrov in sten. Nova streha ostaja od zunaj skladna z zaščiteno podobo celotne stavbe. Poleg tega pa je rešila πš problem zamakanja in vlage v celotni hiši. V prenovljenem podstrešju z izjemno visokim volumnom sta urejeni dve bivalni etaži. Ker je stanovanje, zlasti zgornja etaža, s klasišnimi tremi frčadami dobilo premalo naravne svetlobe, sta problem rešila nova, s treh strani zastekljena terasa ter svetlobni jašek do spodnje etaže. Oba nova posega z javnih površin nista vidna, zato sta nemoteča za celotno podobo zaščitene stavbe. Rešitev pa je prostoru dala povsem novo dimenzijo: poleg velikih količin nove svetlobe je stanovanje pridobilo še dragoceno zunanjo ozelenitev. Ko se v celoti odpre ena od steklenih sten, postane terasa del interierja, saj je prostor za sedenje urejen kar v stanovanju samem. In posebno bivalno udobje? Privlačni pogled na Ljubljanski grad!

 

 

Pohištvo, oblikovano po meri, ohranja svoboden volumen prostora. Edina zaprta prostora v stanovanju sta kopalnica in stranišče, oba del osrednjega pohištvenega servisnega otoka, v katerem so še kuhinja in garderobne omare. Ostre kote, nastale zaradi strmega spuščanja strehe, zakriva niz nizkih knjižnih omar. Spodnja etaža z dnevnimi prostori se po  dinamičnih stopnicah dvigne v spalni del s kopalnico in teraso, kar vse leži na konzolni plošči. Ta je zaradi velikega previsa zelo zahtevno vpeta v nosilno konstrukcijo stavbe. V stanovanju je nenehno čutiti prepletanje in dialog starega z novim, tako v konstrukciji kot tudi v oblikovanju interierja. Vidni strešni nosilci pričarajo duh starega, grobo obdelana betonska tla in konzolna stropna plošča pa vpeljujejo sodobno gradbeno tehnologijo. Uporabnost nove opreme znanih pohištvenih proizvajalcev romantično dopolnjujejo stari in novi  ohištveni in dekorativni dodatki. Visoka podstrešja stavb v starih mestnih središčih skrivajo številne potenciale za urejanje domiselnih meščanskih stanovanj. Prenavljanje stavb, zaščitenih z zakonom o kulturni dediščini, je, kot priča tudi opisani primer, velik kreativni izziv. Seveda pa je pri tovrstnih prenovah treba imeti izjemen občutek in posluh za oblikovanje harmoničnega sožitja sodobnega s starim.

 

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, Kulturna dediščina s pogledom na grad
Besedilo: Ana Struna Bregar,Šarm starega mesta, sodobno bivanje v srednjeveški Ljubljani
Fotografije: Matevž Paternoster

Stanovanje S2, Ljubljana
Naročnik: zasebni
Arhitekti: id:arhitekti
Osvetlitev: Staša »eligoj
Projekt: 1999-2007
Izvedba: 2001-2007
Površina: 110 m2
Okvirna investicija z opremo: 680 EUR/m2
Dobava pohištva: id:doma