Pred skoraj petnajstimi leti je pod očesom biroja MIKADO Architects na Dunaju nastalo stanovanje za mladega zdravnika – prostorno podstrešje v šestem nadstropju je postalo sodoben dom. V zadnjih letih je tudi pri nas čedalje več podobnih zgodb. Prenove so aktualne, a zahtevajo veliko premisleka. In denarja. No, odvisno od želja. Spodnji primer ni zgled cenovne ugodnosti. Ima pa krasen razgled.

 

 

Razgled nad mestom
Izraba prazne podstrehe
Besedilo: Jernej Markelj, december 2010

Preureditve praznih podstreh v obstoječih stavbah so na Dunaju v zadnjih letih postale prava modna muha. To je tu mogoče zaradi velikega števila stavb s še neizkoriščenim podstrešjem, poleg tega mestna uprava s subvencijami to spodbuja, saj tako v mestno jedro privablja nove prebivalce, ne nazadnje pa postaja tak način bivanja vse bolj privlačen in se predstavlja kot dobra alternativa bivanja v enodružinski hiši. Stanovanje dr. M je uspešno združilo kvalitete, ki jih takšno bivanje ponuja.

Mlad zdravnik je v neposredni bližini najbolj znane nakupovalne ulice Mariahilfer kupil še neizkoriščeno podstrešje na vrhu stanovanjske stavbe in ga želel preurediti v odprti loft. Tudi odsotnost dvigala ga ni odvrnila od načrta. Se bo pač kot pravi športnik vsak dan povzpel v šesto nadstropje. Na zunaj pa je morala nova bivalna enota povsem posnemati obstoječi naklon strehe.

 

 

Celotno stanovanje je organizirano le v eni etaži ter se odpira na ulično in na dvoriščno stran stavbnega bloka. Kljub temu meri kar 162 m2, kolikor bi jih štela že prava hiša. Prostori v stanovanju med seboj niso ločeni s stenami in vrati ter so zato svetli in zračni. Lahko bi celo rekli, da največja soba meri kar 21 m, kolikor znaša po diagonali vidni stik od ene do druge strani stanovanja. To je pravo razkošje, ki si ga z delitvijo prostorov le stežka privoščiš! Vse je v enem. Predprostor in kuhinja, jedilnica in dnevna soba, a premišljeno organizirano, da posamezne funkcije druga druge ne motijo. Kljub temu pa je z mislijo na prihodnost v tlaku vse pripravljeno, da se lahko s preprosto postavitvijo predelnih sten uredita dve samostojni sobi.

 

 

Iz spalnice je skozi veliko stekleno drsno steno, prek katere se dostopa na majhno loggio, čudovit pogled nad strehe sosednjih objektov, saj se teren proti jugovzhodu rahlo spušča. V volumen objekta vrezana terasa na severozahodni strani se največ uporablja, saj je dovolj prostorna in zlahka dostopna ter ponuja prijeten ambient v poletnih popoldnevih. Na strešno teraso se je treba povzpeti po zunanjih stopnicah, a se vsekakor izplača. Tam se šele zaveš, kaj pomeni bivati sredi prestolnice. Vedute mestnih znamenitosti se vrstijo v vseh smereh: tam je katedrala sv. Štefana, tu neuničljivi protiletalski stolp, ki kljubuje še iz časa 2. svetovne vojne, v daljavi južni čuvar mesta – stolpničasti Wienerberg City. Najlepše pa je seveda, ko po slavnostni večerji družba prijateljev s terase opazuje novoletni ognjemet. Tudi za novo dvigalo se je v teh letih stanovalcem stavbe uspelo dogovoriti in zanj bodo prispevali vsi.

Tudi v Sloveniji imamo v večjih mestih precej stavbnega fonda z neizkoriščenimi podstrešji, kar pomeni veliko rezervo za nove, kakovostne bivalne površine. Poleg tega, da mesta zavoljo novogradenj ni treba kar naprej širiti, je pozitivno tudi dejstvo, da z urejanjem podstrešij oživljamo mestna središča. Zagotovo mesto Dunaj tudi zaradi premišljenega usmerjanja v prenavljanje obstoječega stavbnega tkiva že drugo leto zapored ostaja mesto z najvišjo kakovostjo življenja na svetu.

Smo tudi mi že dovolj zreli za prenovo?

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Podstrešje – mestna rezerva
Besedilo: Jernej Markelj, Razgled nad mestom
Fotografije: Bruno Klomfar

Podstrešno stanovanje dr. M – MIKADOarchitects – Dunaj – november 2010
6. okraj, Dunaj, Avstrija
Naročnik: zasebni (mlad zdravnik)
Avtorji projekta: Thomas Emmer DI, MIKADOarchitects
Projektivni biro: MIKADOarchitects, Mariahilferstr. 51/2/2, 1060 Wien
Pričetek in konec gradnje: 2004
Uporabna površina (neto): 165 m2 – notranja površina, 17 m2 – terasa in loggia, 52 m2 – terasa na strehi
Bruto površina brez terase na strehi: 220 m2

Celotna investicija (brez 20-odstotnega davka in brez cene strešne terase): 350.000 € (pribl. 1.900 €/m2 uporabne površine)
Materiali:
tlak v stanovanju – hrastov les, temno pobarvan in lakiran
tlak na terasah – macesnov les
Ogrevanje:
talni konvektorji pred okenskimi odprtinami + stenska grelna telesa (radiatorji)