Sladkovodni akvarij v Karlovcu stoji na desnem bregu reke Korane. Oblikovan je okrog križišča treh pešpoti, ki vodijo proti mestu, v naravo in do bližnje prometnice.
 


Okoli osrednjega trga so nanizane tri ločene stavbe: v eni so razstavni prostori, v drugi čitalnica in kavarna ter v tretji muzejske pisarne. Vsaka od njih ima le eno fasado, vse ostale pa so vkopane in ozelenjene, tako da ohranjajo naravni relief doline reke Korane. Navdih za obliko stavbe je bilo zvezdasto oblikovano obzidje mesta Karlovac.
V akvariju so na ogled flora in favna hrvaških rek ter tradicionalna kultura štirih rek karlovške kotline.

 


 
Postavitev razstave sledi poteku tipične kraške reke. Po živahnem delu blizu izvira se potek reke umiri, prostor pa razširi in osvetli prek sten akvarijev; obiskovalci si lahko odpočijejo na blazinah ob poslušanju značilnih zvokov reke. Sprehod skozi razstavo razkaže sosledje gledišč – najprej lahko obiskovalec ribe opazuje od zgoraj, kot v potoku; nato se spusti na njihov nivo in nazadnje pod prozorni predor, jate rib pa zdrsijo nad njim. Spoštljivost do narave od zunaj in znotraj.
 


 

Kje vidite presežek, dodano vrednost projekta?
Akvarij stoji blizu reke Korane. Kot staro mestno središče Karlovca, ki je zaščiteno z obrambnimi zidovi in zemeljskimi nasipi je tudi akvarij vstavljen v naravno okolje in pokrit z zelenjem. Naš cilj je bil oblikovati novo mestno atrakcijo, točko, ki oživlja nabrežja reke ter privablja prebivalce in turiste.
3LHD
 

 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: 3LHD
Projektna skupina: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Irena Mažer Hranuelli, Vibor Granić,
Deša Ucović, Ivana Šajn, Nevena Kuzmanić, Romana Ilić

Fotografije: Jure Živković, Geoarheo (fotografije z letalnikom)

Izvedba: 2016
Lokacija: Karlovac, Hrvaška
Površina: 2915 m2
Površina lokacije: 8327 m2
Zazidana površina: 1939 m2
Naročnik: Mesto Karlovac
Investicija: 4.800.000 EUR