Hiša O je enodružinska hiša v okolici Logatca, njeno zasnovo so izdelali v biroju Moderna. Streha in fasada sta oblečeni v enak material, vlakocementne plošče, ki predstavljajo osnovni modul pri tej popolnoma modularni hiši. Kljub temu, da je bila hiša zgrajena že leta 2009, je s svojo monolitno podobo in spretno redefinicijo tradicionalne hiše tudi danes še ni zastarela.

 

 

Razkošna skromnost

Slovenci zelo težko naredimo majhno, preprosto hiško. Ob odločitvi za gradnjo se navadno naredi seznam želja, ki skozi proces načrtovanja samo še raste, dokler ne preseže tako potreb družine kot razpoložljivih sredstev. Posledica so neuporabne, prevelike in pogosto prezapletene hiše. A v Logatcu je bila pred kratkim dokončana drugačna hiša, ki je razkošna prav v svoji skromnosti.

 

 

Hiša je v svoji osnovi zasnovana popolnoma klasično. V spodnjem nadstropju so bivalni prostori, v zgornjem so spalnice; vsi servisni prostori, kot so shrambe in stopnice, so zbrani na eni strani hiše. Do tod vse kot po navadi. A naročnik in arhitekt sta se potrudila in hišo očistila vseh nepotrebnih prostorov in detajlov.
Posebnost hiše se kaže že v zunanji podobi. Klasična hiša z dvokapnico je reducirana na oster, abstrakten volumen, ki lepote ne išče v okraskih in barvah, ampak v pravilnih proporcih in enakomernem ritmu. Okna in vrata so umeščena tako, da se skladajo z rastrom fasadnih plošč; igra polnega in praznega je natančna in premišljena. Odprtine pa niso premišljene samo navzven, ampak tudi navznoter – poglede odpirajo na ključnih mestih.

 

 

Znotraj hiše je redukcija na osnovno opazna že ob površnem pregledu tlorisov – hiša nima kleti in garaže, ki sta za slovensko družino po navadi nuja. Klet je nadomeščena z majhno, od zunaj dostopno shrambo na zahodni strani objekta. V pritličju so vsi servisni prostori (vetrolov, prehodna garderoba in shramba, dnevni WC …) umaknjeni ob severno in zahodno fasado. Tako ostane velik, odprt prostor, kjer so združene dnevna soba, jedilnica in kuhinja. Bogastvo hiše se pokaže ravno v tem združenem prostoru, ki se proti jugu odpira z izjemno velikim drsnim oknom. Tako je hiša neposredno povezana s trato pred njo; okolica hiše vizualno (in poleti tudi fizično) postane sestavni del bivalnega prostora in ga poveča.

 

 

V nadstropju so spalnice in kopalnica razvrščene v vrsto ob južnem robu hiše, preostanek pa je namenjen majhnemu utilitiju in dolgemu hodniku, ki je na prvi pogled videti kot potrata prostora. A je z dolgim nizom omar dodobra izkoriščen in nadomešča manjkajočo klet – deluje kot podaljšana prehodna shramba.
Tako kot je hiša izčiščena navzven, je izčiščena tudi navznoter. Površine sten in pohištva so bele, tla so iz beljenega parketa velikega formata. Preprostost površin in blage barvne kombinacije pohištva so zasnovane tako, da prostor vizualno karseda povečajo.

 

 

 

Razkošje, ki ga hiša izgubi s tem, da nima velikega števila sob, nadstreškov, garaže, balkonov in drugih priveskov, je tako več kot nadomeščeno v izrabi in oblikovanju prostora. Z redukcijo klasične hiše na tisto, kar je najbolj osnovno in najbolj nujno potrebno, je nastal sodoben objekt. Obenem pa hiša zaradi poenostavljene in premišljene obdelave notranjosti deluje izredno prostorno. Še več, z uvedbo velikega drsnega okna je ta prostornost še povečana in dvignjena na raven razkošja.

 

 

Poraja se vprašanje, kje bi raje živeli in kaj bi si lažje privoščili: »klasično« hišo s kletjo, kurilnico, delavnico, garažo, dvema rezervnima sobama in podstrešjem za kramo – ali sodobno, manjšo klasično hiško, kjer je užitek bivanja pomembnejši od kvadrature in nadstreška za avto? Presodite sami.

 

DATOTEKA

Uvodnik: Mateja Rogelj, Ravno prav velika
Besedilo: Boris Matić, Razkošna skromnost
Fotografije: Bogdan Zupan

Arhitektura: Moderna d.o.o., Bojan Lebar u.d.i.a.
Investitor: Saša in Miran Ogrin
Lokacija: Okolica Logatca

Leto načrtovanja: 2005
Leto izvedbe: 2009

Klet: 84.71 m2 (pritličje)
Podstrešje: 77.27 m2 (mansarda)
Parcela: 885 m2
Pozidana površina: 103.68 m2

Statika: MSTATBIRO, Marko Jakob s.p.
Elektro instalacije: MAT.EL., Aleš Matuš s.p.
Strojne napeljave: S-PROJEKT, Darko Žalik, s.p.

Dobavitelji notranje opreme:
Kuhinja: ewe Küchen GmbH, Siemens-Electrogeräte GmbH, Blanco GmbH + Co KG
Spalnica: Mizarstvo Peternelj d.o.o.
Kopalnica: Mizarstvo Peternelj d.o.o., Ceramica Catalano S.r.l.
Keramika: Floor gres – Florim Ceramiche S.p.A.
Otroška soba: IKEA
Oblazinjeno pohištvo: Désirée S.p.A. divani
Jedilnica: ewe Küchen GmbH, Vitra AG
Svetila: XAL GmbH – Moderna d.o.o., Intra lighting d.o.o.
Parket: Parketni center plus d.o.o.
Armature: Hansgrohe SE, Blanco GmbH + Co KG

Dobavitelji stavbnega pohištva: Schüco International KG, Velux A/S
Dobavitelji opreme za zunanjo ureditev: VITEO GmbH – Moderna d.o.o.
Dobavitelj strešne kritine: Eternit (Schweiz) AG, Rhepanol – FDT FlachdachTechnologie GmbH & Co. KG
Dobavitelj fasadnih elementov: Eternit (Schweiz) AG
Dobavitelj izolacijskega materiala: Knauf Insulation Holding GmbH
Dobavitelj varnostnih sistemov: Gira, Giersiepen GmbH & Co. KG