Projekt študentskega doma Tietgen v bližini Univerze v Kopenhagnu je internacionalni referenčni primer načrtovanja domovanja za študente. Princip njegovega oblikovanja je spajanje in ustvarjanje odnosa med kolektivnim in individualnim pod eno streho.

 

 

ČE ŠTUDENT NA RAJŽO GRE NA DANSKO

V sodobni arhitekturi krog uporabimo redko. Antični Grki pa so na primer terme – ki naj bi bile prostor in pravica vseh – po načelu demokratičnosti zidali v krožni obliki in s tem ustvarili tipologijo, ki se je prenesla še v rimske terme in turške hamame. Tudi pogumna krožna tlorisna zasnova študentskega doma Tietgen v Kopenhagnu je nastala v želji po objektu, ki bo na praznem novourbaniziranem območju odstopal od okolice in opozarjal na spoj individualnega in kolektivnega ter bo po svoji strukturi že od daleč prostor demokratičnosti. Dom je bil zgrajen po zmagovalni natečajni rešitvi iz leta 2002.

 

 

Študentski dom je izvotljen valj s centralnim atrijem. Sestavlja ga pritličje s skupnimi prostori in šest nadstropij, v katerih se v vsakem po zunanjem obodu zvrsti 60 sob (skupaj 360 sob), razdeljenih v pet nizov po 12 z razkošno odmerjenimi vertikalnimi komunikacijami. V sobe se vstopa s hodnika, ki teče po notranji fasadi ob atriju, iz njega pa se v center dogajanja previsno stegujejo posamezni volumni za skupne površine (kuhanje, druženje). Vse družabne, glasne aktivnosti se torej obračajo v center atrija, sobe pa navzven, na razgled, mir, zunanji svet.

 

 

 

Skica prostorske zasnove

 

Skica študentske sobe

 

Sobe so s »kul« surovimi betonskimi stenami in inovativnim lesenim pohištvom ter ljubko kopalniško krivino sanje vsakega študenta. Pohištveni niz ob daljši stranici vsebuje vse nujne elemente – omare, posteljo, mizo, police. Ves ostali prostor z ogromnim oknom v izteku sobe si vsak študent lahko opremi po lastnih željah in okusu. Sobe se med sabo razlikujejo tudi po globini, različne globine pa se odražajo na razgibani fasadi; poudarjajo individualnost posameznika, hkrati pa potencialno monumentalen valjasti volumen zmehčajo in ugnezdijo v okolico.

 

 

 

 

Še bolj razigrana je notranja fasada z družabnimi prostori, v katerih se zdi, da smo že kar del živahnega centralnega dogajanja v atriju. V velikih jedilnicah z mogočnim kuhinjskim otokom vlada občutek svobode, prav tako na hodnikih, terasah, v vrtu in pritličju. Le kdo si ne bi želel študirati v takem okolju?

 

 

 

 

 

 

V bistvu je življenje odraslih, delovno aktivnih članov družbe – t. i. davkoplačevalcev – po njihovih javnih objektih sodeč očitno dolgočasno: poslovna stavba z vsaj malo domišljije in humanosti je absolutna redkost. Veliko več svobode in eksperimenta pri projektiranju dovoljujejo objekti za »ranljivejše« skupine prebivalcev. Šole, vrtci, domovi za ostarele, centri za dnevno varstvo, študentski domovi. Predstavljeni primer slednjih je napreden, zračen, svoboden.

 

 

Dobro bi bilo, ko bi odgovorni premislili o domovih, ki se (ne) gradijo v Sloveniji. Standard so še vedno dvoposteljne sobe, pa še teh močno primanjkuje. Morda prav od tod kaos na trgu najema nepremičnin in večno študentstvo? V skupni sobi se je pač laže družiti kot študirati! Starši, pošljite svoje otroke študirat rajši v Kopenhagen.

 

DATOTEKA

Uvodnik: Zala Bokal, Študentski panj
Besedilo: Janja Brodar, Če študent na rajžo gre na Dansko
Fotografije: Jens Lindhe, Lundgaard & Tranberg

Študentski dom Tietgen v Kopenhagnu, Danska
Arhitektura: Lundgaard & Tranberg Architects
Lokacija: Kopenhagen, Danska
Leto izvedbe: 2006
Površina: 22.200 m