Po dolgih letih neprimernih intervencij je bila stara hiša v Palermu potrebna celovite prenove, a bodoči lastniki so v njej zagledali potencial. Prva odločitev, ki so jo sprejeli arhitekti, je bila izvotliti hišo. Podrli so notranje zidove in fasade, ki so zapirale notranje dvorišče, s tem pa je bila hiša v prvih nekaj tednih dela kot prerojena. Kar naenkrat je zadihala v svetlobi in prostoru. Edina predela, ki sta ostala nespremenjena skozi leta, sta prvotno notranje dvorišče ter ulična fasada, ki skrivnostno skriva svoje novo življenje.

 

 

 

Hiša Vlady

Fotografija vara. Hiša Vlady je pravzaprav zelo majhna hiša. Njenih 156 m2 zajema tudi 25 kvadratnih metrov atrija v pritličju in 45 kvadratov terase na strehi. Kar nam pusti 86 kvadratnih metrov bivalne površine. 86 kvadratnih metrov kraljevskega razkošja, ki ga arhitekti ustvarijo s tem, da se ukvarjajo s temami, za katere se zdi, da so skoraj povsem izginile iz sodobnega arhitekturnega dialoga. Ure in ure so pripravljeni vložiti v profil okenskega okvirja, dokler se dimenzija lesenega stebrička do popolnosti ne ujame z jekleno podporo. In dokler razdelitev zastekljenih površin ne doseže idealnega ravnovesja med odprtostjo pogleda in občutkom varnosti telesa. Obrtniška dodelanost detajlov je morda trenutno arhaična tema. A zato nič manj pomembna.

 

 

Kaj je dobra hiša?
“Dobra hiša je presek najboljših potez naše civilizacije z najboljšimi lastnostmi našega planeta na dani lokaciji, ustvarjen z namenom povečati svobodo osebe, ki v njej živi.”
Ariana Werber in Matias Beccar Varela

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Vdih svetlobe
Besedilo: Bor Pungerčič, Hiša Vlady
Fotografije: Lula Bauer, Federico Kuledikian; BVW Arquitectos

Hiša Vlady
Arhitektura: BVW Arquitectos;
Matias Beccar Varela, Ariana Werber

Lokacija: Buenos Aires, Argentina
Leto izvedbe: 2009-2010
Površina: 156 m2