Idealen dom v slovenskem okolju običajno predstavlja hiša z vrtom. A kako imeti vrt, če vrta nimaš? Enega od možnih odgovorov so v 2011 podali arhitekti iz biroja Vo Trong Nghia Co. z “Zeleno zloženko” v Vietnamu.

 

 

V objemu zelenja

Hošiminh je kaotično mesto z najvišjo gostoto prebivalstva na svetu. Meščani si svoje male domove krasijo z lončnicami. Pred vsako hišo v strnjenih uličnih nizih se bohotijo keramični lonci z rastlinjem. Zelenje kipi z balkonov, dvorišč in uličnih vhodov.

Hiša za tridesetletni par je nastala na tipični mestni lokaciji. Parcela je široka 4 m in dolga 30 m. Prednja in zadnja fasada sta narejeni iz posameznih plasti vzdolžnih betonskih cvetličnih korit, vpetih v obe stranski fasadi. Razdalja med koriti je odvisna od višine zasajenih rastlin – od 25 do 40 cm. Za zalivanje skrbi avtomatski sistem, ki nadzoruje pipe, vgrajene v betonska korita.

Ozelenjena fasada in strešni vrt ščitita hišo pred neposrednimi sončnimi žarki, mestnim hrupom in onesnaženjem. Naravni prezračevalni sistem omogoča znaten prihranek energije. Zasnova se zgleduje po tradicionalni vietnamski arhitekturi.

Kaj je dobra hiša?
V dobri hiši se dobro počutijo različne generacije. Je odgovor na lokacijske in okoljske zahteve.
Dao Huong Ly Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki, Shunri Nishizawa

 

 

 

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Vrt brez vrta
Besedilo: Nina Štrovs, V objemu zelenja
Fotografije: Hiroyuki Oki

Zelena zloženka
Arhitektura: Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki, Shunri Nishizawa; Vo Trong Nghia Co., ltd.
Lokacija: Hošiminh, Vietnam
Izvedba: 2011
Površina: 215 m2