Arhitekt Saša J. Mächtig je leta 1980 končal preobrazbo tipskega tlorisa št. 1 – stanovanjsko sosesko v Murglah, v lastni življenjski prostor. Tipska raznolikost pohištva in zakrivljene lesene ploskve v atriju tako zmehčajo pravokotnost prvotnega tlorisa in dajo občutek domačnosti. Vsi kosi pohištva in skrbno umeščeni predmeti nosijo lastno zgodbo in zgodovino, skozi katero začutimo posebnosti ljudi, ki bivajo tukaj. Prav pogumna kombinacija različnih tipov opreme pa je pravzaprav posebnost tipskega tlorisa, ki je postal dom.

 

 

V Murglah, doma

Sobotni dan ob zadnjih žarkih poletnega sonca in bonaci na morski gladini, ki je počasi prevzemala barvo prihajajoče jeseni, sem na lesenem gucu, čakajoč palamido, preživela v družbi osemdesetletega ribiča Graziana. Ko se je dan že odmikal in potem ko se je že pogovoril s svojo ženo, ki jo kliče »Zlato moje«, je gospod Graziano v nekaj stavkih povzel svojo pot.

 

 

V atrij uvede zalomljene lesene ploskve, ki zmehčajo pravokotne poteze hiše in ga približajo jeziku narave. Z disciplinarno rabo materialov ustvari osnovni prostor. V dnevne prostore ne postavi knjižnih omar, namesti jih v delovne in deloma spalne prostore. Notranjost potopi v enoten tlak in začne tkati opremo. Delovna miza za otroka, lastna zložljiva delovna miza, regali in postelje, ki se nežno dotikajo tal, sestavijo harmonijo, ki jo le človeško oko zazna kot lepoto. Oblikuje jedilno mizo, stavljeno iz treh koncentričnih krožnih ploskev, kjer vrtljiv vmesni del omogoča igrivo, a praktično podajanje kruha ali vina ob zbrani družbi. Ob obiskih v ateljeju svojega tasta, kiparja Zdenka Kalina, zagleda manjše bronaste plastike stenskih aktov, ki jih uporabi namesto kljuk v okras steklenim vratom.

 

 

 

Skrbno izbrani pohištveni predmeti,  Eamsovi in Saarinenovi stoli, Poulsenove luči in mnogi drugi, padejo v tkanje kot manjkajoče niti in ne ostanejo sami sebi namen. V grafiki Mächtigovih risb je očiten vpliv japonske umetnosti, ki ga vešče uporabi tudi pri oblikovanju pohištva. Velike, v oblikovnem pomenu večkrat neizkoriščena površine vrat garderobnih omar, po navdihu sten iz tradicionalne japonske gradnje preobrazi v drsne panele. Na lesene okvirje napne tekstil finske
grafične šole z motivom valov. Valov, ki nas nesejo daleč, a že spet tja, kjer smo doma.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, kako tipski tloris postane dom
Besedilo: Ivana Ljubanović, v Murglah, doma
Fotografije: Saša J. Mächtig

Saša J. Mächtig,
preureditev tipskih tlorisov
projektantov Franceta Ivanška
in Marte Ivanšek, arhitekta
stanovanjskega naselja Murgle

Naročnik: Saša J. Mächtig
Arhitektura: Saša J. Mächtig, preureditev tipskih
tlorisov projektantov Franceta
Ivanška in Marte Ivanšek, arhitekta
stanovanjskega naselja Murgle
Notranja oprema: Saša J. Mächtig
Zunanja ureditev: Saša J. Mächtig
Leto načrtovanja: 1975
Leto izvedbe: 1977–1980
Bivalna površina: 121 m2
Velikost gradbene parcele: 18 x 16 m
Pozidana površina parcele: 121 m2 neto