Grčija je dežela polna zgodovine, brez katere si današnjega sveta ne moremo predstavljati – in prav tako bogat s kulturo in spomini je grški otok Tinos, ki domuje v Egejskem morju. Njegov teren zaznamujejo terase, po katerih so zasajene male vasice, ki jih povezujejo kamnite poti in zidovi. Leta 2009 je bila na tem otoku zaključena hiša, ki je plod dela arhitekturnega biroja mXarchitecture in je bolj kot hiša prava vasica v malem, spoštljivo postavljena na ruševine stare tradicionalne pozidave na robu vasi. Je kompleksna in organska kot življenje, v letu 2011 pa je bila zaradi svoje edinstvene umestitve sodobnega v tradicionalno nominirana za nagrado Hiše Awards.

 

 

Doživetje arhitekturnega dela
Preplet intimnega in zunanjega sveta
Besedilo: Lucija Stupica, julij 2010

Da bi razumeli v letu 2009 končano hišo arhitektov mXarchitecture na enem izmed grških otokov, moramo najprej slediti tlorisu. Ta zarisuje obliko pomanjšane vasi v obzidju, s stolpom v enem izmed vogalov, z vodo v središču habitata. Namen projekta, ki je zahteval kar nekaj predhodnega raziskovanja, je bil postaviti hišo znotraj obstoječega okvira. Raziskovanje je oblikovalo vzorec izmenjujočih se pozidanih in praznih prostorov. Trdni volumni, ki so oblikovani kot arhetipski elementi, v svojem tlorisu sestavljajo pomanjšan trg.

Arhitekte je navdihnila tipična uporaba elementov, ki so jih pri zidavi uporabljali v lokalnem prostoru.

 

 

Hišo sestavljajo tri spalnice, kopalnica, kuhinja, jedilnica in bivalni prostor. Slednji trije prostori so postavljeni v središče in omogočajo avtonomijo ostalih prostorov, ki kot sateliti zaključujejo obliko, hkrati pa dopolnjujejo na pol odprto kuhinjo, ki pomeni središče ter z vodo oblikuje nekakšen trg. Stene so zgrajene iz lokalnega kamna in podpirajo betonske strehe. Tudi notranji in zunanji tlaki nadaljujejo zgodbo s svojim avtentičnim videzom. Pri opremi so uporabili les, steklo in marmorne plošče.

 

 

 

Ohlajevanje je omogočeno z naravno ventilacijo, saj je vsak prostor mogoče odpreti na obeh nasprotnih si straneh. Zanimivost pri oblikovanju opreme je jedilna miza iz betona, ki stoji v odprtem delu hiše, pod betonsko pergolo. V nadaljevanju se zoži in v notranjosti kuhinje oblikuje delovni pult. Območje umetnega se zlije v prastari občutek doživljanja arhitekture prek prepleta sveta, ki nas obdaja, z intimnimi zaznavami. Tako hiša biva v svojih prebivalcih in oni bivajo v njej.

 

 

O avtorju
Emmanuel Choupis je zaključil arhitekturno šolanje v Parizu leta 1994. Sodeloval je s številnimi arhitekturnimi imeni, kot so Claude Parent, Jean Nouvel, Claude Vasconi in Alexandros Tombazis, bil pa je tudi partner v biroju letta – iXi architecture studio. Od leta 1998 deluje kot neodvisen arhitekt, v letu 2004 pa je odprl svoj arhitekturni biro – mXarchitecture.

O projektu smo se skoraj deset let od zaključka gradnje hiše tudi pogovarjali z avtorjem. Za razmislek o dialogu med sodobnim in tradicionalnim si preberite več v angleškem intervjuju (povezava).

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Hiša na Tinosu – kamnita vasica v malem
Besedilo: Lucija Stupica, Doživetje arhitekturnega dela
Fotografije: Elias Handeli

Hiša na Tinosu
Arhitektura: mXarchitecture; Emmanuel Choupis
Lokacija: Hatzirados, Tinos, Grčija
Površina parcele: 210 m2
Pozidana površina: 110 m2
Projekt: september – december 2007
Izvedba: marec 2008 – julij 2009
Skupna cena: 300.000 EUR