Leta 2011 je bila tu stara garaža. Arhitekturni biro Act_romegialli ter krajinski arhitekt Gheo Clavarino pa so jo z vizijo skozi leta potrpežljivo preobrazili v zelen raj, kjer narava in arhitektura nista več ločljivi in kjer v konstantnem gibanju postajata eno.

 

 

Nepričakovani raj za metulje in človeka
Besedilo: Eva Štrukelj, april 2017

Čarobna “Zelena škatla” je oživela, ko se je lastnik odločil za prenovo majhne neuporabljene garaže ob svoji počitniški hiši na enem od pobočij Retijskih Alp.

Na obstoječo betonsko konstrukcijo so naslonili mrežo galvaziranih kovinskih profilov, povezanih z jeklenimi kabli – tako je nastal nov tridimentionalni ovoj. Navidezno dvokapnico si je počasi prisvojil velik zeleni oblak.
V višino hišo prerašča mešanica plezalk, ob njeno vznožje pa so bile rastline zasajene tako, da je del zelene preproge vedno v cvetju – gre za mešanico čebulnic, trajnic in enoletnih rastlin.

 

 

Znotraj hiše so zbrani prostori, ki uporabniku prinašajo radost – velika kuhinja, prostor za druženje in shramba za vrtno orodje, saj je vrtnarjenje naročnikova prva strast.
Izbor materialov se omejuje na osnovne, uporabljeni pa so v svoji prvobitni, surovi obliki: kuhinja iz galvaziranega jekla, plohi staranega macesnovega lesa na tleh in kovinske pipe iz surovih cevi.

 

 

Osnova zasaditve so listnate rastline: po bujni mreži kovačnika in dresnika se vzpenjata s cvetovi bogati srobot in v vetru kimajoči navadni hmelj (Lonicera periclymenum, Polygonum baldshuanicum, Clematis tangutica, Humulus lupulus).
Rožnato rdečo kopreno iz rdeče špajke, gavre in krvavordeče krvomočnice ob robu hiše z rumeno popestri rudbekija (Centranthus ruber, Gaura lindheimeri, Geranium sanguineum in Rudbeckia triloba). Med preprogo trajnic lastnik vsako leto vplete oranžno rdeč koktejl kozmej, žametnic, kapucink in cinij (Cosmos bipinnatus, Tagetes tenuifolia, Tropaeolum majus, Zinnia tenuifolia).

 

 

 

Stene kubusa se z okoliško površino zrastejo v enoten park, kjer se zelenica in rožne grede izmenjujejo s svobodno raščenimi zelenimi ambienti. Sprva utilitarni prostor je postal privilegirana točka v hiši. Zastor, kjer je prehajanje letnih časov moč čutiti in, da, tudi slišati. Presenetljivo razkošje, ki napolni čute.

 

 

 

 

 

O projektu ter o “Veliki arhitekturi/Big architecture” razmišlja arhitekt Paolo Carlesso, predavatelj na Gospodarsko arhitekturnem forumu 2016:

Ko razmišljam o nečem velikem (“Big architecture”), nikoli ne razmišljam o arhitekturi; arhitekture, velike v merilu, navadno ne maram. Ko razmišljam o veličini, razmišljam o zgodbah – te pa so lahko zelo velike, tudi v arhitekturi. Navdihnejo me zgodbe, kjer posameznik spremeni celoten ekosistem – to je veliko!*
Rad imam arhitekturo, ki je zmožna biti seme. Seme je lahko, gledano iz prave perspektive, veliko. Spomenik je velik, a prej ali slej pade. Ta projekt je seme, ki čaka na življenje. Arhitektura garaže je brez rastlin in plezalk nepomembna. To je projekt, ki je uspeh arhitekture zaupal življenju samemu in sprejel spremembe skozi čas.

Bila je dolga zgodba in, tako kot večina zgodb na svetu, nikoli končana. Imela je zaključek – kot vedno – a zgodba je stekla naprej od zaključka – kot vedno.” (pisateljica Jeanette Winterson)

* Paolo Carlesso priporoča knjigi Mož, ki je sadil drevesa Jeana Gionoja in The Art of Flight Fredrika Sjöberga.

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Arhitektura zgodbe
Besedilo: Eva Štrukelj, Nepričakovani raj za metulje in človeka
Fotografije: Marcello Mariana

Green Box, Paviljon za vrtnarjenje in druženje
Arhitektura: Act_romegialli; Gianmatteo Romegialli, Angela Maria Romegialli, Erika Gaggia
Krajinska arhitektura: Gheo Clavarino
Lokacija: Cerido, Italija
Leto izvedbe: 2011