V letu 2011 je Davor Mateković skupaj s svojim birojem PROARH začel z načrtovanjem prenove tradicionalne hiše v Kumrovcu. Izstopa po inovativni uporabi slame tako na strehi kot fasadi ter kot celota govori o poglobljenem razumevanju tradicije in njene interpretacije. V letu 2013 je bila nominirana za nagrado Hiše Awards.

 

 

 

Haiku hiša
Sodobna slamnata koča – sodobna interpretacija tradicionalne zagorske hiše
Besedilo: Nina Štrovs, april 2013

Nekatere stvari so tako preproste, logične in zlite z okoljem, da se zdi, da obstajajo že od nekdaj. Ne da je najboljša možna rešitev, za hišo v Kumrovcu se zdi, da je edina možna rešitev! Neskončno lepa pripoved o naravi, človeku in arhitekturi ima vse elemente dobre zgodbe; suspenz, razvoj subjekta od točke A do točke B in povzeli bi jo lahko v 25 besedah.

 

 

Sodobna in interpretacija tradicionalne zagorske hiše preseneti z radikalno preprostostjo, zapelje s premišljeno izbiro materialov, ki se navdihuje z obstoječimi, in “dotolče” z njihovo smelo uporabo. Počitniška hišica je umeščena v gričevnat, padajoč teren sredi neokrnjene narave. Obstoječo tradicionalno zagorsko hišo je arhitekt Davor Mateković prilagodil sodobnim prostorskim, funkcionalnim in estetskim potrebam, v skladu z lokalno in vernakularno arhitekturo.

Obstoječi volumen hiše je arhitekt v celoti ohranil, na novo pa je umestil steklen kubus, in sicer tako, da je ta postal lovilec južne svetlobe. Ta poseg omogoča glavno spremembo v bivalnem delu, ki je bil prej zgolj vzhodno osvetljen. Kubus je postal tudi nova vhodna točka hiše, ki omogoča neposreden vstop v samo bistvo hiše. Steklene stene kubusa lahko uporabniki popolnoma odprejo. Tako se meja med zunanjim in notranjim prostorom še bolj zabriše. Obstoječo slamnato streho je arhitekt osvežil z novo slamo, ki jo je drzno raztegnil še čez fasadni ovoj vzdolžnih strani hiše. Stranski fasadi sta dobili novi leseni zunanji oblogi. Zanimiv je tudi dostop do objekta, tlakovan z neobdelanimi drvmi, potopljenimi v prst. Kamnito klet hiše je arhitekt v prenovljeni zasnovi ohranil v kamnu. Nova terasa je obložena z lesom; zaradi ukrivljenosti terena je dvignjena od tal. Ponuja razkošne poglede na zagorsko pokrajino.

Od daleč je videti, kot da hiša lebdi. To omogoča zanimivo kontrastno doživetje hiše. Videti je neločljivo povezana z zemljo, ki ji pripada, hkrati pa nad njo navidezno lebdi – arhitekt je stvarno hišo povzdignil v metafiziko.

 

 

 

O avtorju

Davor Mateković (1962, Zagreb) je leta 1990 diplomiral na zagrebški fakulteti za arhitekturo. Je ustanovitelj in direktor podjetja Proarh, ki deluje od leta 1992. Ukvarjajo se s projekti na področjih stanovanjske arhitekture, poslovnih objektov, športnih kompleksov, urbanizma in interierja.

 

 

Zakaj je ta hiša tako posebna?
Odlikuje jo inovativna uporaba slame, pozabljenega in arhaičnega materiala, tako na strehi kot na fasadi, v dobi kombinaciji z lesenimi konstrukcijskimi in fasadnimi elementi. Dodani aluminijasto-stekleni volumen ustvarja skromno, a luksuzno kočo kot prispevek k sodobni kulturni krajini Hrvaškega Zagorja.” – Davor Mateković

O projektu smo se tri leta od zaključka gradnje hiše tudi pogovarjali z avtorjem. Za razmislek o dialogu med sodobnim in tradicionalnim si preberite več v angleškem intervjuju.

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Brezčasnost materiala
Besedilo: Nina Štrovs, Haiku hiša
Fotografije: Damir Fabijanić

Sodobna slamnata koča
Arhitektura: Davor Mateković; PROARH
Lokacija: Kumrovec, Hrvaška
Projekt: 2011
Izvedba: 2011-2015
Površina: 163 m2
Površina parcele: 3865 m2