3. november
19.00

Ogledaljarna
Vidovdanska 2
Ljubljana

Sodobni materiali v oblikovanju med inovativnostjo in trajnostjo

Vsako leto človeštvo proizvede 2 milijona ton odpadkov, od katerih se jih reciklira le 15 odstotkov. Obenem pa se neprestano izdelujejo novi in novi predmeti, ki izrabljajo naravne vire. Je moč ti dve dejstvi povezati med sabo? Poiskali bomo podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem materialov, ki ne izrabljajo neobnovljivih virov na eni strani, ter oblikovalce, ki iz teh materialov oblikujejo izdelke. Kdo so oblikovalci, ki se ukvarjajo z materiali? Katera slovenska podjetja razvijajo trajnostne materiale? Kaj se lahko iz njih izdela? So lahko odpadki bolje izkoriščeni? Kakšno podporo imajo oblikovalci pri razvoju novih materialov?

Kuratorka in moderatorka: Kristina Dešman

Nuša Jelenec

Nuša Jelenec (1983) je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Študij je dopolnjevala na HDK – School of Design and Crafts, Univerze v Göteborgu na Švedskem. Po zaključku študija je delala v italjanskem pohištvenem podjetju Lago, za katerega je tudi oblikovala posteljo Col-letto ter za njo prejela mednarodno nagrado Elle decoration international design award.
Po vrnitvi v Slovenijo je so-ustanovila več multidisciplinarnih kolektivov: zavod Rompom (oblikovalska produkcija), Trapez (kulinarični kolektiv) in Re-generacija (društvo za družbeno in okoljsko odzivno oblikovanje), skupni so-delovni prostor Kreativna cona šiška, ter večletni projekt Pop-up dom (začasna prodajna razstava del mladih slovenskih oblikovalcev).
Od leta 2009 dela samostojno in znotraj različnih skupin na različnih projektih, ki segajo od industrijskega, notranjega oblikovanja, oblikovanja dogodkov ter trajnostnega oblikovanja. Že skoraj 10 skupaj z Nino Mršnik razvija projekt Pečeno pohištvo (Toasted furniture), kjer z lastno napravo za topljenje, izdeluje plošče iz reciklirane plastike in iz njih pohištvo.

Rok Oblak – Salto Dionys

Rok Oblak deluje v Ljubljani kot samostojni oblikovalec. Pod imenom Salto Dionys ustvarja izdelke predvsem iz naravnih in odpadnih materialov keramike, lesa in bio-kompozitov, kot sta papirna pulpa in gobji micelij. Sodeluje s kolektivom Krater in delavnico Levo, kjer občasno vodi tudi delavnice za otroke in odrasle.

Dr. Uroš Novak, Kemijski inštitut

Dr. Uroš Novak je raziskovalec z več kot 10 letnimi izkušnjami na področju biomaterialov in biotehnologije. Od leta 2017 je vodja raziskovalne skupine za Bioplastiko, biokompozite in zero-waste tehnologije na na Kemijskem inštitutu in soustanovitelj dveh zagonskih podjetij z ambicijo kreiranja okolja za nastajanje novih. Dr. Novak je začel svoje izkušnje preko uspešnega vodenja projekta BioApp, kjer je bil koordinator, začel udejanjati v poslovnem svetu, kjer pomaga pri ustanavljanju tehnoloških zagonskih podjetij. Leta 2019 je s start-upom 123zero postal finalist prestižnega tekmovanja evropske komisije EU-Social innovation. Povezavo med znanostjo in inovacijami dr. Novak vodi kot Koordinator platforme BioApp – plastic free lifestlye, ki vzpostavlja trajnostni pretok informacij med deležniki, vključujoč ekodizajn in v proizvodnjo izdelkov iz inovativnih naravnih biopolimernih materialov, in ponuja ustrezen razvoj storitev, osredotočenih na potrebe skupnosti 5.0. Je idejne vodja in promotor ekipe Znanstveniki proti plastiki (#ScientistsAgainstPlastic), kjer z ekipo sodelavcev in podpornikov širijo znanja in rešitve o alternativah plastiki za enkratno uporabo in pri rešitvah zero-waste na sprejemljiv in razumljiv način širši javnosti.

Matej Feguš, Donar

Matej je večinski lastnik podjetja Donar, d. o. o., enega najbolj priznanih slovenskih proizvajalcev pohištva, ki je kupce na globalni ravni prepričalo s trajnostnim oblikovanjem, uporabo industrijskega odpada kot materiala prihodnosti ter poslovno etiko. Številne mednarodne nagrade s področja oblikovanja (Red Dot, German Innovation Award, finalist nagrade EUIPO) in trajnosti (Green Product Award) Donar uvrščajo med trendsetterje na področju trajnostnega načrtovanja. Matej ve, kako na temelju zaupanja zgraditi dobro odnose s strankami in poslovnimi partnerji in kakšni so trajnostni vzorci potrošnje ter zakonitosti vključujoče družbe, saj ima na teh področjih bogate izkušnje. Sodeloval je tudi v skupini za pripravo Strategije Slovenije 2050, leta 2014 pa je prejel nagrado CEED za globalnega podjetnika leta.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava.

[ezfc id=’134′ /]

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

Partnerji

Program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Če je kuhinja srce doma, so aparati Gaggenau njena duša, ki odlično spaja ljubezen naših kupcev do kulinarične kulture ter strast do prefinjenih jedi. Razlika je Gaggenau.