Marko Pavlinec, ki je s svojim bratom ustvaril podjetje Rinz Ros d.o.o., je eden izmed najperspektivnejših oblikovalcev pri nas. Pravi, da je pri oblikovanju na prvem mestu uporabnik in kvaliteta izdelave. Poudarja inovativnost in ergonomijo, ki je v sodobnem svetu oblikovanja marsikdaj zanemarjena, vendar pa zelo pomembna za človekovo optimalno delovanje. Dobro se zaveda pomena različnih dejavnikov tako na proces oblikovanja kot tudi na položaj izdelka na trgu.

 

 
Kako poteka vaš proces oblikovanja?
Marko Pavlinec: Oblikovanje je kompleksen proces. Na začetku je potreben preizkus že obstoječega izdelka, naslednji korak je ugotovitev njegovih pomanjkljivosti in iskanje rešitev za izboljšanje. Ko ugotovimo dodano vrednost, naredimo prototip, ki ga testiramo na več načinov: s posebnimi napravami testiramo sile, z dejanskimi uporabniki v različnih starostnih skupinah pa testiramo uporabnost. Na ta način iščemo nabor izboljšav – takrat naredimo bolj precizen prototip, ki ga konstantno izboljšujemo. Kadar pa se nam izdelek zdi zadovoljiv, pristopimo do proizvajalca, s katerim poiščemo primerne materiale za izdelek.

Kako se je vse skupaj začelo? Iz česa ste izhajali pri oblikovanju?
Marko Pavlinec: Začeli smo z oblikovanjem zimskih lopat z ergonomskim ročajem iz aluminija. Vse se je začelo iz potrebe – domače dvorišče je bilo po površini veliko, posledično je bilo za skidat ogromno snega, orodje pa neučinkovito za delo v tolikšnem obsegu časa. Preveč je bilo priklanjanja, lopata se je obračala okoli zapestja, … Odločil sem se narediti nekaj novega, da bi si olajšal delo. Po raziskavah je nastal prototip, ki je bil všeč tudi drugim uporabnikom. V začetku se je vse razvijalo spontano, nato sem se odločil za bolj sistematičen pristop, nastala je evolucija lopate.
Na izdelek lahko gledamo iz več perspektiv – kot produkt ali pa kot nekaj, kar izhaja iz narave same. V tem primeru je lahko lopata izdelek, lahko pa je podaljšek roke – kar je samo po sebi idealno orodje. Roka je zelo kompleksna, v vsakdanjem življenju z njo počnemo večino stvari. Tukaj se pojavi vprašanje, zakaj izdelkov ne bi oblikovali po naravnih zakonitosti in izhajali iz lastne konstitucije, saj nam bo tako olajšano delo z njimi. Pri oblikovanju sem natančno preučil zgradbo človeškega telesa in način, kako se telo obnaša pri delu z orodjem.

 

 
Vaš najbolj znan izdelek je lopata Efekt 58 Pusher, ki je prejela vrsto nagrad. Kaj je tako posebnega pri njej?
Marko Pavlinec: Vsaka stvar pri izdelku ima svoj namen – lok oziroma krivulja ročaja je oblikovana tako, da so ramena vpeta naravnost – s tem vedno dosežemo optimalno razdaljo, saj se uporabnik vedno obdrži na določeni višini, pri priklanjanju se ne preobremeni. Tudi pri samem prijemu kot zapestja na ročaj ostane v naravnem položaju. Ročaj je na koncu rahlo zavihan navzdol, da nas ne ovira pri prehodu iz ene pozicije v drugo. Druga posebnost lopate je zajemalni (spodnji) del, ki je oblikovan po principu hidrodinamike. S premišljenim pozicioniranjem ojačitev, ki so hkrati tudi usmerjevalniki snega, se ta porazdeli in tako se posledično lopata ne zvrača okoli zapestja. Zaradi ojačitev je lopata lahka, hkrati pa tudi zadosti močna.

Kako pa je z novostmi?
Marko Pavlinec: Pozimi bomo začeli z novo linijo orodja, za katere bomo uporabili lesen ročaj. Že vrsto let imam željo narediti ergonomski ročaj iz lesa, vendar je bila tehnologija krivljenja lesa do zdaj predraga za tako vrsto izdelka. V podjetju smo v fazi izdelave lastnege naprave za manufakturo prej omenjenega lesenega ročaja. Pri izdelavi bodo plasti furnirja naložene ena na drugo, med sabo povezane z lepilom, naprava pa jih bo s silo stisnila z obeh strani, da bo nastala željena oblika, odpadka bo zelo malo. Laminiran lepljen les ima veliko trdnost, tako da lahko pričakujemo kakovosten izdelek, ki bo cenovno dostopen. Od vsega začetka sem želel, da se vrnemo nazaj k naravi in uporabljamo naravne materiale, ki so prijetni na otip. Tradicionalni material želimo interpretirat na nov način – z moderno, ergonomsko obliko. Tak ročaj orodij na trgu še ne obstaja – ponosno lahko rečem, da bomo s tem izdelkom prvi na svetu.

 

 
Kakšna je vaša trenutna pozicija na trgu?
Marko Pavlinec: Na tuje trge glede marketinga nismo veliko vlagali. Preko trgovskih verig, kot sta Lidl in Hofer smo prišli do Irske, Anglije, Poljske, Nemčije, Avstrije, Italije, Švice, Madžarske in seveda Slovenije. Izdelek se je v trgovinah prodajal brez posebne promocije. Kljub temu se poskušamo čimbolj osamosvojiti, postati neodvisni od teh trgovskih verig, saj nimamo zagarantirane konstantne dobave v trgovine – trgovci se lahko za eno leto odločijo za prodajo izdelka, za naslednje leto pa ga opustijo. V Evropi je ogromen trg – v Avstriji so naše zimske lopate že zelo prepoznavne, Hofer jih tam prodaja že peto leto in so vedno razprodane. Tam že poznajo EFEKT kot brand. Avstrija in Nemčija sta ciljni državi za širitev trga, saj tam cenijo kakovost in imajo kupno moč.
Tako smo se odločili zgraditi svoj brand, letos smo začeli marketing v nemško govorečih državah, poslovno strategijo razvijamo preko kampanij in socialnih omrežij. Na novo smo lansirali tudi spletno stran s spletno trgovino. Do zdaj smo prodajali preko trgovcev, izdelek smo poslali v trgovino in čakali, koliko se bo prodalo. Zavedamo se, da si je potrebno ustvariti ime, konstantno delati na marketingu in se razvijati. Čedalje bolj se zavedamo pomembnosti različnih marketinških strategij, zato se bomo deležili tudi različnih sejmov, nove izdelke bomo prijavili na razna oblikovalska tekmovanja,…

Ali pri oblikovanju upoštevate vpliv trga?
Marko Pavlinec: Seveda. Kot oblikovalec moraš biti pozoren, da je izdelek tudi marketinško dojemljiv – ni dovolj, da oblikuješ izdelek, ki ti je všeč. Potrebno je gledati širše, kako se bo ta prodajal in kdo ga bo kupil. Ker se je v zadnjih letih prodajni trg spremenil, saj je večina kupcev vrtnega orodja ženskega spola, smo z oblikovanjem morali odgovoriti tudi na to. Za leto 2019 smo tako lansirali novo kolekcijo vrtnih izdelkov v oranžni barvi. Barva prejšnje linije je bila črna, ki je nevtralna, in deluje brezčasno. Ker smo pa odvisni od trga, smo morali narediti kompromis in posodobiti kolekcijo. Oranžna barva je barva prebujenja in človeka poživi, je tudi simbol za nov razvoj.

Kakšna je trenutna situacija v vašem podjetju in kakšni so pogledi v prihodnost?
Marko Pavlinec: Ustvarjamo brand, širimo našo prepoznavnost. Brat Damijan skrbi za prodajo in komunikacijo s trgovci, dobiva tudi povratne informacije od uporabnikov. Skupaj se posvetujeva, kako naprej, glede oblikovanja pa se odločam sam. Potrebna je konstantna obnova obstoječega izdelka, saj ta ni popoln in nikoli ne bo. Izraz ergonomsko orodje je subjektiven – ljudje smo si različni, tako po konstituciji telesa kot tudi velikosti. Zato za prihodnost razmišljam o izbiri orodja na podoben način kot o izbiri čevljev – po velikosti ročajev. Mogoče je to naš naslednji korak, vendar je do takrat potrebno še veliko razmisleka. Vsekakor bomo ostali zvesti oblikovanju “najenostavnejših” stvari, takšnih, ki so za človeka najpomembnejše.

DATOTEKA
Besedilo: Lara Perša
Fotografije: Robi Srebrnič