Tomaž Aupič, nekdanji študent arhitekture, je se v povezavi s Sebastjanom Štarkeljem in Matejo Vrščaj odločil, da bo spremenil svet sedenja. Skupaj so oblikovali aktivni stol, ki omogoča pravilno sedenje. Poseben zglob, ki je vzet iz industrije, stola ne postavlja v pokončno pozicijo, ampak mora uporabnik s svojo držo in gibanjem uravnotežiti položaj stola. Zaveda se, kako dolgi dnevi presedeti za pisalno mizo, vplivajo na naše zdravje, zato meni, da je nujno potrebno spremeniti način sedenja.

 

 

L.P: Kakšni so bili začetki vašega aktivnega stola?
T. Aupič: Sam koncept Active Chair je patentiran s strani inovatorja Borisa Pfeiferja. Produkt je bil patentiran in zaščiten z njegove strani, vendar se dolgo časa ni tržil. Gospod Pfeifer se je v podjetniškem inkubatorju srečal s sodelavcema Sebastjanom in Matejo ter jima predstavil svojo idejo o uporabi zgloba za stol, ki omogoča aktivno sedenje. Tako so začeli razvijat aktivni stol za otroke, Active chair KIDS, ki je edini aktivni stol za otroke od drugega leta naprej. Leta 2016 sta na sejmu Ambient predstavljaja svoj prvi izdelek, ki pa je potreboval še nekaj izboljšav. Kot obiskovalec sejma sem takrat pristopil do njiju in začeli smo se pogovarjati. Vsi trije prihajamo iz Črnomlja, zato se je med nami stkala vez in začeli smo s sodelovanjem. Do razvoja aktivnega stola za odrasle so nas vzpodbudili starši otrok, ki so že uporabljali naš prvi stol.

L.P: Kakšna je bila prvotna ideja za oblikovanje in zakaj je stol oblikovan tako kot je?
T. Aupič: Pri aktivnem stolu ni šlo za klasično oblikovanje stola, temveč za specifično superiorno funkcijo gibanja. Oblikovan je minimalno, pa načelu “form follows function”. Velik poudarek smo dali na uporabniško izkušnjo, saj smo ta produkt od samega začetka testirali in ga prilagajali. Na prototipih smo ugotavljali ustrezne in neustrezne stvari – od materiala do oblike do pozicije vrtljivega zgloba in same oblike stola. Vsi detajli na stolu so skriti in minimalni – zame to predstavlja dovršeno oblikovanje. Zaradi samega gibanja stola je pri oblikovanju veliko posebnosti, najpomembneje je človeku dati dober občutek na stolu. Pri tem stolu ni šlo za klasičen vrhunec oblikovanja, vendar za izkušnjo uporabe.

 

 

L.P: Kako se vaš stol razlikuje od drugih aktivnih stolov na trgu?
T. Aupič: Večina ostalih aktivnih stolov ima drugačno pozicijo zgloba – pri nekaterih se ta nahaja tik pod sediščem, pri drugih pa pri tleh. Pri našem aktivnem stolu smo ga umestili na sredino, med sedalno površino in tlemi. Taka pozicija je najbolj optimalna za pravilno sedenje. Zglob, ki je posebnost pri tem stolu, omogoča naravno gibanje, ki ga povzroča uporabnik sam. Drugi aktivni stoli imajo namesto tega vzmet ali gumo – ta ima lastnost, da se povrne v svoj osnovni položaj, gibanje je bolj togo in ni tako odzivno. Ta stol je eden izmed redkih aktivnih stolov, ki je atraktiven po videzu. Pri ergonomskih stvareh je sam videz potisnjen v kot – večina takih izdelkov je namreč plastičnih in očesu neprijaznih. Prizadevali smo si oblikovati stol, kjer bi združili ergonomijo in estetiko.

 

 

L.P: Katerega leta ste začeli s proizvodjo in kakšna je bila prodajna strategija?
T. Aupič: Leta 2017 smo začeli z oblikovanjem stola za odrasle, Active chair PRO. Prodajna strategija je bila naslednja: razvili smo dva modela, naredili dva prototipa. Na sejmu Ambient smo ju predstavili, obiskovalci so imeli možnost preizkušnje stola – pobirali smo prednaročila za tiste, ki so se odločili za nakup. V ozadju smo imeli že pokrito proizvodnjo tega stola, zato smo vedeli, da bomo izdelek lahko dokaj hitro dostavili – v roku enega meseca od naročila nam je uspelo izdelat in dostavit naročene izdelke. Na ta način smo si ustvarili začetni kapital, v petih dneh smo prodali okoli sedemdeset stolov, na podlagi česa smo potem financirali proizvodnjo – z lastno prodajo in sredstvi. Začeli smo na način, da izdelek najprej predstavimo in ga testiramo na dejanskih uporabnikih – tako smo dobili povratne informacije, produkt smo prilagodili in spremenili glede na izkušnje in komentarje uporabnikov. Blagovna znamka Active Chair je stara komaj dve leti in je neprepoznavna, prav tako ji ljudje še ne zaupajo.

L.P: Kako pa ste zdaj uspešni?
T. Aupič: Glede na uspešno izpeljan sejem Ambient smo bili zelo zagnani. Tako smo se v prvi polovici tega leta udeležili še treh drugih – Din-Design v Milanu, istočasno pa se je del ekipe predstavil na sejmu sodobnega zdravstva Medica v Gornji Radgoni. Junija pa smo se udeležili sejma Loft v mestu Karlsruhe v Nemčiji. Pomembno je, da so nas prepoznali tudi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z rehabilitacijo – stoli Active Chair so umeščeni v prodajni program lekarne Soča. Kot možnost za zdravo sedenje ga priporočajo tudi strokoven kader, sodelujemo s fizioterapevti, ki aktivni stol vidijo kot nadaljevanje njihovega dela. Naša glavna naloga in izziv ta trenutek je najti distributerje, ki bi se gradil prodajo, jedro ekipe pa bi se ukvarjalo predvsem z razvojem produktov in blagovne znamke Active Chair. Povezali smo se tudi s podjetjem Nobis iz Maribora, ki trži in proizvaja pisarniške stole in dvižne mize ter s priznanim podjetjem Magnet Design in Ljubljane. Te povezave so za nas zelo pomembne, saj njihovi kupci že razumejo koncept aktivnega (in pravilnega) sedenja, ergonomije ter zdravega delovnega okolja.

 

 

L.P: Na katere trge ciljate?
T. Aupič: Kar se tiče trga, se najbolj usmerjamo na nemški in švicarski trg, zelo napredna je tudi Poljska. Že sam koncept aktivnega sedenja je pri teh državah zelo prepoznaven in ustaljen. V Nemčiji nam tega sistema ni bilo potrebno predstaviti, saj ga že vsi poznajo. Tega se zavedajo tudi skandinavske države, zato nam bo v prihodnosti uspel tudi prodor na njihov trg. Tako smo se načeloma osredotočili na severno Evropo, kjer je velik trg prav zaradi korporativne kulture in poznavanja osnovnih konceptov zdravega delovnega okolja. Na slovenskem trgu in v jugovzhodni Evropi pa je malo težje, saj ne poznajo aktivnega sedenja – redki so seznanjeni s tem načinom, težava je tudi cenovni razred.

L.P: Kaj bi bilo potrebno narediti v Jugovzhodni Evropi, da bi bil vaš izdelek in način aktivnega sedenja bolj prepoznaven?
T. Aupič: Že najmlajše bi morali seznaniti s pravilnim sedenjem. Na podoben način, kot se v osnovnih šolah izvajajo pripravljalni tečaji, bi bilo potrebno otroke navajati na aktivno sedenje. Pokazati bi jim bilo potrebno pravilno držo pri sedenju za mizo in druge splošne stvari, kot je višina mize in računalniškega ekrana. Druga stvar pa je nujna povezava ergonomije in oblikovanja – strokovna sfera pri oblikovanju prostora ne bi smela pozabiti na ergonomijo, podjetja, ki pa se ukvarjajo z ergonomijo izdelkov, ne bi smela pozabiti na njihovo oblikovanje. Vse spremembe se začnejo s strokovno javnostjo. Spremembe so dolgotrajne, vendar nujno potrebne za boljše delovanje človeka.

DATOTEKA
Besedilo: Lara Perša
Fotografije: Jan Kocjan, Tomaž Aupič, Nevenka Adlešič