Po preteku več kot deseth let od prenove vile, se je le ta očitno izkazala za kvalitetno. Gostje ambasadorsko rezidenco večkrat pohvalijo, lastniki pa terasno pergolo radi uporabljajo za ambasadorska srečanja. Se tudi vam zdi terasna senčna pergola idealen prostor za druženje?

 

 

Prosojni poudarek

Vile niso bile nikoli namenjene zgolj bivanju. S svojim položajem, arhitekturo in videzom imajo določen značaj: so reprezentančni objekt, statusni simbol in hiša obenem. Skladno z njihovim značajem so urejeni tudi njihovi zunanji prostori: vrtovi so kombinacija reprezentance in doma.

 

 

Prestižni značaj vile pride do veljave toliko bolj, če je v njej nameščena ambasada – kot je to pri preurejeni vili pod Rožnikom, delu arhitektov ABiroja. Pri konceptu prenove ni obstajalo veliko arhitekturnih dvomov, saj je spomeniško zaščitena hiša morala ostati popolnoma ohranjena. Zato pa v projektu toliko večjo težo nosi oblikovanje zunanjega prostora.

 

 

Naloga ni preprosta: kako zasnovati takšno zunanjo ureditev, da bo zagotovila potrebno varnost, poudarila značaj ambasade, obenem pa ne bo skazila podobe klasične vile in okolice? Odgovor arhitektov je v prosojnosti in preprostosti. Vsi elementi znanje ureditve – tako ograja kot nadstrešek za avtomobile – so transparentni in kot taki oblikovno privlačni, a neagresivni. Meja parcele z okolico je na treh straneh varovana s sicer visoko, a prosojno, skoraj prehodno ograjo iz ločenih kovinskih stebričkov. Glede na to, da vila stoji na robu velikega travnika pod Rožnikom, je to smiselno tudi zaradi stanovalcev – tako se njihov zasebni vrt naveže na travnik okolice in se vizualno nadaljuje daleč prek meje parcele.

 

 

Sam prostor vrta je razmeroma majhen. Vizualno ga poveča preprosta ureditev z grmovnicami ob ograji, potjo in klopmi ob robu ter enotno travnato površino na sredini.

 

 

Prepoznaven element zunanje ureditve je transparenten dvoetažni montažni nadstrešek za avtomobile, izdelan iz vzporednih lesenih okvirjev; s svojo sodobno zasnovo postavlja jasno mejo med obstoječo vilo in novim, vili naknadno pridanim elementom. V zgornji etaži nadstreška je terasa s senčno pergolo, ki se v prvem nadstropju priključi hiši in lahko služi tudi za protokolne dogodke. Pod teraso je prostor za parkiranje avtomobilov. Ponavljajoča se struktura lesenih elementov bo sčasoma posivela in se obrasla s plezalkami. Tako bo tudi kontrast med obstoječo vilo in modernim sodobnim prizidkom vedno manjši.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Mateja Rogelj, Spomeniško zaščitena in sveža
Besedilo: Boris Matić, Prosojni poudarek
Fotografije: Miran Kambič

Vila v Rožni dolini v Ljubljani
Naročnik: zasebni
Arhitekta: dr. Matej Blenkuš, prof. Miloš Florijančič
Sodelavki: Nataša Slokar, Nina Savnik
Projektivni biro: ABiro, Blenkuš-Florijančič, d. o. o.

Zunanja ureditev: Darja Pergovnik
Osvetlitev: Marko Strle
Notranja oprema: Nataša Slokar

Statika: Anton Berce
Elektro napeljave: Tomaž Jevšnikar
Strojne napeljave: Miran Poljšak, ESO Projekt

Načrtovanje: 2003–2004
Izvedba: 2004–2006

Površina hiše: 125 m²
Okvirna investicija z opremo: 750.000 €

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Robit, d. o. o.
Glavni izvajalec ali dobavitelj notranje opreme: Mizarstvo Peternelj, Škofja Loka

Omogočajo: