Razstava f_f_f 2017 predstavlja zmagovalna dela mladih madžarskih arhitektov in krajinskih arhitektov v okviru že šestega natečaja “young architects’ generation”, ki ga je leta 2006 začel dr. Gábor Reischl, nekdanji predsednik Združenja madžarskih arhitektov MÉSZ in poteka vsako drugo leto pod okriljem Združenja MÉSZ.

Namen natečaja je predstaviti najboljše dosežke mladih madžarskih arhitektov in krajinskih arhitektov, proučiti možnosti njihovega medsebojnega sodelovanja ter prikazati, kako z arhitekturnim ustvarjanjem vplivajo na prostor, ki ga oblikujejo in v njem živečo skupnost. Natečaj je odprt za vse madžarske arhitekte in krajinske arhitekte mlajše od 40 let. Običajno je priložnost, da se dela mladih profesionalcev javnosti ne pokažejo zgolj v digitalni obliki, pač pa tudi v obliki tiskanega kataloga in razstave.

Na razstavi prikazana dela prikazujejo, kako se avtorji lotevajo izzivov okolja in krajine, mesta in podeželja. Nekateri med njimi z iskanjem arhitekturnih rešitev raziskujejo interakcijo med človekom in naravo, drugi se s koncepti osredotočajo na urbani prostor, skupnost, družinske hiše ali interierje za mlade. Na razstavi so na ogled primeri kreativnih rešitev, ki se skoraj neopazno povezujejo z naravo, primeri, ki na edinstven način rešujuejo vprašanja kulturnih akivnosti, prenov industrijskih območij in celo železniškega prometa. Številni projekti se ukvarjajo z odnosom do tradicije in grajenega okolja: tako nekateri obravnavajo tipično podeželsko hišo, spet drugi s prenovo zgodovisnkih stavb ali z gradnjo na zaščitenih območjih.

Žirija je pri ocenjevanju dala prednost rešitvam, ki zagotavljajo sveže odgovore na arhitekturne izzive urbanega in ruralnega okolja, ter edinstvenih naravnih gozdnih ali obrežnih območij, industrijskih kompleksov in kulturno-zgodovinsko zaščitenih stavb.
Združenje madžarskih arhitektov je organiziralo razstavo in uredilo katalog zmagovalnih prispevkov, potujoča razstava je že bila na ogled v vseh madžarskih univerzitetnih mestih, letos pa je prvič gostovala tudi na festivalu Big arhitektura.

Kurator natečaja „young architects’ generation 2017” in potujoče razstave: András Borsos, arhitekt

RAZSTAVLJENI PROJEKTI:
1. Sacred place upon a pier, Orfű l Dr. Balázs Kósa and team
2. Expansion of a House in Zugló, Budapest l Batizi-Pócsi Gergő and Batizi-Pócsi Péter
3. Marketplace, Mezőszilas l Renáta Borbás
4. New Újpest Market Hall and Cultural Centre, Budapest l Zoltán Bun PhD
5. Serpentine- Danube Museum and Conference Centre, Komarno-Slovakia l Krisztián Csémy
6. Man-Bird-Plant-House- The area of the Chimney of the Plantoil Factory, Győr l András Cseh DLA and his team
7. Granary (cultural centre, youth and pilgrimage hostel), Budajenő l Balázs Csóka
8. square_public_point The revitalization of Piazza del Mercato, Napoli-Italy l Kata Czigány
9. The Snake, Tállya l József Élő and his team
10. Tree houses, Síkfőkút l Gábor Fábián
11. Event Centre, Inner Yard of the Land Agent (Bailiff) Building Complex, Fertőd-Eszterháza l Massány Edina
12. Newill Academy Primary School, Koforidua-Ghana l Bogdán Funk, Balázs Szelecsényi, Diána Nusszer, Csinszka Cserháti, Roland Németh, Orsolya Vadász
13. Balokány Bath, Pécs l Gábor Kovács
14. Finding harmony with the old, Győrújbarát l László Jaskó
15. PortusHome Guesthouse l Barna Kovács D.
16. Hubertus Chapel- „it is good for us to be here….” //Márk 9:5 l Szilárd Köninger, Ádám Tátrai, Júlia Stein
17. Hungarian pavilon at the Frankfurter Buchmesse 2017 l Paradigma Ariadne-Attila Róbert Csóka, Szabolcs Molnár, Dávid Smiló
18. Shooting Range, Zalaapáti l János Gergely Szigony
19. The Human Compound, Pécs l Bianka Szintén
20. Prosthesis, Carrara-Italy l Arnold Tóth and Attila Páll
21. Viewpoint, terrace and playhouse, Pécs l Veronika Hajdu and Gergely Sztranyák
22. Pointe Shoe Manufacture, Esztergom l Péter Zoltán Völgyesi
23. Silence within – The Hungarian Pavilon at the Leipzig Bookfair 2017 l Zalán Péter Salát, Gergely Sztranyák DLA, Zsófia Sztranyák, Péter Zilahi DLA
24. Railway station restoration, Kaposvár l András Markó