Le Corbusier je 95 let nazaj zapisal “Une maison est une machine-à-habiter” ali “Hiša je stroj za bivanje”. Pred 15 leti je tako skupina Morq zasnovala stroj, ko so v Rimu v Italiji prenovili stanovanje Flat A po načelu fleksibilnosti današnjega življenjskega sloga. Kuhinja, savna in garderoba sestavljajo jedro stanovanja ali motor stroja, ki daje razsežnost ostalim prostorom. Tukaj se križajo mobilne kovinske stene, ki artikulirajo preostale prostore. Fleksibilnost predelnih sten poudarja dinamiko prostora in odraža pestrost sodobnega življenja. Prave linije in enostavne oblike opreme skupaj z ekspresivnostjo kovine pa pripomorejo k občutenju “stroja”.

 

 

STROJ ZA BIVANJE

Eno izmed najpomembneših področij dela italijanske arhitekturne skupine Morq so prenove stanovanj, pri katerih v obstoječo strukturo vnašajo domiselne in sodobne rešitve. Pri tem pa vedno poskušajo izpeljati svoja tri glavna
merila projektiranja: odpiranje zasebnega, pretočnost ambienta in alternacijo prostorov. Pogosto se lotevajo tanovanj v historičnih stavbah, kar jim pomeni še večji izziv.

 

 

Tudi stanovanje Flat A je urejeno v urbani strukturi, in sicer v samem središču večnega mesta Rima. Naročnik si je, obstoječi stari osnovi stanovanja navkljub, želel sodobno bivališče. Prenova je temeljila na dveh komplementarnih operacijah, na restavriranju in na novi kirurški intervenciji. Restavriranje obstoječega se je dotaknilo le plašča – zunanjih sten – in pripravilo okvir, v katerega je kirurško vsajeno jedro – stroj za bivanje, ki ustreza številnim zahtevam funkcij današnjega doma. Zdi se, kot da bi se “stroj” z možnim značajem sodobnega in modernega zagozdil med obstoječe staro zidovje. Sestavljajo ga kuhinja in jedilnica na eni strani ter savna in garderoba na drugi.
“Stroj” je, kot se za naziv spodobi, tehnološko dovršen in funkcionalno premišljen ter seveda oblikovno izčiščen, minimalističen. Zamišljen je kot osrednje gonilo, motor celotnega bivaliπša, ki poganja življenje in okrog katerega so pripeti ostali prostori. Veča dnevna soba, knjižnica, spalnica, predsoba, umivalnica in dvoriπše so različne prostorske enote, ki svobodno krožijo okrog osrednjega “stroja” in znotraj obstoječe zidane strukture sten. Dnevni prostor, lounge in knjižnica so samostojne historične enote, hkrati pa so med seboj povezane prek odprtin in pomičnih panelov. Dinamiko interierja dosežemo z zapiranjem in odpiranjem prosojnih predelnih sten (kovinske
mreže), kar omogoča mobilnost tlorisa ter se odraža v pestrosti notranjih volumnov in posameznih ambientov. Prostor dóma lahko spreminjamo po svoji volji, počutju, potrebi … Prehajanje in prepletanje posameznih volumnov obenem omogoča večjo naravno osvetlitev. Vse to pa vpliva na naše bivalno ugodje.

 

 

 

Tudi meje samega “stroja” so mobilne: s premičnimi stenami se kuhinja bolj ali manj zlije s predsobo in jedilnico. Sanitarni prostori in garderobni blok se, glede na potrebe stanovalcev, elegantno odpirajo in zapirajo. Prostori tako niso razdeljeni na majhne celice in številna vrata. Arhitekti so natančno in unikatno načrtovali vse detajle:  mivalnike, omare, panele …

 

 

Spalnica je lahko prehodna, ima drsna vrata v dnevno sobo, proti garderobi in umivalnici pa je celo brez njih. Inovativna rešitev prosojnih kovinskih predelnih sten, vgradnih omar in druge opreme je ena izmed bistvenih projektantskih rešitev; kljub omejitvam obstoječe stare gradnje dobro izkorišča tloris in pretočnost stanovanja.

 

 

 

Prav odnos med starim in novim je središčna zgodba projekta. Izraža se v prenovi stanovanja skozi delitve, prosojnost ter členjenost prostorov in posameznih ambientov. Novi poseg v staro, fiksno historično podlago implementira osrednji “stroj” s serijo drsnih predelnih sten. Poljubne kombinacije lahkih materialov z različnimi stopnjami prosojnosti omogočajo oblikovanje raznovrstnih ambientov, ki odprti predstavijo celoten volumen, zaprti pa posamezne vsebinske enote. Skozi različne vizualne filtre pa se spreminja tudi dojemanje obstoječega historičnega plašča.

 

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, Če je hiša stroj za bivanje, kaj je potem motor stroja?
Besedilo: Mattea K. Panter, Stroj za bivanje
Fotografije: Aliocha Merker

Prenova A FLAT, Rim, Italija
Naročnik: zasebni
Arhitekti: Andrea Quagliola, Matteo Monteduro,
Emiliano Roia, MORQ
Površina stanovanja: 90 m2
Izvedba: 2003