Lesena hiša-ikona: ali bo Slovenija dobila novo ikono?

Kdaj: 18.12.2015 ob 17.00
Kje: Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana

Lesena gradnja lahko zmanjša CO2 izpuste do 75% glede na klasično gradnjo. Je tiha, hitra, lahka in ne ustvarja onesnaženja na gradbišču, še posebej je primerna za gradnjo na slabih tleh in v urbanih območjih. Ker je lesena gradnja velik trend v Evropi, še posebej v Alpskih deželah in v Skandinaviji, kjer imajo velike površine gozdov, je prav, da pokažemo, da je tovrstna gradnja tudi slovenska prihodnost.

V razpravi se bomo ponovno vprašali, kako daleč je še do trenutka, ko bo lesena hiša v Sloveniji postala gradbena ikona. Pogledali bomo na lokalni nivo in osvetlili nekatere uspešne projekte, ki so ustvarili veliko promocije za leseno gradnjo. Kdo so investitorji takšnih projektov in kako so pridobili za to potrebno finančno podporo? Osvetlili bomo tudi projekt lesenega paviljona, ki bo predstavil Slovenijo na razstavi EXPO Milano 2015. Kakšno strategijo so začrtali za predstavitev slovenske lesene gradnje na globalnem trgu? Lokalno ali globalno gledano – ali ti projekti lahko postanejo nove slovenske ikone?

Razpravljavci:
Jerneja Lampret, generalna komisarka Sekcije RS za EXPO Milano 2015
Rupert Gole
, župan občine Šentrupert in arhitekt
Marko Lukić, direktor Lumar IG, d.o.o.
Janko Rožič, arhitekt in urbanist, Odprti krog

Moderatorja in kuratorja: Zmago Novak, Eva Prelovšek Niemelä

Podelitev nagrad Ikona 2015: V okviru dogodka bomo podelili nagrado Ikona najboljšim lesenim stavbam v Sloveniji po izboru uredništva revije Hiše v kategorijah lesena hiša, mala lesena arhitektura in les v mestu.
Otvoritev razstave Lesena hiša-ikona: Lesene hiše sveta, Mala lesena arhitektura, Les v mestu.
Izid  revije Hiše 86.

[contact-form-7 id=”5044″ title=”Vabilo na dogodek-brezplačno”]

Partnerji: