Leta 1992 so zaprli münchensko letališče Riem, ki je poleg ostalih funkcij postalo tudi novo prizorišče državne vrtnarske razstave Buga. Razstavo Buga oziroma sejem prirejajo vsaki dve leti. V sklopu sejma izbrani krajinski arhitekt načrtuje velike površine. Leta 2005 je bil za postavitev Buge izbran krajinski arhitekt  Reiner Schmidt, ki je svoje ideje prelil na 200 hektarjev veliko površino.

 

 

IZ ŠIŠKE NA JEŽ’CO V MÜNCHEN PO ROŽ’CE

Po dvainpetdesetih letih delovanja so leta 1992 zaprli münchensko letališče Riem in na drugi lokaciji naredili novo. Tretjino zemljišča nekdanjega letališča so namenili novemu sejmišču, tretjino stanovanjski pozidavi za 16.000 prebivalcev, tretjino pa za nove zelene površine, ki naj bi prinesle celotnemu območju in mestu novo kvaliteto življenja.

 

 

Prav tu so lani organizirali tudi državno vrtnarsko razstavo Buga, ki jo v Nemčiji že od leta 1951 prirejajo vsaki dve leti. Priprav so se lotili že leta 1995, ko je na mednarodnem natečaju za ureditev 200 hektarjev velikega parka zmagal francoski krajinski arhitekt Gilles Vexlard. Leta 1998 so začeli urejati park. Oblikovan je z močnimi grafičnimi potezami, zasadili pa so ga s 30.000 avtohtonimi drevesi in 8.650 grmi ter na novo naredili 12 hektarjev veliko jezero s plažo.

 

 

Leta 2000 so na mednarodnem natečaju za postavitev razstave Buga 2005 izbrali krajinskega arhitekta Reinerja Schmidta. Pri oblikovanju razstave si je arhitekt za rdečo nit izbral strukture rastlin, organske tlorise, menjavo perspektive in razmerja med majhnim in velikim. Tako je poleg 200 hektarjev velikega parka nastalo še 130 hektarjev veliko razstavišče. Posadili so 2 milijona cvetličnih čebulic in 26.000 drugih rastlin, postavili 28 metrov visoko in 2.920 metrov dolgo gondolo, naredili vzorčne biovrtičke in uredili otroška igrišča. Poleg klasične razstave cvetja je velik del razstave zasedalo dvanajst celičnih vrtov in štirje spuščeni vrtovi potenc geometrijske in organske strukture, nastale s povečavo delov rastlin kjer so se menjavala različna razmerja in perspektive. Stroški so znašali 65 milijonov evrov, sejem pa si je ogledalo 4 milijone obiskovalcev.

 

 

 

 

 

Razstava, ki je bila na ogled od aprila do septembra 2005, je bila morda za ljubitelje cvetja razočaranje, za arhitekte, krajinske arhitekte, ljubitelje modernega oblikovanja … pa je bila zaradi domiselnega pristopa, oblikovanja prostora in detajlov ter z izbiro in kombinacijo materialov in rastlin prava poslastica.

 

 

Po zaprtju Buge so del razstave ohranili kot dopolnitev parka, ostale površine pa so namenili za zidavo novih stanovanj.

 

DATOTEKA

Uvodnik: Anja Deržič, Reciklirano letališče
Besedilo: Nataša Kambič, Iz Šiške na Jež’co  v München po rož’ce
Fotografije: Miran Kambič