Krajinski arhitekti Reiner Schmidt so v sodelovanju z arhitekti Silvestrin Design iz Berlina in lokalnimi arhitekti Andreas Moosgassner Architect iz St. Gilgen-a, Avstrija, ustvarilili nekaj pravljičnega – moderno hobitskega. Na površini 3500 m2 stoji objekt s pripadajočo okolico, ki s svojo igrivostjo in mehkobo na eni strani kontrira strogosti linij na drugi. Zanimivo in nevsakdanje pri tem projektu je predvsem valovanje travne površine v katero so vrezani loki iz kortena. Lepoto hiše z vrtom lahko prekosijo le pogledi na Alpe.

 

 

ZELENO VALOVANJE

Stare in nove prostore vile v slikoviti vasici St. Gilgen, ki leži ob avstrijskem jezeru Wolfgang-see v zvezni deželi Salzburg, povezuje valovita trata. Travnato površino zamejuje manjši potok, ob katerem rastejo različne vrste rož in trajnic. Topografijo vrta poudarjajo jekleni robniki iz kortena, ki se v obliki loka kot srp zarežejo v zemljo in spreminjajo barvo glede na vreme. V vlažnem vremenu so skoraj črni, na soncu se zlato rumeno svetijo, pozimi pa jih prekrije ivje.

 

 

 

Območje okrog vhoda je okrašeno z grmičastimi dalijami in maslenicami. Okrog ribnika so posejani modri in vijolični odtenki perunik in maslenic, ki rastejo iz različnih barv zemlje. Svetlo obarvan travnati pas je ujet med živo mejo iz tise na eni in nizkim okrasnim grmom pušpana na drugi strani. Vse rože, ki rastejo v senčni in polsenčni legi, sodijo med historične vrste z intenzivnim vonjem.

 

 

 

Za bujnost cvetočega vrta so zaslužni močni kontrasti med divjimi in barvitimi sadikami trajnic ter umirjeno zeleno trato. Posamezne ploščadi s počivalniki ponujajo lastnikom povsem različne ambiente, bodisi sončne s pogledom na urejeno zeleno trato bodisi senčne v družbi dreves in prijetnih vonjav rožnih grmov. Od enega do drugega vodi stopničasta kamnita steza. Če pa se naveličajo umetno ustvarjene krajine, so tu še vedno Alpe.

 

DATOTEKA
Uvodnik: Anja Deržič, Bi živeli kot v pravljici?
Besedilo: Nataša Mrkonjić, Zeleno valovanje
Fotografije: Rafaella Sirtoli

Krajinska arhitektura: Rainer Schmidt Landscape Architects – Munich, Berlin, Bernburg
Arhitekti: Silvestrin Design; Munich, Andreas Moosgassner Architect; St. Gilgen 
Lokacija: St. Gilgen, Wolfgangsee, Avstrija
Površina: 3500 m2
Izvedba: 2007