Trajnostna hiša – običajno takoj zagledamo enostaven kubus, zaprte fasade na sever, odprte na jug, zunanja senčila in debelo izolacijo. Švedski arhitekturni biro Unit Arkitektur AB pa je imel vizijo videti nekaj novega in tako je v letu 2011 nastala Steklena hiša – hiša, ki namesto zidov ustvarja podnebje.

 

 

 

Steklena hiša
Besedilo: Bor Pungerčič, maj 2012

Karin in Sven-Oval sta imela nenavadno željo. Bolj kot karkoli drugega sta si želela hišico s pogledom na čudovito švedsko pokrajino. In severnoafriškim podnebjem.

V lasti sta imela staro kmetijo na Švedskem. In na drugi strani telefona tri mlade arhitekte. Mikael, Klas in Frans so staknili glave in se namesto oblikovanja materialov lotili oblikovanja klime.

Medtem ko bi bila toplotna prenova stare hiše predraga in so v njej tako ostale samo spalnice z debelimi pernicami, je bila gradnja mediteranskega podnebnega pasu smešno poceni. Za ceno 100 m2 običajne stavbe so Mikael, Klas in Frans zgradili 250 m2 steklenjaka.

Namesto parketa sta Karin in Sven-Olav izbrala divje špansko cvetje. V njunem zasebnem podnebnem pasu odlično uspeva.

 

 

 

 

 

Projekt je leta 2012 dobil nagrado Hiše Awards za trajnostno odličnost:
Sinergijo med morfologijo kmetijskih objektov in tipologijo steklenjaka izkorišča za estetsko izvirno in ekonomsko izjemno učinkovito realizacijo koncepta hiše kot kompleksa zasebnih klimatskih prostorov. Z inženirsko predanostjo izvedena toplotna zasnova stanovalcem omogoča uživanje v vseh prednostih mediteranskega podnebja v srcu skandinavske pokrajine, brez energetskih, stilskih ali cenovnih ekscesov.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Druga koža
Besedilo: Bor Pungerčič, Steklena hiša
Fotografije: Krister Engström

Steklena hiša
Arhitektura: Unit Arkitektur AB; Mikael Frej, Klas Moberg, Frans Magnusson
Lokacija: Träslövsläge, Švedska
Leto izvedbe: 2011
Površina parcele: 4200 m2
Površina: 250 m2