Tudi toktat bo beseda tekla o vrtu dr. Dominike Batista. Ta se nahaja v ljubljanskem naselju Brdo in se razteza na 100 m2. V tem primeru gre za urbani leseni vrt, saj je terasa v celoti prekrita z lesom v kombinaciji s prodom. Namenjena in oblikovana je za preživljanje prostega časa celotne družine. Leseni vrt dopolnjuje prostore hiše in obratno. Vse skupaj pa zaokroži skrbno izbrano rastlinje.

 

 

O POVEZAVI TRDNEGA IN EFEMERNEGA

V arhitekturi sta se grajeni in raščeni svet med seboj od nekdaj dopolnjevala, če že ne neposredno oplajala. Arhitektka Dominika Batista s svojimi projekti vrtov izkazuje razmišljanje o zunanjem prostoru kot enakovrednem delu arhitekture notranjega prostora.

 

 

Urbani lesenopeščeni vrt, kot sama imenuje ureditev odprtega prostora hiše v ljubljanskem naselju Brdo, je pravzaprav razrezana in nivojsko razdeljena odprta površina: spuščeni del pritličja spremlja dnevne bivalne prostore in, kot steklenjak v centralnem delu zgradbe, postane vrt, ki pripada otroškemu delu hiše. Preostali, dvignjeni del te razrezanke sestavlja z lesom obložena strešna terasa.

 

 

 

 

Seveda k takšnemu snovanju odprtega prostora sodi skrbna izbira oblikovnih odgovorov na značaj same zgradbe; premišljena uporaba gradiv, predvsem pa, prav zaradi majhne količine razpoložljivega prostora, premišljena opredelitev rastlinja, ki v tem vrtu s svojim spreminjanjem barv odseva letne čase.

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Anja Deržič, Urbani leseni vrt
Besedilo: Jurij Kobe, O povezavi trdnega in efemernega
Fotografije: Miran Kambič

Urbani lesenopeščeni vrt ma19, Brdo, Ljubljana
Naročnik in investitor: zasebni
Arhitekt: dr. Dominika Batista
Projektivni biro: studio db _tehnoservis, d. o. o.
Osvetlitev: studio db _tehnoservis, d. o. o.

Projekt: 2002-2003
Izvedba: 2003-2004

Površina vrtne terase: 100 m2