Hišo Zilvar odlikuje ozek tloris, v katerem poteka odprt dialog med prostori in zunanjostjo. Kompaktna lesena opna ponuja več kot običajne hiše. S pomočjo prostorske geometrije, ki ustvarja optično iluzijo tako na pokritih terasah kot tudi v notranjosti, se zdijo prostori v tej mali hiši (meri le nekaj več kot 100 m2) veliko večji. Ko vstopimo v hišo, se zdi, kot bi vstopili v nekakšen kanjon, ki ustvarja mirno in osvežujoče zatočišče za svoje uporabnike.
 


 

Kakšna je dobra lesena hiša?
To je hiša, v kateri se počutiš sproščenega in povezanega z naravo. To je hiša, kjer duhaš les in uživaš v harmoničnih razmerjih in detajlih. To je hiša, ki dobro komunicira s svojo okolico.
To je hiša, kjer preprosto želiš ostati in živeti.

 


 


 

Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani:
Navdih za hišo Zilvar, ki smo jo zgradili kot počitniško hišico za našo družino, je prišel iz zahteve mojega takrat 4-letnega sina, ki je želel stavbo, ki bi spominjala na prazgodovinskega členonožca. Hiša deluje, kot bi se nagibala k mogočnemu staremu hrastu. Ena najpomembnejših omejitev je bila povezana z visoko podtalnico na tem območju, zato smo stavbo dvignili na kole. Hiša zaradi prostorske geometrije daje vtis, da so prostori veliko večji. Zasnovali smo pokrito teraso, kjer lahko uživamo v vseh vremenskih pogojih, saj ta prostor zaznamujejo pogosto deževje, močni zahodni vetrovi in vzhodno sonce …
V to hišo se umaknemo pred nemirnim svetom in v njej uživamo. Prav tako v njej uživajo otroci in naši prijatelji, ki nas tam pogosto obiskujejo.

Gabriela Kaprálová
 


 


 

DATOTEKA
Arhitektura: ASGK Design; Gabriela Kaprálová, Vítek Donát, Peter Hričovec
Fotografije: Veronika Nehasilova, Petra Hajská
Izvedba: 2014
Lokacija: Lodín, Češka
Površina: 109 m2 (od tega 24 m2 terase)
Letna poraba energije: 42,3 kWh/(m2a)
Investicija: 152.800 €