Hiša je bila zgrajena v letu 2011 in je delo avstrijskega biroja LU+ architektur. Je lesena nizkoenergijska gradnja le trend? Mogoče. Pa vseeno – bolje trend do okolja uvidevne arhitekture, kot pa trend nepotrebne potrošnje. A s pametjo, ne le s centimetri izolacije.

 

 

Lesena ničenergijska hiša

Na parceli je prej stala energetsko neustrezna hiša. Arhitekti so se po premisleku odločili za novogradnjo, saj s prenovo z omejenimi finančnimi sredstvi ne bi zadostili zahtevam po sodobnem bivalnem okolju in energetski učinkovitosti.

Montažna hiša je bila na lokaciji postavljena v dveh dneh. V nasprotju z večino pasivnih gradenj je zanjo značilen razgiban volumen.

Hiši daje poseben značaj črna industrijska tkanina, polietilen, s katero je zaključen fasadni ovoj stavbe. Material fasado ščiti pred UV-žarki, je obstojen in omogoča vodotesno, pralno in obenem prezračevano fasado. Črna barva skrbi za učinkovitejše segrevanje stavbe.

Hiša je primer združevanja naprednih tehnoloških gradiv in naravnih materialov, sodobnih in tradicionalnih znanj. Čeprav je popolnoma trajnostna, ni njena bivalna kakovost v ničemer zanemarjena. Trajnostna gradnja je osnova, tu se mora arhitektura pravzaprav šele začeti.

 

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Razgibana v črni
Besedilo: Nina Štrovs, Lesena ničenergijska hiša
Fotografije: Wolfgang Scheide; Lake Constance

Hiša V.B.
Arhitektura: Walter Unterrainer, Christoph Lauritsch; LU+ architektur
Lokacija: Lustenau, Predarlska, Avstrija
Izvedba: 2011
Površina: 168 m2 + neogrevani prostori (48 m2)
Površina parcele: ok. 1000 m2
Pozidanost parcele: ok. 185 m2