400 kvadratnih metrov veliko stanovanje? Ne ne, le 40! To dosežemo s svetlo barvo, dialogom materialov in malo magije. Arhitekti Kunstel & Kikel vedo, kakšno je pravo razmerje med lesom, kovino in magičnim prahom, da lahko mlada sodobna družina, ki biva na manjši površini, uživa visoki standard bivanja. Tako ima s pomočjo Tapetništva Kauch in Venge majhno stanovanje v Zelenem gaju danes udoben izgled sodobnega doma.

 

 

Olinkluziv, stanovanje z vsem, kar ste želeli imeti

Urbana okolja se polnijo s stanovalci in se s tem širijo, vedno bolj urbano postaja tudi Brdo v Ljubljani. Nova soseska Zeleni gaj ponuja sodobna stanovanja, tudi majhna, ki imajo vse, kar imajo velika. Sodobna družba individualistov želi visok standard bivanja, čeprav na manjši površini. V arhitekturnem biroju Kunstel in Kikel so se opreme 40 m2 velikega stanovanja z 10 m2 veliko teraso lotili prav tako, kot bi se velikega.

 

 

Z inovativno zasnovo interierja jim je uspelo vzpostaviti vse želene funkcije. Uporabili so diagonalne prostorske poteze, s katerimi so v stanovanju vzpostavili dinamično in prostorno bivalno enoto, ki optično deluje večja.  Zapiranje ali odpiranje prostorov, z dekorativno zaveso na eni strani in z inštalacijsko pregradno steno z drsnimi vrati na drugi strani, omogoča ustvarjanje urejenih in funkcionalno ločenih enot, ki se povezujejo z osrednjim bivalnim prostorom.

 

 

 

Notranja oprema prostorov se smiselno prilagaja glede na dnevne potrebe uporabnika in tako lastniku ponuja najrazličnejše možnosti izrabe prostora. Odstiranje in zastiranje pogledov, ki omogoča širjenje ali oženje prostorov, ustvarja tudi funkcionalno namembnost ambientov. Temu so prilagodili način osvetlitve – osvetljen in spuščen strop okoli osrednjega prostora z videzom neba deluje kot srce stanovanja in pričara svojevrstno vzdušje. Arhitekti so na vsej površini obdržali poenotene poteze – interier so oblikovali v harmoničnem prepletu barv, materialov,  odularnih elementov; poigrali so se s kontrasti kovine in lesa, industrijskega in naravnega,  ladnega in toplega. Tako so odgovorili tudi na kontekst prostora – dvojnost sodobne urbanizacije in zelene okolice (Zeleni gaj) so materializirali skozi elemente iz kovinskih cevi (moderno, urbano) in s pohištvom iz naravnega lesa (domačnost, narava).

Odgovarjata arhitektka Ana Kustelj in Luka Potokar

 

 

V čem vidite bistveno razliko med projektiranjem majhnega in večjega stanovanja?
Na prvi pogled je manjše stanovanje videti lažje za opremljanje, vendar ni tako. Saloni za pohištvo večinoma ponujajo opremo za srednja do velika stanovanja. Zato je primernejše pohištvo, izdelano po meri – je dimenzijsko ustrezno in popolnoma izkoristi dani prostor; obenem je dobro, če je zasnovano večfunkcijsko. Potrebne so preproste
linije in svetlejši odtenki, da vse skupaj deluje zračno in v prostoru ni odvečnih vizualnih oz. dejanskih ovir. V vseh pogledih mora biti načrtovanje preudarno; s stranko je treba tehtno razmisliti, kaj res potrebuje in česa ne.

 

 

V stanovanje ste umestili vse potrebno za sodobno bivanje. Kaj je bilo pri tem največji problem oz. izziv?
Največji izziv je bilo seveda to, kako v tako majhno kvadraturo umestiti vse, kar si lastnik želi. Potem je dovolj nekaj prostorskih prijemov in nekaj kreativne žilice. Poudarila bi, da je arhitekt tu res odločilen, saj lastniku prihrani denar (nasprotno od tega, da naj bi bil le strošek, kot je pogosto razumljen), mu omogoči dobre prostorske rešitve, nove ideje in profesionalno izvedbo. V sodobni družbi je pomembno kakovostno okolje doma, kamor se lahko umaknemo in kjer lahko tudi komuniciramo s svetom. Izziv je tudi, kako opremiti stanovanje, ki se uporabniku prilagaja čez dan in skozi leta.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska, Dinamika diagonal
Besedilo: Mateja Panter, Olinkluziv, stanovanje z vsem, kar ste želeli imeti
Fotografije: Damjan Cilenšek – Vini, Luka Potokar

Stanovanje v soseski Zeleni gaj na Brdu
Avtorji projekta: arhitekturni biro Kunstel & Kikel; Ana Kunstelj, Luka Potokar
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016/17

Površina: 40 m2 + 10 m2 (terasa)
Investicija: 30.000 EUR
Projektant elektroinštalacij: Kunstel & Kikel
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Rafko, d. o. o.
Kuhinja: Etis – hiša tehnike, d. o. o.
Spalnica, jedilnica, svetila: Kunstel & Kikel
Kopalnica: Merkur, d. o. o.
Dnevna soba in oblazinjeno pohištvo: Kauch, tapetništvo, s. p.
Talne obloge: Interstille, d. o. o.
Dobavitelj stavbnega pohištva: Venge, d. o. o.
Zunanje pohištvo: Harvey Norman
Kuhinjski aparati: Tefal, Delimano
Bela tehnika: Bosch, Siemens, Liebherr Zabavna elektronika: LG, Harman Kardon