V Žireh in v Rakulku pri Žireh je arhitektka Juta Krulc oblikovala dva srednje velika vrtova ob družinskih hišah. Z oblikovanjem vrtov je  začela leta 1996, vendar jih še ni zaključila. Obikovana sta prijazno uporabniku, tako z vidika uporabe kot z estetskega vidika. Pri svojem delu je uporabila veliko spomladanskih rož, do vrtnic, javorjev, azalej in zimzelenih grmov, ki predstavljajo ogrodje vrta.

 

 

Vrt kot dnevna soba

Vrt v Žireh

Zasebni vrt, ki ga je zasnovala gospa Juta Krulc, leži v strnjenem naselju v neposredni bližini centra Žirov. Zasnovan je tako, da je ob vhodu “pomladni vrt”, ki se ob zahodni strani hiše vije do letnega vrta. Takoj na začetku najdemo pokončne in ležeče tise, med njimi pa tudi rdečelistni javor in magnolijo stelato. Ob parcelni meji poteka navidezna meja s stebri iz kovačnikov, ki omogoča, da vrt diha in se ne skriva pred sosedi.

 

 

Meja se nadaljuje s stebri vrtnic, zaključi pa z letno uto v južnem kotu, ki jo obdajajo šopi narcis. Tudi tu je letni vrt, zunanji podaljšek dnevne sobe, v središču pozornosti. Pod balkonom je zeliščni vrt, mimo katerega vodi pot do zelenjavnega vrta. Ta je, da ne bi motil celotne vrtne ureditve, obdan z nizko živo mejo, ki zakriva in omejuje zelenjavno raznovrstnost. Arhitektka ga je tokrat pustila v središču celotne zasnove, sadni vrt pa obdržala na južnem delu parcele, kjer je bila že njegova prvotna postavitev. Kasneje je bil v letni vrt umeščen umetno zgrajen ribnik, ki je z leti postal ekološko zaključena celota: ribe, ki so jih naselili vanj, se prehranjujejo same, ob njem pa so začeli prebivati tudi kačji pastirji, drsalci, žabe ter druge vodne in obvodne živali.

 

 

Ob ribniku, v katerem raste več vrst lokvanjev, so zasajene tudi različne vrtnice, maslenice, geranije, ostrožniki, azaleje ter vodne in kopenske perunike. Celotna vrtna ureditev se zaključi s travami, ki bujno rastejo vse tja do pozne jeseni. Od prvotne zasnove se je vrt kar precej spreminjal in dograjeval, saj gospa Juta velikokrat obišče družino in po trenutnem navdihu daje napotke za dopolnitev okolice. Lastniki, ki so pred kratkim prenovili dvignjeno pritličje hiše, kjer so bivalni prostori in čudovita odprta terasa s pogledom na vrt, želijo s terase speljati še stopnice, ki bi omogočale neposredno povezavo z vrtom. Pod stopnicami želijo urediti tudi letno kuhinjo, saj se v poletnem času družina večinoma zadržuje prav na vrtu, ki jim pomeni dodatno “dnevno sobo”.

 

 

Sobočanov vrt v Rakulku

Po moževi upokojitvi sta se zakonca Sobočan iz blokovskega naselja v Ljubljani preselila nazaj na vas, kjer sta imela hišo. Okolica njune hiše je bila dokaj neurejena, njuna želja po lepo urejeni okolici pa velika. Pred desetimi leti ju je lokalna cvetličarka seznanila z gospo Juto Krulc, in tako se je začelo dolgoletno sodelovanje pri urejanju vrta. Hiša stoji ob glavni cesti na obrobju naselja. Z dveh strani jo obdajajo sosednje hiše, na jugovzhodni strani pa se razprostira odprt pogled na travnike in sadovnjak. Vrt ob hiši je zasnovan tako, da privablja poglede mimoidočih, saj arhitektka Krulčeva vedno poudarja, da je lepoto treba razkazovati, in ne skrivati.

 

 

 

Pri vhodu je “pomladni vrt”, kjer so zasajene spomladanske trajnice. Tako ob koncu zime iz zemlje najprej pokukajo telohi, zvončki, kasneje pa narcise in tulipani. Vrt se nadaljuje čez travnik, v središču katerega je arhitektka ohranila že obstoječo jablano. Pod njo je postavila klop in ob njej speljala tlakovano pot, ki mimo cvetličnega vrta s potonikami vodi do terase. Tako je bivalni del hiše postal povezan z letnim vrtom, na katerem se družina v toplih dneh najraje zadržuje. Tu je namreč tudi letna kuhinja s pokritim žarom in koritom, v katerem Iva prek celega poletja pere zelenjavo in pripravlja kosila. Zelenjavni del vrta je povsem ločen od ostale vrtne ureditve in ni bil vključen v načrtovano zasaditev.

 

 

Leta 2004 je v Žireh in okolici pustošila huda toča, ki je, žal, uničila tudi večino Sobočanovega vrta. Lastniki so se z gospo Juto lotili celotne prenove, vrt pa si še vedno ni povsem opomogel.

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Anja Deržič, Vrtova v Žireh
Besedilo: Polona Mlakar Baldasin, Vrt kot dnevna soba
Fotografije: Polona Mlakar Baldasin

 

Vrt v Žireh

Naročnik: zasebni
Zasnova in zasaditev: arhitektka Juta Krulc
Lokacija: Žiri
Leto nastanka: 1996, še v izdelavi
Velikost: parcela: 850 m2, hiša: 130 m2 ,
vrt: 400 m2

Sobočanov vrt v Rakulku

Naročnik: zakonca Iva in Mirko Sobočan
Zasnova in zasaditev: arhitektka Juta Krulc
Lokacija: Rakulk pri Žireh
Velikost: parcela: 600 m2, hiša: 90 m2,
vrt: 510 m2