Hiša objema drevo in lupina objema hišo. Belgijski biro architecten de vylder vinck taillieu so v letu 2011 zasnovali hišo, ki naravo povablja vase, a je hkrati introvertirana in sramežljiva pred zunanjim svetom. Odprta in zaprta hkrati.

 

 

Hiša Bern Heim Beuk
Hiša v drevesu? Drevo v hiši!

Hiša se na prvi pogled zdi nedokončana. Ujeta je med gručo dreves in najprej ni čisto jasno: je bila prej na tem mestu hiša ali so bila prva drevesa? Podrobnejši pogled razkrije premišljen koncept in skrben odnos do narave.

Leseno paličje ščiti fasado hiše, drevo prebada streho. V leseno mrežo fasade so skrita vrata. Dve fasadi sta pokriti s sivimi ploščami, prav tako tudi streha in dimnik. Gruča manjkajočih plošč ustvarja okenske odprtine in pušča drevesu rasti skozi streho. Fasada hiše ustvarja svojstven likovni učinek nedokončanosti, brezkončnosti. Kod da bi bila hiša živ organizem, ki nenehno raste.

 

 

 

 

 

V hiši so tri etaže, ki jih nosi razvejana vidna betonska konstrukcija. Betonski steber je oblikovan kot drevo. V pritličje je umeščen enoten odprt bivalni prostor. V prvi etaži je spalnica staršev s kopalnico in kabinetom, v mansardi pa so otroške sobe.

Bivalni prostori se odpirajo na pokrit vrt, kjer živi veliko drevo. Okrog drevesa pa po svoje živijo ljudje.

 

 

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Življenje okoli drevesa
Besedilo: Nina Štrovs, Hiša Bern Heim Beuk
Fotografije: Filip Dujardin

Hiša Bern Heim Beuk
Arhitektura: architecten de vylder vinck taillieu
Lokacija: Flanders, Belgija
Leto izvedbe: 2011
Velikost parcele: 390 m2
Površina: 99 m2
Pozidana površina: 44 m2