Zakaj je ta hiša posebna?
»Družinski dom smo preuredili tako, da mati, ki je pristala na invalidskem vozičku, ostaja v središču dogajanja, če se ukvarja s kakšno aktivnostjo, če obeduje z otroki ali če se zabava skupaj z ostalimi.«
6a architects

 

 

 

Obstoječe domovanje vzhodno od Londona sestavljata dve majhni koči iz 1830-ih, združeni skupaj pred skoraj petdesetimi leti. Pritličji hiš sta na različnih nivojih, obe pa sta prav tako dvignjeni za pol etaže nad vrtom v ozadju. Naloga arhitektov je bila tako povezati obstoječe pritlične prostore in ustvariti novo spalnico in kopalnico z direktno povezavo do zelenja. Dostopnost je bila zanje pozitivno gonilo projekta, s katerim so preusmerili življenje v hiši okoli vrta.

 

 

Hiša drevo

Hiša se ovija okrog dreves, se stisne sama vase in se potem spet razširi; obliko spreminja glede na naravo, v katero je vstavljena, in glede na prostore, ki jih zagotavlja uporabnikom. Zasnovana je lahkotno, razporeditev programskih sklopov se lahko spreminja. Stavba je v celoti zgrajena iz macesnovega lesa, s preprostimi in elegantnimi detajli. Končni zunanji videz hiše dopolnjuje okoliški vrt – fasado preraščajo vrtnice in jasmin, kot so nekoč preraščali tu postavljeno vrtno ograjo.

 DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Dostopnost, les in zelenje
Besedilo: Nina Granda, Hiša drevo
Fotografije: Johan Dehlin / 6a Architects

Hiša drevo
Arhitektura: 6a architects
Projektna skupina: Stephanie Macdonald,
Tom Emerson, John Ross, Alice Colverd,
Cécile David

Krajinska arhitekura: Dan Pearson Studio / Mark Cummings Garden Designs
Lokacija: London Borough of Tower Hamlets, Velika Britanija
Izvedba: marec 2013
Površina: 57 m2