V projektu za Hišo Raduha v Lučah ob Savinji smo želeli povezati več manjših stavb na vrtu stare vaške gostilne v celovit, prostorsko uglašen koncept, s posluhom za stik kulturne dediščine in sodobne arhitekture v svežem sožitju kulture in narave.

S prenovo kozolca smo se držali načela, da se fasade in konstrukcije skoraj ne dotaknemo. Vsa oprema je iz naravnih materialov – les hrast in oreh, kovina, celo izolacija je oz plošč stisnjene slame. Hišice dvignjene visoko med krošnje dreves so sicer povsem nove, starodavna je samo želja, ki jih preveva: premagati težnost in okusiti lahkotnost lebdenja.

 

 

Staro štalo smo preuredili tako, da smo ohranili kamnite zidove v pritličju in strehi povrnili prvotno razsežnost in naklon. V nadstropju smo uredili dva bivalna prostora s teraso nad reko, kopalnico z večjo masažno kadjo, pečjo in še eno spalnico pod slemenom.

Hiša Raduha z veliko osrednjo stavbo stoji v starem jedru vasi. V stari veži smo z naravnimi materiali kamnitega vaštra, macesna in oreha prenovili sprejemno sobo, tako da se obiskovalcu na ključnih mestih posvetijo odprtine in prostor zadiha v prostosti.

 

 

 

 

 

DATOTEKA

Avtorji: Janko Rožič, Gašper Drašler, Matjaž Suhadolc
Investitorja: Martina and Matjaž Breznik
Leto izgradnje: 2011-2015
Lokacija: Luče ob Savinji, Slovenija
Fotografije: Žiga Okorn, Leon Vidic, arhiv Odprti krog