Hiše niso večne, a včasih za njimi ostanejo večne stvari. Kamen, keramika, prelep pogled na zeleno krajino, ki jo greje toplo italijansko sonce … In včasih se lahko iz ruševin kot feniks prebudi novo življenje.

 

 

Pod razpetim jadrom
Na ruševinah 300 let stare kamnite hiše

Prvotni projekt za hišo v Umbriji je bil načrtovan kot prenova in oprema tristo let stare kamnite podeželske hiše. Med pripravljanjem načrtov, v neki zimski nevihti, pa se je stara hiša nepričakovano porušila. Takrat so spoznali, da jo bo nemogoče rešiti. Lastniki so se skupaj z arhitektko Giselo Podreka odločili, da naredijo popolnoma nov, sodoben objekt, ki bo spoštoval tipične lokalne oblike in materiale.

 

 

Odločili so se, da uporabijo kamne iz stare hiše in strešnike iz ročno izdelane keramike za tradicionalno oblikovano enokapno streho. Kamne so uporabili v nosilnem zidu, ki je obrnjen proti vzpetini. Dopolnili so jih tudi z novimi in ustvarili kamnito zidno strukturo, kakršna je značilna za to pokrajino. Pravokotno na vzpetino je arhitektka zasnovala veliko streho, ki se kot šotorsko platno razpenja prek objekta ter ga ščiti pred vplivi vremena in vročine.

 

 

 

Pod streho je arhitektka postavila tri kubuse: kuhinjo, spalnico in otroško sobo ali sobo za goste. Postavljeni so tako, da ustvarjajo mogočen dnevni prostor med kamnitim zidom in streho. Vmesni prostori med posameznimi elementi in streho so zastekljeni in omogočajo izredno lep pogled v okoliško krajino.

 

 

 

Spominjam se, kako je arhitektka pred leti, ko sem na Dunaju sedela v sosednjem biroju, ki si je z njo delil prostore, izrazila svoj dvom nad poševno zasnovanimi stenami v prostoru, ki so pogosto le izraz modnih muh arhitektov: “Če želiš imeti prostore nepravilnih, poševnih oblik, moraš za to imeti prav tehten vzrok.” Tloris hiše v Umbriji ima na zunaj pravilen pravokoten tloris, ki ga poudarja pravokotna oblika strehe s strukturo stebrov. Streha kot neodvisni element pomeni bistvo ali arhetip hiše kot pokrivala ali šotorskega krila, ki daje zaščito pred vremenskimi vplivi. Pod to streho položeni kubusi in vmesno steklo kažejo popolnoma drugačno geometrijo. Tu je arhitektka imela tehten vzrok za ustvarjanje nepravilnih oblik dnevnega prostora. Seveda ne brez funkcionalnosti. Kubusi, kjer so vse napeljave, pohištvo in kuhinjski elementi, so postavljeni racionalno, pravokotno. Le vmesni prostori so nepravilnih oblik, torej prostori, v katerih ni nič funkcionalnega, tam ni ne mokrih ne drugih opravil, tam je le prostor za sprostitev in opazovanje. Tam je prostor, ker se hiša odpira v naravo.

 

 

Streha in kubične stavbne mase ustvarjajo tudi raznolike niše na zunanji terasi. Te omogočajo prostore, ki so v senci ali na soncu, odvisno od dnevnega ali letnega časa. V smislu Sokratove hiše, ki so jo zasnovali v stari Grčiji, je streha oblikovana tako, da pomeni najboljši element trajnostnega oblikovanja. Ker se nagiba daleč prek steklenih površin, onemogoča poletno pregrevanje, hkrati pa pozimi, pri nizkem soncu, omogoča optimalno osončenost in pasivno ogrevanje.

 

 

Hiša je tako v notranjosti kot tudi na zunaj narejena zelo iskreno, ne zakriva konstrukcije, niti si ne želi skrivati načina, kako deluje. Vsi konstrukcijski elementi, prav tako tudi dimnik, so vidni in vključeni v estetsko podobo. Edino masivni beli kubusi v notranjosti, ki dajejo intimno zavetje, v sebi skrivajo funkcijske naprave in napeljave.

 

 

S severa je hiša oblikovana skoraj neopazno, kot kamnit zid, položen v krajino. Prav tako je hiša skoraj neopazna z vrha vzpetine ali z druge strani, kjer se opazi le v krajino spoštljivo položeno streho na stebrih, ki spominja na okoliške strehe senikov. Toda zvečer, ko se v hiši prižgejo luči, se prej neopazna podeželska stavba preobrazi v prav poseben prostor, ki izžareva lepoto sodobnih vil v vsej njeni veličini.

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Na ruševinah
Besedilo: Eva Prelovšek, Pod razpetim jadrom
Fotografije: Miran Kambič

Casa del Cipresso, Umbria, Italija
Arhitektura: Gisela Podreka; Atelier Arch. Gisela Podreka
Vodja projekta: Grazyna Misiek
Nadzor na lokaciji: Leonardo Blasetti
Naročnik: zasebni
Povrπina parcele: 3.300 m2
Bivalna površina stavbe: 224 m2
Projekt: 2003
Realizacija: 2009
Skupna investicija : 430.000 EUR