Vrtovi in hiše so narejeni zato, da nam godijo in ustrezajo našim potrebam. Enostavno morajo biti narejeni tako, da uživamo v obeh. Krajinskoarhitekturni biro Landscape d.o.o. je leta 2008 v sodelovanju z naročnikom izdelal krasen vrt na slovenski obali. Kamen, dišavnice in skulptura pa so tri besede, ki so bistvo vrta. Narejen je tako, da zadovolji in prebudi vse človekove čute.

 

 

KAMNITI VRT DIŠAVNIC

Ko pomislimo na Mediteran, se nam v misli prikradejo podobe neskončnega horizonta morja, kamnitih zidov in bogatega rastlinja. In če govorimo o mediteranskem vrtu je lahko »Kamniti vrt dišavnic«, ki so ga oblikovali krajinski arhitekti Landscape prapodoba takšnega vrta – kot podoba raja.

 

 

Katere dišavnice so primerne za zasaditev pri nas na Primorskem, v osrednji Sloveniji in v hladnejših predelih (Gorenjska)?

Dišavnic, tako avtohtonih kot prinesenih, je res veliko, mogoče nekaj najbolj znanih za Primorsko: Lavandula angustifolia (navadna sivka), Rosmarinus officinalis (rožmarin), Salvia officinalis (žajbelj, različne sorte), Saturea montana (šetraj), Santolina chamaecyparissus (nemški rožmarin), Thymus vulgaris (materina dušica), Origanum vulgare (dobra misel). V hladnejših predelih Slovenije in v osrednji Sloveniji so na dobro osončenih legah primerni na primer: Allium schoenoprasum (drobnjak), Artemisia dracunculus (pehtran), Melissa officinalis (citronova melisa), Levisticum officinale (luštrek), Rheum rhabarbarum (rabarbara), Ruta graveolens (vinska rutica), Thymus vulgare (materina dušica), Calendula officinalis (ognjič). Gotovo pa podrobnejše informacije in nasvete dobite v domačih in tujih društvih zeliščarjev, na zeliščnih kmetijah ter v specializiranih vrtnarijah, kjer gojijo trajnice.

 

Kako vonj vpliva na ambient?

Ne vpliva zgolj na ambient, vpliva na nas v celoti. Voh kot eden od petih osnovnih čutov, ki so nujni za preživetje, zaznava vonje, ki prikličejo spomine, vzbudijo občutja, opozarjajo. Kot Proustove magdalenice.

 

V kolikšni meri pri projektiranju vrtov sodelujete z arhitekti?

Najboljše zgodbe vrtov so se vedno pisale v interakciji hiše z vrtom in obratno. Sodelujemo pa že vsa leta – lahko rečem, da zelo dobro – z večino arhitekturnih birojev v Sloveniji. Naš oblikovalski studio je bil ustanovljen že leta 1998 in najboljši projekti, ne samo vrtovi, so rezultat medsebojnega prilagajanja in spoštovanja.

 

Kako je nastala zasnova »Kamnitega vrta dišavnic«?

Lastnik vrta je sicer arhitekt in velik ljubitelj starin. Glavni motiv tega manjšega vrta sta
avtohton kamniti tlak in skulptura dekleta.
Oboje smo s klasično, a izčiščeno formo ter z izborom in postavitvijo dišavnic, dreves in grmovnic združili v skladno celoto, ki budi vse čute (voh, tip, vid, sluh, okus).

 

V svojih projektih v zasnove vrtov pogosto vključite skulpture, kipe, plastike. Kako izberete »pravi« kos?

Vedno v sodelovanju z naročnikom, saj tu ne gre za našo osebno preferenco, ampak za kos, ki ga bo lastnik po vsej verjetnosti (saj gre večinoma za dražje umetnine) opazoval in v njem užival vse življenje.

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Anja Deržič, Prebujenje vseh čutov
Besedilo: Nina Štrovs, Kamniti vrt dišavnic
Fotografije: Landscape d.o.o.
Lokacija: Malija, slovenska obala
Leto izvedbe: 2008