Organizacija prostorov stanovanja ki so arhitekti iz ABiro končali 2006 je najmanj od vsega nepričakovana. Hodiniki ki jih ponavadi srecujemo v stanovanjih tukaj ne obstajajo, sobe so med saboj povezane in prostori pretekajo od enega k drugemu. Artikulacija gibanja omogočajo lesene pregradne stene ki omejujejo in hkrati otpirjo prostore, prav tako sprejemajo spremembe ki nastanejo v družini in njen živjenski slog.  Barve stanovanja so močne, linije pohištva pa stroge in jasne, po želje investitorja so tudi obikovne detajle ki prinašajo orientalski pridih stanovanja.

 

 

KASBAH
Stanovanje z orientalskim pridihom

Kasbah je tradicionalni historični center severnoafriških mest; zaznamujejo ga zavite ozke poti, zaradi katerih je gibanje skozenj na prvi pogled dokaj nejasno. Osnovni namen teh zapletenih poti je bil zmesti in upočasniti napadalce na mesto. “Mali kasbah”, ki sta ga v  ribližno sto trideset kvadratnih metrov velikem stanovanju v Ljubljani organizirala arhitekta Katja Cimperman in Matej Blenkuš iz ABiroja, ne služi zmedi in upočasnitvi napadalcev, temveč ponuja nenavadno uporabnost prostorov, ki sledi nekaterim najsodobnejšim usmeritvam pri načrtovanju stanovanjskih površin. Sodobno načrtovanje stanovanja ne deli več na zaprte sklope natančno določenih sob (kuhinja, spalnica, dnevna soba, kopalnica, garderoba …).

 

 

Različnost stanovalcev zahteva fleksibilno sodobno zasnovo, ki omogoča vse naše osnovne bivalne funkcije: spanje, hranjenje, umivanje, počivanje, kuhanje, igranje, sproščanje, delo … Kje in kako posameznik ali skupina posameznikov v stanovanju to opravlja, pa je prepuščeno njihovi svobodni odločitvi. Med gradnjo predstavljenega stanovanja so bili sprva zmedeni le izvajalci. Ti so namreč navajeni, da je spalnica spalnica, hodnik hodnik, garderobna soba garderobna soba, pisarna pisarna …

 

 

Da so prostori jasno ločeni z vrati. Zato pa so odprt tloris prelivajočih se prostorov, ki so jih predlagali arhitekti, z veseljem sprejeli lastniki. Prav zaradi fleksibilne zasnove so stanovanje brez večjih naporov hitro spremenili, ko se jim je spremenila družinska situacija in so dobili nove družinske člane. Posebno pozornost v stanovanju pritegnejo barve in vzorci z orientalskim  pridihom. Tega so namreč poleg organske prostorske zasnove, vzorcev in barv želeli naročniki. Tako je stanovanje razdeljeno na tri barvne sklope, in sicer dnevni del s toplimi vijoličastimi in oranžnimi odtenki, zeleni delovni del in spalni del z različnimi modrimi odtenki. Interier dopolnjujejo še barvite vzorčaste tapete. Unikatna posebnost so po naročilu izdelane perforirane lesene drsne stene. Zaradi njihove polprosojnosti je stanovanje zračno in odprto, hkrati pa radovednim pogledom zastirajo pogled v notranjost stanovanja.

 

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, Fluidna zasnova na orientalski način
Besedilo: Ana Struna Bregar, KASBAH Stanovanje z orientalskim pridihom
Fotografije: Miran Kambič

Stanovanje na Jurčkovi cesti v Ljubljani 
Naročnik : zasebni 
Arhitekta: Katja Cimperman, Matej Blenkuš
Projektivno podjetje: ABiro, Blenkuš-Florijančič, d. o. o.
Elektro napeljave: TE Biro, Tomi Križaj
Strojne napeljave: TE Biro, Nevenka ©krabe
Notranja oprema: Katja Cimperman, Matej Blenkuš
Zasnova osvetlitve: Zdravko Krajažič
Načrtovanje: 2003-2004
Izvedba: 2004-2006
Površina stanovanja: 125 m2
Investicija z opremo: 62.000 EUR