Zasebna hiša in vrt v okolici Ljubljane sta v  letih od 2007 do 2009 zaživela na novo. Na mestu, kjer je bil včasih srž dogajanja, je s pridihom zgodovine nastala nova hiša in vrt ob njej. Krajinski arhitekt Mitja Škrjanec, Landscape d.o.o. je oblikoval okolico hiše z nadgradnjo starih elementov, kot sta sadovnjak in travnik, ter jih uredil na sodoben način. Veliko je detajlov v vrtu, ki spomnijo na nekaj več, na nekaj domačega in prijetnega.

 

HIŠA Z RAZGLEDOM NA ŠTIRI LETNE ČASE

Na starem vrtu v vaškem jedru sta včasih stala star kamnit hlev in lesen skedenj. Kasneje se je tam odprla kovačija, še kasneje, pred vojno, pa so tam uredili vaško trgovino z gostilno. Danes je na ruševinah starih, dotrajanih objektov nastala nova stanovanjska hiša z vrtom, ki združuje tradicionalne motive oblikovanja s sodobnimi. Preoblikovani vrt tako ponuja bogate zgodbe iz zgodovine prostora, ki na slikovit način ustvarjajo doživljajsko bogate ambiente skozi vse letne čase.

 

 

V vrtu so ohranjene in preoblikovane podobe visokodebelnega sadovnjaka, cvetočega travnika, peščenega balinišča, mogočnih orehovih dreves in rožne senčnice. Nova krajinska zasnova te stare elemente s sodobnimi prijemi nadgrajuje in poudari. Krajinski arhitekti so pod častitljivi stari jablani iz spoštovanja pogrnili peščeni krožni preprogi. Okoli ene so postavili sedem vogalnih kamnov iz zidov stare hiše. Lastniki so ta prostor ljubkovalno poimenovali “Sneguljčica in sedem palčkov” – v času, ko jablana zacveti in se preobrazi v belo obleko Sneguljčice.

 

 

Stara vrtna lopa je preoblečena v surovo leseno obleko, ki v senci starinskih dehtečih vrtnic čaka na sivo patino. Tradicionalna ohišnica, rožni gartelc, ki ohranja staro podobo, se prek intimne lesene bivalne terase hiše razširi v brezčasno polje cvetočih trajnic, kjer uporabnik v vsakem letnem času in uri dneva uživa v vedno drugačni vrtni scenografiji. Stare dišeče popenjave vrtnice najdemo tudi ob fasadi hiše; tu je mreža macesnovih kock, na katere bodo plezalke namestili, da bodo preplezale fasado. Pogledi iz hiše skozi velike steklene površine na drugi strani prikažejo mogočne stare orehe v vseh njihovih razpoloženjih. V vrtu in pri hiši je veliko sodobno zasnovanih železnih detajlov (profil na vhodni fasadi, stopnice na zadnji vrt, senčnica, hišno znamenje), ki pripovedujejo zgodbo stare kovačije.

 

 

Peščeno balinišče, ki spominja na nekdanjo gostilno, je preoblikovano v velik osrednji družabni prostor. Tam se v šumenju peska pod nogami mešajo odrasli pogovori, otroško čebljanje, dišeči vonji letne kuhinje in zven kovinskih balincev. Zgodbe starega vrta in zgodovine objektov v njem niso le nostalgični elementi časa, ki je odšel. Hiša v tem podeželskem vrtu živi v sožitju s svojo zgodovino. Prostor tako postane prizemljen, pravi kraj, namenjen le tej vasi, le temu prostoru. Sodobna preobrazba ne želi vpeljati brezizraznega globalnega modernizma, temveč prijetno uporabnost v sožitju z naravno kuliso štirih letnih časov.

 

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Anja Deržič, Stari duh v novem telesu
Besedilo: Eva Prelovšek, Hiša z razgledom na štiri letne čase
Fotografije: Mitja Škrjanec

Krajinska arhitektura: Mitja Škrjanec, univ.dipl.inž.kraj.arh.
Lokacija: okolica Ljubljane
Izvedba: 2008-2009
Načrtovanje: 2007-2008
Naročnik: zasebni