Mashoni oblikovalski studio sestavljajo Janez Mesarič, Maša Majce Mesarič in Petra Bukovinski, njihova sodelavka je tudi Ajda Bevc. Njihovo delo je povezano s produktnim oblikovanjem in razvojem blagovnih znamk. Osnovali so blagovno znamko Ribrand, ki je postala zelo prepoznavna doma in v tujini. Izdelki, ki nastajajo v sodelovanju z Rokodelskim centrom, so posodobljena verzija tradicionalnih suhorobarskih izdelkov, ki izvirajo iz Ribnice. Prisegajo na slovensko kakovost lesa in izdelavo.

 

 

L.P: Kakšna je bila prvotna ideja za ustanovitev vašega studia?
J. Mesarič: Do tega je prišlo zelo spontano. Bil sem kreativni direktor v Asobiju, vendar sem delal tudi na nekaterih svojih projektih. Čez čas sem ugotovil, da mi osebni projekti vzamejo veliko časa in me veliko bolj zanimajo. Z ženo Mašo sva se spoznala prav v Asobiju, kjer me je nekaj časa nadomeščala. Preostali članici ekipe sta Petra in Ajda, ki sta bili Mašini sošolki s faksa. V prostem času smo se družili in pogovarjali ob kavi. Skupaj smo izvedli nekaj projektov, zaradi česar smo se organizirali kot manjši oblikovalski studio. S časom smo dobivali vedno več projektov – ker so bili ti zelo dobro sprejeti, so nam prinesli še naslednje projekte. Tako smo začeli rasti.

L.P: S čim se ukvarjate v studiu Mashoni?
J. Mesarič: V našem studiu poskrbimo za vse, od oblikovanja izdelka do celostne grafične podobe blagovne znamke. Trenutno imamo veliko dela v digitalnem okolju, po novem se ukvarjamo tudi z animacijo. Pred sabo imamo dolgoletni projekt za italijanski festival – celotno prenovo znamke, od grafike pa do spletne strani. Oblikujemo audio opremo, zvočnike in ojačevalce za ruskega ter slovenskega partnerja. Maša in Petra sodelujeta z avstrijsko programersko firmo, ki pripravlja aplikacijo za pregledovanje pdf-jev. Jaz pa trenutno sodelujem z Intra lightingom, za njih oblikujem svetila in svetlobna telesa. Delamo na zelo različnih projektih, več kot 50 odstotkov pa je tujih partnerjev. Trenutno se ukvarjamo s prenovo lastne spletne strani.

 

 

L.P: Kako pa je nastala znamka Ribrand?
J. Mesarič: Znamka Ribrand je nastala s sodelovanjem z Rokodelskim centrom v Ribnici – to je center, ki vzpodbuja in uči rokodelstva. Imajo pletarsko in lončarsko šolo, ostala oddelka sta kiparstvo in slikarstvo. Tja so me povabili kot predavatelja in mentorja za predmet industrijsko oblikovanje. Z njimi tako sodelujem že šest let. Moja stara starša sta iz Ribnice, zato sem tudi nekako osebno povezan z njihovo kulturo. Po nekaj letih sem ugotovil, da je potreben premislek o napredku v tradicionalni suhorobarski dejavnosti. Tako smo z Rokodelskim centrom sklenili, da poskusimo ustanoviti lastno blagovno znamko. Pripravljeni so bili financirati zalogo in prototipe, naša skupina pa je poskrbela za oblikovanje izdelkov in celostno grafično podobo. Glavna ideja je bila, da sodelujemo z Ribničani in pokažemo, da iz tradicionalnega možno narediti nekaj novega, modernega. Vzpodbuditi smo želeli mlade generacije oblikovalcev, da bi se oblikovanja lotili tako, da bi razvili nek končni izdelek.

 

 

L.P: Na katere težave ste naleteli na začetku ustanovitve znamke?
J. Mesarič: Ta projekt je nastal z velikim navdušenjem, čeprav je na začetku napredoval zelo počasi. Zelo težko smo namreč našli proizvajalca, saj v začetku noben ni bil pripravljen sodelovati z nami. Vzrok je bil v tem, da so imeli nekateri slabe izkušnje z oblikovalci. Ponavadi nas vidijo kot preveč vzvišene in vsiljive, saj prinesemo neko idejo o izdelku, ki jo morajo oni izvesti od začetka do konca. Naš oblikovalski studio je bil pripravljen popolnoma sodelovati z Rokodelskim centrom in jim pomagati pri izvedbi, prodaji in trženju. Na začetku smo poudarili, da je tudi za njih dobro, če začnejo ustvarjati lastne blagovne znamke. Prav tako ni bilo nobenih pogajanj med nami glede plačila za izdelavo izdelkov. Veliko dela je bilo tudi z grafičnim prikazom izdelkov – ime branda, besedila, fotografije, … Najeli smo ekipo, da bi nam pomagala izvesti grafično podobo, vendar nismo bili zadovoljni in smo se odločili to prevzeti sami.

 

 

L.P: Kakšna je vaša poslovna strategija pri prodaji Ribrand izdelkov?
J. Mesarič: Da bi Ribrand naredili prepoznaven, smo se odločili za prijavo na Red Dot Design Award s setom kuhinjskih pripomočkov. Za to smo morali garati, vendar je bilo vredno razpoznavnosti, ki smo jo dosegli. Opazili so nas namreč številni blogerji in o nas tudi pisali. Zavedamo se velikega vpliva socialnih omrežij, zato poskušamo tam aktivno delovati – s pisanjem blogov, dobrimi fotografijami in grafiko. Veliko izdelkov prodamo v slovenskih trgovinah s koncepti in design trgovinah, veliko prodamo tudi preko spletne strani. Predlagali so nam tudi prodajo v večjih supermarketih, vendar po našem mnenju ne spadamo v tisti prostor. Pri naših izdelkih je pomembna zgodba in vrednost – izhajajo iz tradicije, narejeni so iz slovenskega lesa v Ribnici. S prodajo v supermarketih pa bi bilo potrebno izdelati večje količine in spustiti ceno izdelka – to pomeni znižati stroške in preseliti proizvodnjo. V tem ne vidim smisla. Imamo pa veliko zvestih kupcev, nekateri so pripravljeni kupiti vse naše izdelke. To nas navdihuje.

 

 

L.P: Kako ste z blagovno znamko Ribrand razširjeni na trgu v tujini?
J. Mesarič: Zavedamo se, da je prodor na tuji trg velikega pomena, zato poskušamo to tudi storiti v tolikšni meri, kot nam dopuščajo finance. Moja želja je udeležiti se oblikovalskega sejma Ambiente v Nemčiji, vendar si tega ne more privoščiti niti rokodelski center kot financer projekta, kaj šele mi kot samostojni oblikovalski studio. Imamo pa veliko tujih partnerjev, podjetja so nas zelo dobro sprejela na segmentu poslovnih daril. V Italiji naše izdelke prodajamo že nekaj let, pojavimo se tudi v Avstriji. Težava v povezovanju s severnimi državami pa nastopi glede cenovne politike – ta se zelo razlikuje od naše in v primeru sodelovanja bi morali dvigniti ceno izdelka, kar pa prinese nova vprašanja.

L.P: Kakšni so vaši načrti za prihodnost z Ribrandom?
J. Mesarič: V kratkem bomo izdali novo linijo kuhinjskih izdelkov iz temnega, orehovega lesa, saj smo ugotovili, da kupci v kuhinji raje uporabljajo temnejše izdelke (kot da bi se bali svetlega lesa). Ker imamo trenutno na voljo samo kolekcijo za kuhinjo, smo razmišljali, da bi začeli razvijati še kolekcijo izdelkov za dom. Ker imamo trenutno veliko drugih projektov, smo Ribrand malce odrinili na stran. Vendar pa se zavedamo, da moramo nadgrajevati tole blagovno znamko, saj zelo uspešno sodelujemo s proizvajalcem in tudi na trgu smo zelo dobro sprejeti.

DATOTEKA
Besedilo: Lara Perša
Fotografije: Primož Korošec, Mashoni oblikovalski studio