Spomenik holokavstu je postal referenčna točka v središču Bologne. Bogati panoramo mesta ter vabi k refleksiji in spominu na tragedijo holokavsta. Spomenik je umeščen na trg nad postajališčem hitrega vlaka. Mehko stopničena ploščad iz belega kamna uokvirja temno skulpturo, ki je umeščena natančno pravokotno med dvoje obstoječih kamnitih zidov.
 


 
Skulptura je izdelana iz dveh simetričnih struktur iz kortena, velikosti 10 x 10 m. Stojita si nasproti in ustvarjata medprostor, pot, ki se s širine 1,6 metra zoži na le 80 centimetrov, kar ustvari takojšen občutek utesnjenosti, neugodja. Spomenik spominja na konstrukcijo lesenih pogradov koncentracijskih taborišč, na katerih so bila telesa zapornikov naložena drugo na drugo, njihova volja do življenja pa utišana.
 

 
Skozi občutek dezorientacije spomenik obiskovalca popelje v intimno razmišljanje o enem najbolj tragičnih dogodkov 20. stoletja.
Urbana ureditev, ki na novo ovrednoti prostor in celi rane.
 

 
Kje vidite presežek, dodano vrednost projekta?
S spomenikom, ki je med arhitekturo in skulpturo, smo pomensko obogatili prostor, ki je bil pred posegom povsem brez vrednosti.
SET Architects
 

 


 

DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: SET Architects
Fotografije: Simone Bossi

Izvedba: 2016
Lokacija: Bologna, Italija
Površina: 2915 m2
Investicija: 200.000 EUR
Naročnik: Judovska skupnost Bologne