MESEC OBLIKOVANJA LJUBLJANA

8. OKTOBER – 8. NOVEMBER, 2019

Že 17. Mesec oblikovanja bo z vedno bolj odmevnimi regijskimi nagradami v Ljubljano privabil najbolj prodorne ustvarjalce iz 19 držav jugovzhodne Evrope. Podeljene bodo nagrade s štirih področij:

Produktno oblikovanje in moda,
interier,
inovativno lesarstvo ter
kreativni turizem.

Osrednja prireditev Meseca oblikovanja je mednarodna razstava BigSEE, ki v nacionalnih paviljonih držav jugovzhodne Evrope predstavlja nagrajene projekte iz vseh štirih področij.

8. OKTOBER
Mesec oblikovanja se bo začel v torek, 8. oktobra z Design Expom. Poleg regionalnih nagrad za produktno oblikovanje in modo bodo tradicionalno podeljene še slovenske nacionalne nagrade za oblikovanje:
priznanja Perspektivni za najboljše študente, nagrade za Interier in Oblikovanje leta ter najvišje slovensko priznanje s tega področja, nagrada Brezčasni. Posebno priznanje Big SEE Visionary Award pa bo podeljeno štirim vizionarjem, ki so svojim opusom navdihovali in premikali meje oblikovanja in arhitekture ter s tem razvijali ustvarjalno okolje jugovzhodne Evrope. Ti ustvarjalci so bistveno prispevali k uveljavitvi kreativnosti v tem delu Evrope ter jo suvereno postavili na svetovni zemljevid pomembnih oblikovalskih dosežkov.
Cel dan bo potekala Oblikovalska konferenca s predstavitvami nagrajenih projektov in predstavitvami uspešnih podjetji na temo napredka opolnomočenega z oblikovanjem.

9. OKTOBER
V sredo, 9. oktobra, bodo nato v okviru dogodka Big Arhitektura podeljene regionalne nagrade za interier (Big SEE Interior Design Awards), na Arhitekturni konferenci bodo predstavljeni nagrajeni projekti,  potekal bo Gospodarsko arhitekturni forum na temo leseni interierji ter predavanja z razpravo Arhitekturni izzivi in odzivi.
Big arhitektura je vodilni poslovno izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo. Je katalizator razmislekov o ključnem pomenu arhitekture, raziskuje nove koncepte bivanja in odgovarja na sodobne družbene izzive pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost.

15. OKTOBER
V torek, 15. oktobra, bodo v okviru prireditve Lesena ikona podeljene nagrade za inovativne lesarske dosežke, potekala bo konferenci Lesena ikona z razvojnimi projeti v lesarstvu, lesarskimi nišami ter politikami in strategijami v alpsko jadranski regiji.
Lesena ikona je eden vidnejših dogodkov za inovativno lesarstvo v regiji. S proaktivim povezovanjem deležnikov znotraj lesne verige ter z vključevanjem kreativnih industrij je njegov cilj doseganje večje konkurenčnosti in gospodarske učinkovitosti panoge.

17. OKTOBER
Na dogodku Kreativni turizem bodo v četrtek, 17. oktobra, podeljene nagrade za inovativne turistične produkte,  v sodelovanju s Centrom za kreativnost bo potekal Gospodarsko oblikovalski forum, na temo arhitektura in oblikovanje za kreativni turizem.
Kreativni turizem: jugovzhodna Evropa ima velik potencial za razvoj turizma. Festival je namenjen vzpostavljanju dialoga med ponudniki turističnih storitev, investitorji, arhitekti in oblikovalci, da bi tako spodbudili razvoj lokalnega okolja v inovativne in trajnostno usmerjene turistične destinacije.
V sklopu Kreativnega turizma bo zvečer potekala tudi Oblikovalska okuševalnica. Gre za enkraten kulinarični dogodek Meseca oblikovanja, ki že od leta 2008 nastopa v podporo dobremu oblikovanju, zglednim oblikovalskim znamkam in ustvarjalnim iniciativam iz Slovenije in celotne regije jugovzhodne Evrope. Oblikovalske znamke in kulinarične mojstrovine bodo tudi letos poskrbele za nepozabno oblikovalsko in kulinarično doživetje, ki vam bo še dolgo ostalo v spominu.
Države in znamke na Oblikovalski okuševalnici 2019: Albanija, Avstrija, Hrvaška, Ciper, Češka, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Grčija, Madžarska, Italija, Kosovo, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška, Turčija, Poljska, Slovenija, kandidatka EPK Ljubljana, kandidatka EPK Nova Gorica, J & J, Zumtobel, Veriga Lesce, Volvo, Geberit, Pilih beton, Gorenc, Noordung in Simetrija.

8. OKTOBER-8. NOVEMBER
Dizajn v mestu, 8. oktober – 8. november
; Mesec oblikovanja širom prestolnice in tekom celotne prireditve ustvarja, kurira in promovira vse festivalske aktivnosti. Vsako leto združi množico partnerjev, ki na raznoliki paleti priozorišč – sejmi, galerije, muzeji, trgovine in saloni, razstavni prostori, studiji, tržnice, restavracije, pop-up lokacije in skladišča – organizirajo partnerske dogodke. Skupaj z njimi ustvarja ustvarjalno podobo in vibracije dinamičnega mesta.

Partnerji

[lbg_logoshowcase settings_id=’43’]

Sponzorji

[lbg_logoshowcase settings_id=’44’]