Leta 2007 je arhitektka Lorenka Stropnik prenovila stanovanje Prešernovem sosedu na Križevniški 5 v Ljubljani. Projektiranje se je začelo s prostorsko prerazporeditvijo treh ločenih enot in prestavitvijo vhoda. Izzivi starega objekta so bili uspešno premagani in novi interier se je umestil med ohranjeni nosilni steni. Notranja oprema je preprosta in čista, linije prave in barva bela. Segmente vsakdanjega življenja poudarjajo močne barve izbranih kosov pohištva. Intrigantni moment oblikovanja je steklena stena med posteljo in kadjo, ki ločuje spalnico od kopalnice, hkrati pa povezuje svetlobo v  prostoru.

 

 

ŽIVE NAJ VSI NARÓDI …
Sodobna klasika meščanskega stanovanja v stari Ljubljani

“Žive naj vsi naródi, ki hrepene dočakat’ dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed
bo mejak!” Verjetno ni Slovenca, ki ne bi poznal najznamenitejšega Prešernovega verza, gotovo pa jih ni veliko, ki vedo, kje vse je naš največji pesnik živel in delal.

 

 

Večstanovanjska hiša iz poznega baroka na Križevniški 5 v Ljubljani, v kateri je Prešeren nekaj časa ustvarjal, je bila in je še vedno v precej slabem stanju. Prvo večjo prenovo je doživela s celostno prenovo stanovanja v tretjem nadstropju. Ta je med lastniki prebudila voljo in željo po dodatnih sanacijskih delih, ki bi izboljšala skupne prostore in tudi druga stanovanja. Hiša v zaščitenem območju Ljubljane – njeno zgodovinsko vrednost varujejo različni spomeniškovarstveni odloki – bo z mestno subvencijo v kratkem dobila tudi prenovljeno pročelje. Za izhodišše prenove si je arhitektka Lorenka Stropnik postavila le nosilne stene. Njen celostni pristop zajema koncept programske in funkcionalne zasnove, osvetlitev, izbor opreme in vztrajanje pri izvedbi natančnih podrobnosti. Zaradi starosti hiše se je med obnovo pojavilo veliko nepredvidenih del in težav, vendar so jih spretno in neopazno rešili in umestili v celoto.

 

 

Glavna sprememba zasnove stanovanja je nov, prestavljen vhod, s čimer je stanovanje dobilo veliko bolj funkcionalno razporeditev. Skladno z njo so bile prestavljene tudi vse napeljave. Stanovanje je postalo jasno členjeno na tri funkcionalne sklope: vhodni del (predsoba z garderobo in ena manjša soba), bivalni del (kuhinja, jedilnica in dnevna soba) ter spalni del (spalnica, kopalnica in stranišče). Celotni spalni del stanovanja je zaradi novih inštalacijskih vodov dvignjen. Spalni in bivalni del sta skozi drsna vrata garderobne omare krožno povezana. Tako je dostop do stranišča oziroma spalnice mogoč po najkrajši poti. Med kopalnico in spalnico je postavljena le izvirno potiskana steklena stena, ki hkrati ločuje posteljo od banje. Obe sta namreč zanimivo postavljeni na enovit podstavek. Steklena stena je praktična rešitev, kako osvetliti kopalnico, ki nima lastne naravne osvetlitve, saj je edino okno v spalnem delu stanovanja v spalnici. Prav zaradi pomanjkanja naravne svetlobe je spalni del v beli barvi, ki prostor osvetli in vidno poveča.

 

 

Kuhinja je po besedah arhitektke oblikovana kot skulptura. Narejena je po meri. Njena prostornina se dobesedno zlije s steno. Druga oprema v stanovanju so izbrani kosi sodobnega pohištva, ki s svojimi močnimi barvami dopolnjujejo svetlost stanovanja. Edini element, ki priča o duhu staromestnega stanovanja, je bela tapeta s klasičnim vzorcem v dnevni sobi. Beli odtenki bele …

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, Kako biti sosed Prešerna 
Besedilo: Ana Struna Bregar, Žive naj vsi narodi…
Fotografije: Matevž Paternoster

Stanovanje K5, Križevniška 5, Ljubljana
Naročnik in investitor: zasebni
Arhitektka: Lorenka Stropnik
Projektant osvetlitve: Lorenka Stropnik, Peter Verčič – Arcadia, d. o. o.
Projekt: 2006
Izvedba: 2006-2007
Površina stanovanja: 78 m2
Okvirni znesek celotne investicije z opremo: 910 EUR/m2

Omogočajo: