Pogosto slišimo izrek “Manj je več!”. To se je izkazalo za še kako resnično v primeru gradnje hiše, v kateri prebivata dve družini na obrobju Ljubljane.
Tri arhitektke (Alenka Kragelj Eržen, Vesna Krašna Vodopivec in Nataša Poličar) so leta 2008 zasnovale nizkoenergijski, masivni, leseni stanovanjski dvojček v Črni vasi. Na južni strani se hiša odpira proti značilni barjanski pokrajini in s tem omogoča čudovite poglede na idilično naravo v okolici.

 

 

V DVOJE JE LEPŠE

Prostoren dnevni prostor, prijetni spalni prosotori, lepi pogledi, povezanost z naravo, zunanji bivalni prostor. To so razlogi, zaradi katerih si marsikdo želi živeti zunaj mesta. Stanovanjski dvojček z dvema približno 120 m2 velikima enotama v Črni vasi ponuja vse to.
Dvojček je postavljen v zadnjo vrsto pozidave ob cesti skozi Črno vas. Zasnovan je tako, da dvema družinama omogoča sobivanje, vsaki posebej pa tudi pravšnjo mero zasebnosti. Do prednjega dvorišča se pripeljemo po dovozni poti s severovzhodne strani. Tu sta nadstrešnica za avto in vhodni del, dnevni prostori pa zrejo proti prostranim barjanskim poljem.

 

 

Pritličje dvojčka sestavljata dve lameli z dnevnimi prostori obeh enot, med kateri je vrinjen ožji pas s servisnimi prostori, ki pri razporeditvi izkoriščajo prednosti gradnje dvojčka. Prek njih je prečno postavljena nadstropna lamela s spalnimi prostori. Pritlični lameli sta različnih dolžin, kar omogoča enakovredno osončenost obeh enot. Zamik zunanjih bivalnih površin poskrbi za zasebnost, v katero se prebivalci umaknejo s skupnega vmesnega prostora med lamelama. V skupnem prostoru je prostor za poletno kuhinjo in piknike, na katerih se lahko prebivalci obeh enot in njihovi prijatelji po zaslugi premišljene postavitve hiše družijo še pozno v jesen. Tudi sicer je hiša zelo družabna. Na obisk vabi z zastekljenim vhodom, skozi katerega se obiskovalcu že pred vstopom odpre pogled na Barje. Prosojnost poudarjajo stopnice s steklenimi ploskvami in strešno okno, ki skozi steklena tla nadstropja omogoča osončenost vhodnega dela. Slednji se nadaljuje v velik bivalni prostor, ki se odpira proti naravi in se nadaljuje v zunanjo teraso. Notranje stene bivalnih prosotrov imajo videz masivne lesene stene in dajejo hiši skandinavsko toplino.

 

 

Hiša je grajena v skladu s sistemom hiš Riko, ki so mu v biroju Kragelj arhitekti dodali nekaj svojih tehničnih izboljšav, kot so utopljena okna in drsni brisoleji.

 

 

Zunanja podoba hiše sledi kompoziciji treh lamel. Nadstropna lamela je tako obložena z leseno fasadno oblogo, pritlični lameli pa sta ometani. Obe nadstropji likovno povezujejo leseni drsni brisoleji prek okenskih odprtin in lesena pergola na vrtni strani kot zaključni element kompozicije.

 

 

V hiši ni zahtevnih detajlov in dragocenih materialov. Gre preprosto za premišljeno oblikovanje prostora in svetlobe v enotnem volumnu, ki v kompaktno formo umešča dve bivalni enoti.

 

 

Dvojček v Črni vasi je plod dobrega sodelovanja med arhitekti in naročniki, ki so znali jasno izraziti svoje želje, hkrati pa zaupati arhitektom. V množici prevelikih hiš, ki jih je najti povsod po Sloveniji, je dvojček v Črni vasi gotovo lep primer, kako je mogoče z majhno investicijo priti do kakovostnih bivalnih prostorov.

 

 

MINI INTERVJU Z NAROČNIKOM

Pogovor z naročnikom je potekal ob sončnem zahodu s čajem in čokoladnimi piškoti.

Kaj najprej storite, ko pridete domov?
Obesim plašč na stopnice.

Kateri je vaš najljubši prostor v hiši?
Kopalnica.

Ob katerem času dneva ste najraje doma?
Zjutraj, ko se prične nad Barjem dvigovati megla.

Kje najraje leži vaš maček?
Na vrhu stopnic, kjer ima pregled nad celo hišo. Tam se lahko greje na soncu, ki sije nanj skozi strešna okna.

Kaj je bilo v času projektiranja in gradnje za vas najbolj stresno?
Izvedba električnega priključka.

Zakaj je vaša hiša drugačna od drugih?
Zaradi načina bivanja v njej. Stanovalci obeh polovic hiše smo med seboj zelo povezani in se veliko družimo. Imamo veliko obiskov, naši obiski gredo k sosedovim in obratno. Rekel bi, da je hiša po duši takšna, kakršna je njena zasnova – odprta in transparentna.

Brez česa v vaši hiši ne bi mogli živeti?
Brez grč v lesenem stropu. Lahko jih gledam ure in ure.

 

 

MINI INTERVJU Z ARHITEKTKAMI

Kaj je dobra hiša? (izobraževalna vsebina za graditelje)
Najprej objektivni kriteriji …
Dobra hiša je trdna in varna.  Je odporna proti vremenskim vplivom kot so veter, dež, toča in sneg.  Dobro zadržuje mraz, vročino in vlago. Zasnovana in zgrajena je tako trdno, da je tudi močnejši potres ne poškoduje. Postavljena je na zemljišču, kjer je varna pred zemeljskimi in snežnimi plazovi, poplavami in gozdnimi požari.

Zdaj pa še bolj subjektivni kriteriji …
Dobra hiša je lepa in funkcionalna. Je točno taka kot si jo naročnik želi, pa čeprav je imel pred srečanjem z arhitektom drugačno predstavo o njej. Dobra hiša ni lepa samo za naročnika, ampak jo kot estetsko prepoznavajo tudi opazovalci. Dobra stanovanjska hiša je v harmoniji z naravo v maksimalni možni meri.

Kaj je ključ do dobrega sodelovanja arhitekta in naročnika?
Zaupanje in medsebojno spoštovanje.

Prednosti montažne gradnje
Hitra, enostavna in “čista” gradnja, ki je rezultat strokovnega in premišljenega načrtovanja.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Mateja Rogelj, Manj je več
Besedilo: Mima Suhadolc, V dvoje je lepše
Fotografije: Matej Sitar

Stanovanjski dvojček VK, Ljubljana, Črna vas

Arhitektura: Alenka Kragelj Eržen, Vesna Krašna Vodopivec, Nataša Poličar
Statika: CBD gradbeno in poslovno projektiranje d.o.o.
Notranja oprema, zunanja ureditev in osvetlitev: Kragelj arhitekti in lastniki hiše

Načrtovanje: 2008
Izvedba: 2009-2010
Bivalna površina: enota A 115 m2, enota B 122 m2
Velikost gradbene parcele: 690 m2
Pozidana površina parcele: 167 m2

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Riko hiše d.o.o.