11. oktober
19.00

Ogledaljarna
Vidovdanska 2
Ljubljana

Sodobne oblike se združijo s tradicionalnim obrtniškim delom

Odpiramo razpravo o vlogi obrti v okviru sodobnega oblikovanja. Oblikovalci, ki predmete tudi izdelajo, s svojim delom na malem merilu lažje in učinkoviteje upoštevajo načela etičnega in okoljsko osveščenega, trajnostnega oblikovanja. Ob upoštevanju principov sodobnega industrijskega oblikovanja delujejo v okviru malih praks, ki so izrazito lokalne in zaobidejo običajne poti masovnega trga oblikovanja, na meji unikatnega in industrjskega. Svoje znanje bodo ponudile slovenske prakse, ki bodo odgovarjale na vprašanja o razvoju prakse, delovnih procesih in o pomenu obrti.

Kuratorka in moderatorka: Kristina Dešman

Janža Dolinšek, JNŽ studio

Janža Dolinšek je oblikovalka uporabne in dekorativne keramike z izobrazbeno podlago z področja vizualnih komunikacij. Pri svojem delu za lastno blagovno znamko JNŽ studio se opira na tradicionalne metode dela, ki jih povezuje s sodobnimi oblikovalskimi pristopi. Je tudi soistanoviteljica in direktorica Biskvita, studia za poučevanje oblikovanja gline in trgovinice z izdelki slovenskih oblikovalcev.

Klara Zalokar, Klemen Zupančič, Studio Moste

Za imenom Studio Moste stojita arhitekta in oblikovalca Klara Zalokar in Klemen Zupančič. Njun studio deluje od leta 2011 in je nastal na podlagi nekajletne raziskave obrti in rokodelstva ter praktični aplikaciji v izdelovanju pod imenom Handmade in Moste.
Studio Moste je usmerjen v oblikovanje in izdelavo pohištva (in pohištvu podobnih predmetov) iz masivnega lesa. V delovnem procesu in izdelkih je uporabljen celosten pristop, kjer sta področji oblikovanja in izdelave neločljivo povezani in združeni v en postopek, iz katerega nastane končni izdelek. Takšen način dela je bolj poznan pod angleškim izrazom designer-maker.
Studio je med drugim razstavljal svoje izdelke na Odprtih Hišah Slovenije 2012, Pohištvenem sejmu 2013, Slovenskem forumu inovacij 2013, Razstavah Pop-up Domu v Benetkah 2013, Vezi-Legami-links v Trstu 2014, BIO50 bienalu industrijskega oblikovanja 2014, Razstavi Alme Karlin v Cankarjevem Domu 2017, Pohištvenem sejmu 2017 in 2019, ter razstavi Tunel 29 v MAO 2020.
Za svoje delo je studio prejel nagrade Perspektivni za najboljši interier na Mesecu Oblikovanja Ljubljana 2013, BIG SEE wood design award za Knjižno držalo na Mesecu Oblikovanja Ljubljana 2018, Nagrado Top ideje pohiptvenega sejma za Rezalno desko 2019, BIG SEE wood design award za Kuhinjo 5 na Mesecu Oblikovanja Ljubljana 2019 ter BIG SEE wood design award za Rezalno desko na Mesecu Oblikovanja Ljubljana 2020.
Klara Zalokar in Klemen Zupančič občasno predavata o studiu, masivnem lesu in njunem načinu dela na festivalih, okroglih mizah ter fakulteti za arhitekturo.

Nina Vastl Štefe, Mojdom

Pod svojo blagovno znamko Mojdom Nina Vastl Štefe oblikuje in izdeluje tekstil za dom iz naravnih materialov. Izdelki so enostavni in oblikovno izčiščeni. Materiale ročno barva, tudi z barvili iz rastlin, izdelke pa ročno šiva in tiska. Izdeluje prešite in volnene odeje, posteljnino, prte, pogrinjke in ostale izdelke za mizo, okrasne blazine in zavese, pa tudi preproge.
Za svoje ustvarjanje uporablja le naravne materiale kot so lan, volna, surova svila, kopriva, konoplja in ramija. Pri oblikovanju sledi ideji čiste misli in čiste oblike. Blizu ji je oblikovanje, ki je preprosto in hkrati večplastno ter občutljivo. Pomemben se ji zdi neposreden stik z materiali in delo z rokami. Obožuje vsakdanje življenje in naravo. V naravi vidi likovni navdih in v njej išče divje rastline, ki dajejo hrano, barve in vlakna …

Anamarija Ludvik in Luka Kravanja

Luka je oblikovalec in izdelovalec, ki vedno vidi širšo sliko, opazi vzorce in trende in razumsko razčleni vsako situacijo, v kateri se znajde. Odlikujeta ga vztrajnost in odločnost. Veliko bolj kot preteklost, ga zanima prihodnost. Ima specifičen pogled na svet in je zakladnica (včasih avantgardnih in ekscentričnih) idej.
Anamarija je vsestranska kreativka in brand managerka, ki uživa v kreativnem neredu, a v vsakdan vnaša logiko. Avanturistka, ki raje skoči na glavo in išče rešitve po poti, kot da čaka in miruje. Tudi v naglici, s strateško mirnostjo, sprejema odlične poslovne odločitve in vedno išče rešitve in možnosti za razvoj.
Kot soustanovitelja studia Kolektiv DVA, ki se je na področju oblikovanja usmeril v izdelovanje keramike za hospitality segment, sta pridobila mnogo izkušenj, ki jih bosta prenesla v nov oblikovalski studio, kjer bosta še naprej predana ustvarjanju keramike za nagrajene chefe, lastnike restavracij in hotelov ter vse minimalistične privržence.
V njunih projektih je naročnik aktivno vključen že v idejni razvoj, saj tako lahko razvijeta izdelke, ki so popolnoma v skladu z naročnikovimi potrebami, željami in pričakovanji. Proces spoznavanja stranke in iskanje načinov, kako jo vključiti v kreativni proces, kjer se bo počutila varno, je njun najslajši izziv, in prepričana sta, da enako pomemben kot obrtniški del njunega dela. Ročno narejeni izdelki, ki jih stranka na koncu dobi, so namreč zgolj posledica odnosa zaupanja, ki ga v tem času z njo izgradita.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava.

[ezfc id=’134′ /]

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

Partnerji

Program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.