Anna in Eugeni Bach sta finska arhitekta. Prav tako sta par. Z otroki. Pred sedmimi leti sta zanje ustvarila hiško za igro, ki je kot vsaka dobra arhitektura narejena po meri človeka – uporabnika. Tokrat po meri otroka.

 

 

Hiša za igro
Arhetip hiše

Če ima par arhitektov majhne otroke, slej ko prej pride čas za tole vprašanje:
– Mami, oči … Vidva sta arhitekta, ne?
– Ja …
– In delata hiše za ljudi?
– Da, seveda …

In potem sledi:

– Ampak zakaj pa potem ne naredita hiše za nas?

Tako tudi finskemu arhitekturnemu tandemu ni preostalo drugega, kot da si zamisli igrivo hišico za otroke. Glavno vodilo za oblikovanje je bil zanimiv prerez volumna hišice. Struktura je preprosta in jasna: dva enaka, a različno orientirana dvovišinska modula, ki omogočata vstop tudi odraslim brez potrebe po sklanjanju. Drugi volumen ima dva nivoja, povezana s preprosto lestvijo, ki omogoča bolj kompleksne igre.

Notranjost hiške je vse, kar otrokom pomeni bistvo hiše: večji prostor, ki je lahko dnevna soba, nižji prostor za kuhinjo in višji nivo za sobe. Abstraktni značaj zasnova spodbuja otroško domišljijo in hiša se lahko v trenutku spremeni v ječo ali srednjeveški grad, podstrešje ali obrambni stolp.

Gradnja hiše je trajala dva tedna, zgradili so jo štirje (dva odrasla in dva mala pomagača). Proces je bil obenem zabaven in izobraževalen za vse vpletene.

 

 

 

 

Kaj je dobra hiša?
Hiša postane dobra takrat, ko služi kot zatočišče, ko so v prostor integrirane potrebe uporabnikov, izhodišča in kontekst, ki se spreminja. Šele ko razumeš dana izhodišča in specifično odgovoriš na njih, lahko ustvariš dobro hišo.
Eugeni Bach

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Po meri otroka
Besedilo: Nina Štrovs, Hiša za igro
Fotografije: Tiia Ettala

Hiša za igro
Arhitektura: Anna & Eugeni Bach
Lokacija: Pälölä farm, Nummi Pusula, Finska
Leto izvedbe: 2011
Površina: 13,50 m2